Јенс Столтенберг: НАТО не планира смањивање снага на Косову и Метохији

Заборавља се на хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији коју смо ми преко годину дана покушавали да прекинемо дипломатским путем али насиље се наставило и зато смо морали да прекинемо то убијање, рекао Столтенберг

Јенс Столтенберг (Фото: nato.int)

НАТО нема планове да смањи присуство својих снага, нити мисије КФОР-а на Косову и Метохији, рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у интервју ТВ Прва и додао да је разлог што је НАТО на КиМ – да штити све људе, а тако и српску заједницу.

На питање зашто се десио погром 2004. године ако КФОР гарантује безбедност, Столтенберг је одговорио да је КФОР ту да штити и Србе и да ће бити активни, ако је потребно и подсетио да имају велика овлашћења од Уједињених нација, додајући да ће се трудити да имају велики број оружаних снага које ће остати тамо.

Говорећи о НАТО бомбардовању 1999. године Столтенберг је оценио да је „задатак био да се прекине рат и хуманитарна катастрофа, а истовремено да се спрече губици живота цивила” и додао како „не тражи од Срба да забораве оно што се десило 1999. године” али да „жели да Србија и НАТО сарађују”.

Столтенберг је рекао да је мисија из 1999. године болно питање, али исти је случај са свим другим ратовима у Европи и додао како су се земље које су се бориле биле у стању да иду у будућност.

Подсетио је да је прошле године са председником Александром Вучићем посматрао заједничку вежбу на тему како се изборити са природним катастрофама и додао „ми сада радимо заједно и помажемо да се уништи опасна муниција у Ираку“.

„Србија је истакла да не жели да буде члан НАТО и ми поштујемо да сама одлучује о својој будућности. Ви треба да одлучите, имамо одличне партнере који су одлучили да буду неутрални као што су Шведска, Финска или Аустрија” – рекао је Столтенберг.

Он је оценио да је Европа пуна земаља које имају компликовану прошлост и које су међусобно ратовале као што су Норвежани и Швеђани а сада су најбољи пријатељи као и Немачка и Француска и додао да је „важно да не заборавимо историју, али је важно да гледамо у будућност и кроз ту сарадњу да заједно напредујемо”.

Коментаришући декларацију о Косову из Русије, Столтенберг је рекао да НАТО не жели конфронтацију са Русијом „и не жели нови хладни рат, већ дијалог”, а резолуција је, каже, део уобичајених порука које долазе из Русије.

„Заборавља се на хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији коју смо ми преко годину дана покушавали да прекинемо дипломатским путем али насиље се наставило и зато смо морали да прекинемо то убијање”, рекао је Столтенберг.

Он је оценио да НАТО од тада све време ради са Србијом како би смо оснажили своје партнерство и сарадњу, као и да би помогли српским заједницама на Косову.

„Мислим да многи савезници НАТО-а врло блиско сарађују са Србијом. Инвестирају у различите пројекте и компаније у Србији. Савезници НАТО-а и ЕУ инвестирају заједно са Србијом тако да мислим да постоји велики потенцијал за то да се ради још више тога заједно, и ако сте у стању да погледате у будућност и видите потенцијал… Многе европске земље су управо то успеле да ураде. Нису заборавили прошлост већ су је превазишли”, рекао је Столтенберг.

Он је рекао да никад не би погурао Србију да донесе одлуку око прикључења НАТО, а као предност прикључења наводи да те земље штити НАТО.

„Али такође долази до промоције економског просперитета због стабилности и безбедности које су предуслови за то. Видели смо на примеру Црне Горе која је чланица од 2017. године да су се инвестиције из чланица НАТО-а удвостручиле у међувремену” , рекао је Столтенберг и додао да постоји велики потенцијал сарадње са Србијом, преноси Танјуг.

Као најбитније теме годишњег извештаја НАТО генерални секретар Јенс Столтенберг навео је изазове тероризма и нестабилности апострофирајући и Русији „која је користила снагу против Украјине и Грузије” и додао како су то све питања „ на која морамо да реагујемо, и то на дефанзиван, одбрамбени начин, НАТО је одбрамбени савез, ми не желимо да провоцирамо конфликт, ми желимо да их спречавамо”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 3. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Јенс Стотинберг говори о садашњости, а не о прошлости, која је створила КиМ- као европски и светски проблем. Они нису ни покушали да гледају какву су штету нанели Србији НАТО бобардовањем 24. 1999. године, и увек беже од одговорности да ту штту надокнаде? Значи, они кажу да је легитимна, а против је Била Резолуције 1244,УН?
    Сада желе да вечно остану на српској земљи ради интереса своје војне НАТО организације, и богаства на КиМ?…Лако је делити и цртати границе туђе земље, а шта, ако се у будућности буду цртале на мапи њихове границе? Они се уздају у сили и моћи, али Србија једино може да се ослони на Русију. Русија неће дозволити да нема никаквог утицаја на Балкану, и то ће довести до размимолилажења САД и Русије. Србија је утешкој ситуацији, и нико од њених вођа раније није тако давао прадедовину и срце српске нације. То од нас траже? Но, иза тога стоји друга стратегија! Сатерти Србију у ћорсокак, а како је некадашњи Министар немачке Јошка Фишер, рекао”Вратићемо Србију у камено доба”, и извршили агресију! Срби морају знато да нађу своју Србију! Борба око власти, што Запад изузетно потнцирају између српских лидера, наврће воду на њихову воденицу. Србија је пред Ултиматумом како је била много пута! Има ли у Србији памети да се овде нађе решење који би одговарало Србији? Можда! Али ми нисмо дужни стварати ВеликуАлбанију?…ПИШЕ: РАДОМАН МЛАЂЕНОВИЋ МЛАЂО

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading