Потписан споразум између Србије и Евроазијске уније

Споразум проширује листу производа који могу да се увозе на територију ЕАЕУ без царине, повећава квоте за извоз робе за које важе ограничења и шири зону слободне трговине и на Јерменију и Киргистан

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански, председник Владе Ана Брнабић и министар трговине Расим Љајић (Фото: Н1)

Председница Владе Србије Ана Брнабић и премијери Русије, Белорусије, Казахстана, Јерменије и Киргистана и председавајући Колегија Евроазијске економске комисије Тигран Саркисјан су у Москви потписали Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ).

„Ово много значи за Србију, развој, конкурентност и животни стандард грађана. Овим отварамо тржиште од 183 милиона људи. Били сте партнери и на томе хвала“, рекла је Брнабић на седници.

Она је додала да ће споразум бити примењен када га ратификују парламенти и позвала све учеснике да се то учини брзо. Према њеним речима, Србија је предуго била изолована и под санкцијама у изолацији, али да је данас окренута сарадњи.

Премијерка је рекла и да Споразум о слободној трговини не прави Србији проблем на путу ка Европској унији и да је Брисел то данас потврдио.

Премијер Русије Дмитриј Медведев изјавио је на седници да очекује да ће Србија потписивањем Споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом имати повећану трговинску размену јер ће поједини производи бити ослобођени царина.

Споразум проширује листу производа који могу да се увозе на територију ЕАЕУ без царине, повећава квоте за извоз робе за које важе ограничења и шири зону слободне трговине и на Јерменију и Киргистан. Споразумом су обезбеђене годишње квоте од 2000 тона цигарета, 35.000 литара чистог алкохола, 400 тона полутврдог и тврдог крављег сира за извоз у ЕАЕУ.

Новина су и ослобађање од царина свих врста козијег и овчијег сира и воћне ракије, производа који могу да се увозе у неограниченим количинама. Споразумом је задржан високи степен либерализације који је постојао према билатералним споразумима о слободној трговини са Русијом, Белорусијом и Казахстаном и проширује се на Јерменију и Киргистан.

Постојеће концесије из три билатерална споразума (са Русијом, Белорусијом и Казахстаном) према новом споразуму се проширују и на Јерменију и Киргистан, те су све чланице ЕАЕУ, добиле годишњу квоту од 2.000 тона цигарета, 50.000 чистог алкохола и 100 тона топљеног сира за увоз у Србију. Русија ће и даље моћи да увози све врсте пољопривредно-прехрамбених производа без царине.

Земље ЕУАЕ ће и даље плаћати царине приликом увоза у Србију белог шећера, етил алкохола, цигарета преко квоте, коришћених моторних возила и гума, нових трактора и путничких аутомобила произведених у Русији.

Царињени ће приликом извоза у ЕАУЕ и даље бити следећи производи из Србије: живинско месо, одређене врсте сирева, бели шећер, пенушаво вино, етил алкохоли, цигарете преко годишње квоте, памучне тканине и предива, компресори за расхладне уређаје, путнички аутомобили и трактори, коришћена моторна возила и гуме.

Споразум ступа на снагу пошто га ратификују парламенти свих шест држава потписница.

Тржиште Евроазијске економске уније чини 183,8 милиона људи а укупан БДП износи 1,9 трилиона америчких долара.

Укупна робна размена Србије са чланицама ЕАЕУ током 2018. године износила је 1,1 милијарду долара, од тога највише у Руску Федерацију – 1,02 милијарде, што је 7,5 одсто укупне спољне трговине у 2018. години.

Евроазијска економска унија званично је основана јануара 2015. године и чине је Руска Федерација, Казахстан, Белорусија, Јерменија и Киргистан. Споразуме о слободној трговини ЕАЕУ до сада је потписала са Вијетнамом, Ираном и Сингапуром, док са Индијом, Египтом и Израелом још увек преговара о сличним споразумима.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 25. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар