Београд: Представници опозиције најавили заједничку борбу за фер изборе

Округли сто на тему како до поштених избора је, како је рекао Драган Ђилас, „први састанак свих који су заиста против овог режима, и који с њим не сарађују ни на једном нивоу“

Састанак опозиције (Фото: Савез за Србију)

Округлом столу су присуствовали представници Савеза за Србију, Демократске странке, Двери, Социјалдемократске странке, Демократске странке Србије, Доста је било, Покрета центра, Народне странке, Грађанског блока 381 на чијем је челу Саша Јанковић, Синдиката Слога, Левица Србије, Лиге социјалдемократа Војводине…

“Пред нама је неколико циљева, пре свега да дефинишемо кључне тачке ослобађања заробљене државе, уређења политичке и медијске сфере, промовисања демократске политичке културе, уважавања и јачања цивилног сектора и институција које би биле гарант за стварање услова за фер изборе”, рекао је председник ДС Зоран Лутовац.

Да је неопходно јединство сматра Бошко Обрадовић, лидер покрета Двери. Он сматра да без јединства опозиција нема никакве шансе.

„Ја сам у групи људи који мисле да ако нема регуларних избора на њих не вреди ни изаћи. Живот у Србији не постоји, грађани у Србији имају велики страх. Потребно је да се кроз радно тело фокусирамо на изборе и њихову регуларност, на медије. Како сада стоје ствари са РТС-ом, тамо се можемо појавити само ако сви заједно одемо у квиз Слагалица. Слика коју ће Србија данас видети је изузетно важна, да људи схвате да без обзира на то да ли се међусобно слажемо или критикујемо, кад су у питању ове основне ствари, сви мислимо исто, и да смо спремни сви заједно за њих да се боримо“, навео је Драган Ђилас.

Питања изборних услова и слободе медија је нешто око чега опозиција мора да сарађује, оценио је лидер Грађанског блока 381.

“Молим вас да нађемо довољно снаге да истрајемо, од овог дана до идућих избора, да опозиција у Србији и политички систем у Србији више никад не буду у ситуацији да се деле око оваквих елементарних ствари као што су изборни услови и рад медија”, рекао је Јанковић.

Неки од окупљених, попут представника Народне странке Борислава Новаковића, сматрају да је неопходно да више времена представници опозиције проведу на терену и „покажу солидарност са свим угроженим грађанима који су под константним притиском и које малтретирају“.

“Наш посао је да будемо са људима, али ми то не чинимо. Морамо бити са тим људима које малтретирају и охрабрити их да нећемо дозволити репресију”, истакао је Новаковић.

Он је као једну од опција предложио бојкот избора с обзиром на околности, за шта је председник Нове странке Зоран Живковић рекао да би био за ту опцију само ако би се знало шта ће да чине после бојкота.  Он је указао да бојкот спроведен 1997. године није донео ништа и да је на њима лидер радикала Војислав Шешељ могао постати председник Србије.

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић је поводом неравномерне заступљености у медијима указао да је нарочито важно да на Јавном сервису постоји плурализам политичких идеја и да је неопходно изменити Закон о избору народних посланика.

Функционер Социјалдемократске странке Ненад Константиновић се такође заложио за промену изборног система указујући на изборне крађе, несређене бирачке спискове и притиске које грађани трпе пред изборе.

Представник Иницијативе “Не давимо Београд” Радомир Лазовић рекао је да се састанак одржава у правом тренутку и да је добро што то није учињено тек пред саме изборе.

Учесници округлог стола су се сагласили да и поред различитости, треба да буду јединствени у захтевима око основних демократских циљева и истрају у томе све док избори не постану слободни и демократски.

ЛДП није позван

Функционер Либерално демократске партије Ђорђо Жујовић, чија странка није ни била позвана на састанак јавио се за реч на крају дела скупа који је био отворен за јавност. Реч није добио, а указали су му да та странка није део опозиције и да је ЛДП ако је желео могао да самостално организује свој скуп на неком другом месту.

Жујовић је у изјави коју је пренео ЛДП оценио да на данашњем округлом столу опозиције није било могуће разговарати о политици и идејама, већ су се износили ставови који су у нескладу са временом и простором у којем се учесници налазе.

Он је рекао да је њему онемогућено да говори у име ЛДП на самом скупу и да је дочекан увредама, “оних који тек што су побегли са Вучићеве листе и данас своју опозициону фрустрираност представљају као програм опозиције”.

Жујовић је у саопштењу навео да су поједини учесници округлог стола основали Српску напредну странку, “коју данас наводно руше”, да су поједини били на Вучићевој листи, у колицији на локалу са СНС и да су оснивали таблоиде.

“За разлику од њих, никада нисам био по Вучићевим листама, ћошковима његових канцеларија, молио за функцију или положај. Нисам ја био министар и омбудсман Александра Вучића, него они који данас увредама дочекују жељу да неко нешто каже. Али сам зато ја онај који се на улици супротставља фашистима, док они седе на бесмисленим састанцима и наричу над својом судбином”, навео је Жујовић.

(Бета/Инсајдер, 12. 10. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading