Александар Вучић: Разграничење, на крају крајева, мора да се догоди

Ако говорите о границама, које границе признајемо, ни ми не знамо, рекао је Вучић додајући да други знају, али су то за њих друге границе

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Dimitrije Goll)

Председник Србије Александар Вучић је, гостујући на Пинку, рекао да је разграничење једно од решења за проблем Косова и Метохије.

Он је додао и да то, „на крају крајева, мора да се догоди“.

Вучић је додао да је Србија притиснута са различитих страна по питању Косова и Метохије, али да успева да „хода по жици“.

Он је тако одговорио на питање како се догађаји као што су данашњи протести одражавају на преговарачку позицију Србије по питању Косова и Метохије.

Каже – „све то у ситуацији, када готово да ништа немате у својим рукама“.

„Али, успевали смо до сада и надам се да ћемо успевати и убудуће, рекао је Вучић.

Успех Србије је што је успела да, по питању такси које је увела Приштина на српске производе, уједини 28 земаља ЕУ, САД, пријатеље из Русије и Кине, оценио је Вучић додајући да ће Србија све учинити да до сукоба не дође, јер би сваки следећи рат разорио нашу земљу, која је суочена са негативном демографијом.

Вучић је, у интервјуу Пинку, казао да је наша позиција у свету много боља него што је био случај раније, али је, како додаје, тешко када сте притиснути са свих страна, када се Албанци понашају ирационално, и када са сваке стране морате да се штитите и то са много малим ресурсима, када готово ништа немате у својим рукама.

„Успевали смо упркос хистерији у Приштини, а подсетио бих да нису поштовали ни Бриселски споразум, увели су таксе од 100 одсто што је незабележено у модерној историји, па и платформу која значи да неће да разговарају. И поред тога смо деловали рационално“, поручио је он.

Вучић је казао да није требало, како су неки тражили, да уводимо реципрочне мере.

„Данас свако у свету види ко је крив, не може да окриви Србију ма колико би то неки волели“, објаснио је он.

„Једино за таксе кажу сви да је Приштина крива. Успели смо да ујединимо 28 земаља ЕУ, САД, пријатеље Русију и Кину око такси, то је успех Србије. То је успех јер смо успели да покажемо шта је оно што су урадили и направили“, нагласио је он.

Поновио је да неће бити било каквог попуштања, и да таксе морају бити укинуте.

Истакао је да Србија чини све да сукоба не буде, да то није флоскула и бирократски речник научен од ЕУ, већ зато што је мало Срба остало, пошто смо много губили током свих ратова.

„Наш највећи проблем је демографија, губимо људе. У сваком округу у који сам отишао до сада видео сам да губимо двоструко, ако не троструко више људи од живорођене деце. Сваки следећи рат због тога би разорио земљу. Зато је важно да је сачувамо“, нагласио је он.

Истовремено је казао да, међутим, не може Београд да пређе преко погрома или напада на Србе.

„Много дана и ноћи сам размишљао пре него што сам у Бачкој Паланци рекао да нећемо дозволити нове „Олује“. Нисам случајно то рекао. Држим се својих речи, као што сам и данас рекао да нећу да бежим. Око Косова је кључно питање хоћемо ли имати храбрости да решавамо то питање било када“, рекао је он.

Вучић је казао да је суштина у томе да морамо да одлучимо хоћемо ли да имамо решење или не.

Треба, како каже, да се постави питање лажним патриотама које је њихово решење.

„Ако кажу замрзнути конфликт, онда треба питати шта би радили ако Албанци заузму Трепчу или нападну север. Где је ту замрзнути конфликт. Зато је добро да разговарате, да не бисте били криви“, закључио је он.

Вучић је рекао да је важно да Срби и Албанци разговарају како да живе једни поред других и заједно у будућности, и истиче да је то важније него да се бијемо.

„Надам се да ће бити довољно мудрости у свету и памети да се то разуме“, рекао је Вучић на ТВ Пинк.

Он је додао да је Харадинај постао лидер по питању такси и зато неће да одустане од тога.

Вучић је рекао и да Американци имају огромну моћ, и даље највећу, али и да сви имају мању моћ него што су имали раније.

Истиче и да Србији не може нико више да каже – „Морате то и то. То не постоји“, истакао је Вучић.

Он је поручио да је у нашем интересу да пронађемо решење, али да оно како су неки раније били лутке на повоцу, то више не може.

Каже и да га једни оптужују да је издајник, а други да је ратни хушкач.

„То је шизофрено, то је нешто где станете и не верујете. Суштина је у томе да аргументације никакве нема, нити се труде да пронађу решење, а када питате ‘шта је ваше решење’, решења нема, само нуде замрзнут конфликт, а то није решење“, каже Вучић.

Он истиче и да је разграничење једно од могућих решења и да на крају мора да се догоди.

„Али, ако говорите о границама, које границе признајемо, ни ми не знамо“, рекао је Вучић додајући да други знају, али су то за њих друге границе.

„Пола света каже да су то границе такозваног независног Косова, а друга половина да је то део Србије“, навео је Вучић питајући о којим границама онда говоримо – „шпанским, италијанским, турским или грчким, кинеским, руским , немачким…“.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Б92, 17. 3. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

  1. „Пола света каже да су то границе такозваног независног Косова, а друга половина да је то део Србије“, навео је Вучић питајући о којим границама онда говоримо – „шпанским, италијанским, турским или грчким, кинеским, руским , немачким…“.

    Председник Србије Вучић говори о гледању појединих земаља на нашу отету Покрајину. Он је дужан да заступа само гледиште наше државе. А то гледиште је одређено Уставом Србије. Шта се нас тиче гледање Запада? Они су своје рекли и урадили 1999. године са НАТО агресијом на СРЈ-Србију. Мишљења других држава могу да нам послуже да раздвојимо пријатеље од непријатеља. И да покажемо пријатељима да искрено желимо њихову подршку. Тако да за Србију нема дилеме о разграничењу. Ми имамо државну границу преко Космета са Албанијом, Црном Гором и С. Македонијом.

  2. Јел ова блента председник Србије?

  3. Једино што „мора да се догоди“ јесте одлазак тебе и сличних с власти.

Оставите коментар