Бошко Мијатовић: Кина, Трамп и амерички дефицити

Повећање трговинског дефицита са Кином није посебно лоше са америчког економског становишта, али јесте за Доналда Трампа, који је од тога направио своје најважније спољнополитичко питање

Доналд Трамп и Ши Ђинпинг (Фото: Ројтерс)

Амерички председник Трамп повео је трговински рат против Кине тврдећи да Кина отима Америци радна  места и новац кроз висок трговински суфицит у односу на САД. Стога је завео додатне царине на кинеску робу не би ли, кроз њено поскупљење, подстакао смањење увоза из Кине и дефицита.

Међутим, трговински дефицит са Кином упорно расте из месеца у месец: од 28 милијарди у априлу 2018, повећао се на 40 милијарди долара у септембру! Да ли то више не важе економски закони или је Кина опет начинила злобну заверу и неким чудом повећала извоз? Наравно, не ради се ни о једном ни о другом, већ о чистој економској логици: на делу су јаче силе него што је додатна царина на део кинеског извоза.

Са једне стране, америчка централна банка постепено подиже каматне стопе, како не би дошло до прегревања економије, која је у фази брзог раста. Раст каматних стопа неминовно јача долар, који је порастао према евру и кинеском јуану за десетак процената од фебруара ове године. А јачање долара аутоматски појефтињује увозну робу и поскупљује извозну, па тиме дестимулише извоз и подстиче увоз. Дефицит расте.

Са друге стране, у истом правцу делује подстицајна монетарна политика кинеске централне банке, која жели да тако олакша кинеској привреди тешкоће проистекле из Трампових мера: јуан слаби, што чини јефтинијом кинеску робу на светској пијаци.

Како рече доскорашња шефица америчке централне банке Џенет Јелен, нису трговинске политике Кине или неког другог криве за америчке дефиците, већ мала америчка штедња и из тога проистекла потреба да се пуно капитала увози у САД. А дефицити су само наличје.

Повећање трговинског дефицита са Кином није посебно лоше са америчког економског становишта, али јесте за Доналда Трампа, који је од тога направио своје најважније спољнополитичко питање. Овај неуспех га може подстаћи на нове агресивне потезе не само у трговинској политици, већ и шире: од нових царина, преко санкција до Јужног кинеског мора и даље.

Oпрема: Стање ствари

(Србија и свет, 13. 11. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading