Држава судијама исплатила одштету од 44,5 милиона евра

Судијама које су бесправно остале без посла због реформе 2011. године Република Србија је исплатила 44,48 милиона евра одштета

Виши суд у Београду (Фото: Интернет сајт Вишег суда)

Реформа правосуђа из 2010. године коштала је грађане Србије најмање 44,48 милиона евра, колико је исплаћено на име одштете судијама и тужиоцима који су у реформи незаконито остали без посла, пишу Новости.

Подсећају у тексту да је спорна реформа спроведена у време министарке Снежане Маловић која је била на челу Министарства правде, те да је одлуком Уставног суда из 2012. на посао враћено 836 судија и око 75 заменика јавних тужилаца, који су тужили државу тражећи надокнаду за изгубљене плате, а већина је тражила и надокнаду за претрпљену душевну бол.

Новости подсећају и да су кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал у октобру 2014. поднели као грађани Драгомир Милојевић, председник ВКС, Новица Пековић, тадашњи председник Апелационог суда у Новом Саду, а као судије ВКС Јанко Лазаревић, Зоран Таталовић, Драга Јоцић и Драгиша Ђорђевић, а против чланова првог састава Високог савеза судства, међу којима су биле и бивша министарка правде Снежана Маловић и некадашња председница ВСС и ВКС Ната Месаровић.

Тужилаштво је пријаве одбацило, на приговор је одлучено позитивно и наложена је истрага, али Милојевић је за Новости рекао да колико му је познато нико до сада није саслушан нити је по тим пријавама икада поступано.

Опрема: Стање ствари

(РТВ, 7. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Досетиле се судије како да зараде! Све је то дил између њих!

Оставите коментар