Марија Захарова: Решење косовског питања треба да одговара интересу народа Србије

Данас је на снази резолуција Савета безбедности УН, коју нико није укинуо, и она и одређује позицију Русије у односу на косовско решење, рекла је Захарова

Марија Захарова (Извор: НСПМ)

Русија према решењу косовског питања полази од међународног права и од тога да решење треба да одговара народу Србије.

То је изјавила портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

На редовној конференцији за новинаре, коментаришући изјаву косовског председника Хашима Тачија после сусрета с руским председником Владимиром Путином у Паризу да позиција Русије у односу на Приштину треба да буде промењена, она је казала да се све базира на међународном праву.

„Данас је на снази резолуција Савета безбедности УН, коју нико није укинуо, и она и одређује позицију Русије у односу на косовско решење. Ми се ослањамо на то, али при том схватамо да се воде преговори између две стране и при том смо не једном саопштили да формирамо своју позицију и на основу и међународног права и наравно, полазећи од тога да те одлуке коју могу бити донешене, треба да одговарају интересу народа Србије“, рекла је Захарова.

Она је додала да је „формула довољно универзална“, и да, према томе, „не треба тражити друге рецепте да би Русија променила своју позицију“.

РТК2 на српском језику је раније пренео да је Тачи за „Клан Косова“ оценио да је „састанак са Путином недостајао Косову на међународној сцени“ и да је то „велико достигнуће“ и корак за косовску дипломатију.

Према тврдњи Тачија, „став Русије према Косову треба да се мења“ и да је „састанак са руским председником био разумљив у том правцу“.

„Био је коректан састанак, нормалан, без неког посредовања. Ово је први састанак између Косова и Русије на институционалном нивоу. Мислим да је ово корак напред у односима са Русијом. То је добро за обе земље, за мир и стабилност убудуће“, рекао је Тачи.

Он је додао да са Путином није разговарао „о конкретним стварима, детаљима“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92/Бета/Танјуг/НСПМ, 15. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар