Дојче веле: Војна вежба у Србији – реклама за руско оружје?

Немачка штампа пише о допремању система С-400 и Панцир у Србију у оквиру заједничке војне вежбе са Русијом

Противваздушни систем Панцир на Батајници (Фото: Биљана Радуловић/ РТС)

Немачка штампа пише о допремању система С-400 и Панцир у Србију у оквиру заједничке војне вежбе са Русијом. Тема је и разочарање на Западном Балкану тиме што је проширење ЕУ на леду – да ли то води у нове конфликте?

„Војна братска помоћ за Србију“, наслов је кратког извештаја у берлинском листу Велт. „Москва је у Србију послала два ултрамодерна ракетна система за потребе војног маневра. Како је саопштило руско Министарство одбране, противваздушни системи С-400 и мобилне противваздушне ракете типа Панцир први пут се употребљавају у вежби ван Русије“, преноси лист.

Наоружање ће бити стационирано на војном аеродрому у Батајници, преноси лист, а вежба руске и српске војске је вишедневна. То је наставак маневра „Словенски штит 2019“ која је у септембру почела у Астрахану на Каспијском језеру.

„Србија је најважнији савезник Москве на Балкану“, пише даље Велт, наводећи да Русија подржава Србију око косовског питања. „Иако Србија тежи уласку у ЕУ, земља гаји блиске везе са Русијом на коју се гледа као на великог православног брата.“

Берлински лист подсећа да је руска армија користила С-400 и Панцир током рата у Сирији. Недавно је чланица НАТО Турска купила С-400 и тиме изазвала „жестоке критике“ јер „војна алијанса сматра ту куповину неспојивом са својим статутом. Упркос протестима, Анкара, према наводима из Москве, преговара о куповини нових система наоружања“, додаје Велт.

Вучић на командном месту система С-400 (Фото: Инстаграм)

Немачка агенција ДПА пише да Русија жели да „ојача своју позицију као извозница оружја“. Зато Москва има интереса да војни маневар у Србији „искористи као рекламу и продаје систем С-400 у иностранство“, пише агенција.

Зидојче цајтунг у чланку под насловом „Разочарани“ пише о томе чему води одбијање Француске и још неких земаља да почну преговоре са Скопљем и Тираном. Преносе се утисци из региона који је разочаран тиме што се проширење ЕУ ставља на лед.

„Како то конкретно изгледа, моћи ће да се посматра овог петка у Москви где ће бити потписан уговор о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније коју предводи Русије“, пише минхенски лист.

Руски премијер Димитриј Медведев је пре пар дана у српском главном граду Београду то најавио речима да државама региона не би требало ‘наметати’ избор између Запада и Истока. У преводу: он нуди блиске везе са Русијом као алтернативу Европској унији. Поврх свега, за утицај у региону се милијардским инвестицијама боре и Турска и Кина.“

„Ако на Балкану нестане вера у приступање ЕУ, прети повратак у национализам и, у најгорем случају, распаљивање старих конфликата. На послетку, европска перспектива је рецимо за Србију и Косово велика мотивација да постигну договор“, пише Зидојче и закључује:

„Без наде у будућност у ЕУ, и великоалбански планови ће поново добити замах. То не би обухватило само Албанију и Косово, већ и Северну Македонију са јаком албанском мањином. У Босни би центрифугалне силе између Срба, Хрвата и муслиманских Бошњака могле још да се појачају.“

Приредио: Немања Рујевић

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 25. 10. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. „Ако на Балкану нестане вера у приступање ЕУ, прети повратак у национализам и, у најгорем случају, распаљивање старих конфликата. На послетку, европска перспектива је рецимо за Србију и Косово велика мотивација да постигну договор“, пише Зидојче.

    Ови не пишу каква је њихова перспектива?
    Можда овде лежи одговор како се ЕУ понаша и шта ради?
    https://zekaonica.blogspot.com/2019/10/blog-post_27.html

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading