Генерал Лазаревић у Нишу: Преживео сам хашко губилиште

Ниш – Авионом Владе Србије и у пратњи министара правде Николе Селаковића и одбране Братислава Гашића некадашњи командант Приштинског корпуса и Треће армије и хашки осуђеник Владимир Лазаревић стигао је у раним поподневним часовима у Ниш.

Фото: Т. Тодоровић

Фото: Т. Тодоровић

Генерала су на аеродрому сачекали најближи – супруга Олга и тројица синова Марјан, Милан и Владан са својим породицама, као и велики број пријатеља и грађана.

Када је изашао из авиона Владимиру Лазаревићу у сусрет су потрчали унуци.

Генерала су одмах поред писте поздравили и начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић, министар за рад и социјална питања Александар Вулин, владика Теодосије, градоначелник Ниша Зоран Перишић, начелник Нишавског округа Александар Цветковић, као и припадници Војске и МУП-а Србије.

Посебан дочек свом команданту приредили су некадашњи саборци и ратни ветерани. Цео Ниш био је јуче у знаку повратка команданта Приштинског корпуса и Треће армије Војске Југославије из Хага.

Одмах пошто је прошао кроз пристанишну зграду нишког аеродрома и царински терминал Владимир Лазаревић је захвалио на дочеку и обратио се новинарима и окупљеним грађанима:

– Хвала вам драги моји пријатељи. Ево ме међу вама јер сам успео да преживим хашко губилиште… Имам иза себе десет изгубљених година! Зашто? Нисам осуђен ни за једно конкретно дело, нити своје, нити мојих бораца, којих је у Приштинском корпусу било више од 70.000. Нисам осуђен ни за једно дело против живота и имовине, нити за кршење правила и обичаја ратовања. Осуђен сам без иједног материјалног доказа и без иједног доказа ван разумне сумње како у трибуналу кажу. Морам посебно да нагласим да су моји страдали саборци, њих 600 погинулих и више од 2.000 рањених увек и у сваком часу били извор мог опстанка. Остао сам жив и издржао све дубоко уверен у правду и истину. Претекао сам и ово губилиште јер сам убеђен у немерљиву вредност жртвовања за слободу своје земље и у славу наших предака и част потомака, рекао је некадашњи командант Приштинског корпуса и Треће армије Војске Југославије.

На излазу са аеродрома, када је генерал Лазаревић кренуо према аутомобилу и свом дому, проломио се дуготрајан и громогласан аплауз више стотина Нишлија који су у непрегледним колонама путничких возила и аутобусима градског превоза дошли на нишки аеродром. Владимир Лазаревић разговарао је са многима који су га дочекали и поздравио пријатеље и некадашње сараднике и саборце, а потом наставио пут према кући.

Међу онима који су јуче на Аеродром „Константин Велики” дошли да сачекају генерала Владимира Лазаревића били су и хашки осуђеник и некадашњи председник владе Србије Никола Шаиновић, који је недавно изашао на слободу и бивши градоначелник Ниша Смиљко Костић, који је фебруара 2005. године испратио Лазаревића из Ниша у Хашки трибунал.

Владимир Лазаревић одлуком суда у Хагу пуштен је на условни отпуст јер је издржао две трећине казне од 14 година. Првобитно му је, на крају суђења 29. фебруара 2009. изречена казна од 15 година због наводних злочина на Косову и Метохији, али је 23. јануара 2014, после жалбе казна смањена на 14 година. Српски генерал из затвора у Схевенингену изашао је тачно после десет година и десет месеци од добровољне предаје Међународном суду за ратне злочине 3. фебруара 2005. године, јер у трибуналу време које је Лазаревић провео на лечењу у домовини нису рачунали у издржавање казне.

Иако су у међувремену његови браниоци више пута подносили захтев за условни отпуст тек пре месец дана Хашки трибунал га је прихватио и то, како се сазнаје, зато што је више од две трећине казне већ издржао, али и због његовог погоршаног здравственог стања. Владимир Лазаревић је чак седам пута у међувремену, од одласка у Хаг до ових дана, подвргнут тешким и компликованим оперативним захватима.

Тома Тодоровић

(Политика, 3. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6Cl



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading