Употреба појма ,,свиња” уместо непознатих у настави математике или Са свињама је све лакше!

Не треба посебно наглашавати да ће се појам „свиња” у настави користити још много хиљада година, а можда још дуже

Design by Т. У.

1. Увод

„Вратимо се нашим свињама”[1], вероватно омиљени цитат мог наставника математике.

Овај есеј пишем како бих вам открио значај свиња у математици и зашто су те буцкасте – и те како буцкасте! – домаће животиње практичније од слова и осталих знакова који представљају, јелʼте, непознату.

Најважнија, или бар, једна од најважнијих ствари које сам научио (ставио у своју „мапу ума“) у основној школи је да је x=свиња. Зашто, питате се?

Зашто је x=свиња, а не, рецимо… овчица, макар и она из поменуте француске изреке[2]?

  1. Не дозволите себи да доведете појам „свиња” у питање. Ако то урадите – сами темељи математике могу бити уздрмани!!!
  2. Са свињама је све лакше!
  3. Свиње су лепше (и височије) од овчица.
  4. Сви (али баш сви!) знају да рачунају кад им наставник, уместо 7x–3x, каже “имао си седам свиња и заклао си три…”

Сада, након што смо рашчистили неколико фундаменталних чињеница, можемо прећи на следећи део.

2. Историја употребе појма „свиња” у настави математике

Ово је део који сви очекујете.

Знали или не, мада ово је ствар из опште културе, свиње су коришћене у математици од настанка науке, и саме математике. Подсетимо се наших скромних почетака. Древном човеку би било неизмерљиво лакше и једноставније да броји свиње него да измишља знакове које би морао да урезује на зид пећине, услед недостатка папира, својим примитивним алатима. То би био веома дуг и мукотрпан процес.

Оно што је још важније – свиње су у настави први користили Срби! Стари (и најстарији) Срби нису измишљали посебне симболе који ће означавати непознату, нити било шта друго, и зато су као симболе користили нешто што је постојало много дуже од њихове цивилизације, свет око себе. Као симболе су користили животиње, природне појаве, небеска тела, биљке…Тако је неко, некада, негде у древној (и још старијој) Србији први искористио свињу како би означио непознату.

Писмо, једно је од најважнијих човекових открића. Самим настанком писма, појам „свиња” је наставио да се користи као непозната у надолазећим миленијумима. Јасно је да су Срби као народ изумели и писмо и свињу као непознату – то је тзв. старо срБско свињско писмо. Непосредна последица тога – ако узмемо у обзир да су Срби постојали и пре амеба – јесте да су и свиње постојале пре амеба (Q. E. D)[3].

Стварна “мапа ума” просечног ученика осмог разреда (Design by А. Л.)

3. Употреба појма „свиња” у савременој настави математике (и шире)

И након много, много година појам „свиња” се користи у науци и настави, заслужујући својој практичности и неким чудним хумором који са собом донесе сваки пут када се напише.

Уз свиње је све лакше!

Tout est plus facile avec les cochons!

Не треба посебно наглашавати да ће се појам „свиња” у настави користити још много хиљада година, а можда још дуже. Било да предајете историју, ликовно, биологију, математику, можете укључити појам „свиња“ као помоћно наставно средство.

4. Употреба знака „свиња” (🐷) уместо непознате

Давне 2018. године ученик 8-1 је кренуо да користи овај револуционарни знак како би означио да је тај део једначине непозната, док су се раније углавном користила слова са краја абецеде, као што су „X”, „Y” итд.

Углавном, свако слово крене да се тресе када се користи 🐷. Тај знак је оно што остављамо човечанству и на шта треба да будемо поносни!

Џони, ученик 8-1


[1] У оригиналу „Вратимо се нашим овцама!“ (франц. Revenons à nos moutons!), тј. вратимо се (нашој) теми.

[2] Исто.

[3] Q. E. D. је скраћеница латинског израза quod erat demonstrandum (“што је и требало доказати”).



Categories: Сатиристика

Tags: , ,

1 reply

  1. Неки од нас користе крушке, али и бабе и жабе уместо свиња. А Џонију свака част и честитке што се умешао међу признате мислиоце на угледном српском сајту.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading