Гидеон Грајф: Писмо папи да се уклони плоча Степинцу у Јерусалиму

Историчар Гидеон Грајф затражио у писму папи Франциску да се уклони спомен-плоча Алојзију Степинцу у Јерусалиму

Израелски професор Гидеон Грајф у свом дјелу „Јасеновац – Аушвиц Балкана“ навео је у 11 тачака зашто кардинал Алојзије Степинац не смије да буде канонизован, а те разлоге је навео и у писму папи Франциску, од којег је затражио да се уклони спомен-плоча Степинцу у Јерусалиму.

Грајф је навео да је један од разлога то што је Степинац одговоран за подршку насилном покрштавању методом „покрсти се или умри“, пише Политика.

Осим папи Франциску, те разлоге Грајф је навео и у својим писмима предсједнику Израела Рувену Ривлину, израелском премијеру Бењамину Нетанијахуу, аустријској влади и бечком надбискупу.

Грајф у писму тражи и да се уклони спомен-плоча Степинцу постављена у Јерусалиму.

То писмо биће упућено и реду витезова Светог гроба јерусалимског, будући да је њихова хрватска магистрала, под управом кардинала Јосипа Бозанића крајем априла поставила плочу у аустријском хостелу Свете породице Виа долореса.

Ријеч је о „путу плача“ којим је, носећи крст, Исус Христ прошао до Голготе, а плоча је постављена поводом годишњице ходочашћа Степинца у Јерусалим 1937. године.

Опрема: Стање ствари

(РТРС/Јадовно 1941, 30. 8. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Када би српска држава постави спомен плочу нпр. Ајхману или др Менгелеу испред израелске амбасаде у Београду неби било потребе за коресподенцијом, која уосталом тешко да ће нешто променити. Када би било српске државе.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading