Јевгениј Примаков Млађи: НАТО да надокнади штету насталу војним операцијама

НАТО мора да одговара за многе поступке, између осталог, и за бомбардовање Југославије 1999. године, рекао унук бившег руског премијера Примакова у Београду

Јевгениј Александрович Примаков, унук бившег руског премијера (Фото: Танјуг)

Члан Одбора за међународне послове Државне думе Јевгениј Примаков је, говорећи на скупу поводом 20 година од бомбардовања Југославије, казао да би НАТО требало да исплати накнаду за штету насталу војним операцијама.

Примаков је рекао и да НАТО мора да одговара за многе поступке, између осталог, и за бомбардовање Југославије 1999. године.

„Ту су Либија и други агресивни напади које је НАТО покренуо. Уверен сам да је законито питање репарације и компензације. НАТО и чланице које су учествовале морају да исплате репарације за војне операције. Људи су остали без домова, без посла, уништени су мостови, нафтна складишта…”, рекао је Примаков у Београду.

Он је поновио оцену да је број жртава у време НАТО бомбардовања био већи него број жртава у косовском конфликту.

„Много је бомби било бачено на Југославију. Око два килограма гвожђа на сваког становника Југославије. „Хуманитарна акција” се претворила у хуманитарну катастрофу”, казао је Примаков, јавља Танјуг.

Примаков се осврнуо и на актуелну ситуацију у вези са таксом коју је Приштина увела на производе из централне Србије, наводећи да је то довело до хуманитарне катастрофе, будући да болнице у српским енклавама немају лекове, анестетике, да грађани немају храну…

Оценио је да је то одраз политике коју Приштина води у односу на српску мањину.

То је, како каже, покушај да се српска мањина очисти или да се примора на лојалност властима у Приштини.

Наводећи да је он члан једне хуманитарне организације која помаже грађанима на КиМ од како су уведене таксе, упитао је где су сада оне хуманитарне организације „које су иначе забринуте” – попут Међународног црвеног крста.

„Где су они? Плаше се да би то могло да се тумачи као подршка Србији”, рекао је Примаков.

Признаје да су односи Русије и НАТО ужасни и подсећа да НАТО стално говори да неко треба да се заштити од Русије, а Русија, како каже, ни најскривенијим мислима нема идеју да неког нападне или да предузима било какве акције.

Русија, додаје, за разлику од САД нема базе у Европи.

„Видимо 5.000 америчких војника у Пољској, а говоре да Русија треба да се ограничи да не врши никаква војна дејства, или војне вежбе”, каже Примаков.

Лекција, двадесет година после бомбардовања, је да треба да постоји дијалог и да се мора учинити све да се ризици за глобалну безбедност смање, казао је Примаков и поручио да је најбитнија вредност без обзира на све разлике запада и истока очување мира, те да се о томе мора говорити.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 3. 2019)

Прочитајте још

Шта крије „српска фасцикла” Јевгенија Примакова (Политика, 30. 7. 2015)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар