Данас: Вучић да не меша стране амбасаде у унутрашње игре

Изјава премијера да се један дипломата распитивао о његовом обезбеђењу изазвала забринутост у западним дипломатским круговима * Тачност тврдње није било могуће потврдити, више страних амбасада било у контакту тим поводом * Извори нашег листа објашњавају да је премијеру остављено „да се игра са таблоидима и полиграфима“, и то се сматра унутрашњим питањем Србије

vucic-amb

– Дипломате најважнијих земља ЕУ и Запада веома су забринуте јер их је премијер Србије Александар Вучић врло неопрезно увукао у унутарполитичка дешавања у земљи, тако што је не наводећи државу поменуо првог секретара једне западне амбасаде који је, како тврди премијер, заинтересован за његово обезбеђење, сазнаје Данас из извора блиских дипломатским круговима. Дипломате, како кажу наши саговорници, то сматрају неозбиљним и неприхватљивим и чак се и питају да ли се премијер својом реториком можда враћа у деведесете.

Премијер је наиме гостујући у понедељак увече на РТС рекао да се после напада на њега у Сребреници главни обавештајац и први секретар једне западне амбасаде више пута код припадника Кобри отворено распитивао за његово обезбеђење. „Током моје посете мигрантима на Железничкој станици, питао је за моје обезбеђење. Зашто им је то било важно ја не знам. Нећу открити из које земље долази тај обавештајац јер желим добре односе са његовом државом“, рекао је Вучић. Он је навео и да је разочаран поступањем појединих западних дипломата у Београду.

Како кажу наши саговорници, након што је премијер изашао са тврдњом да је један први секретар западне амбасаде заинтересован за његово кретање, више западних амбасада је у комуникацији око ове тврдње. Према речима наших извора, никоме није јасно о чему премијер прича, јер тачност те информације није било могуће потврдити. Извори Данаса наводе да се, ако је информација нетачна, заиста поставља питање да ли је ова влада, на челу са премијером, изашла из реторике која је доминирала деведесетих година. Тачније, како преносе наши извори, дипломате се питају, ако Србија и њен премијер хоће у Европску унију, и ако хоће почетак преговора са ЕУ о чланству, односно отварање првих поглавља, зашто се у јавност излази са таквим тврдњама које западне дипломате сматрају неистинитим. Наши саговорници појашњавају да је ово први пут да су се те исте западне амбасаде, које помажу Вучићу на путу ка ЕУ, запитале куда иде премијер са својом реториком, и да постављају питање да ли се иде можда назад у прошлост.

Извори нашег листа објашњавају да је премијеру остављено „да се игра са таблоидима и полиграфима“, и то се сматра унутрашњим питањем Србије. Међутим, према речима наших саговорника, увлачење западних земаља у овакву „игру“ је неозбиљно и неприхватљиво. Према сазнањима Данаса, стране дипломате се нимало нису узбудиле прошлог викенда када се помињао државни удар и урушавање Владе, као и полиграфско тестирање премијера. Другим речима, дипломате се, како оцењују наши саговорници, не узбуђују превише због тога што таблоиди блиски премијеру прогањају људе, укључујући и чланове владе, на пример министарку Кори Удовички, али сматрају да западне земље не би смеле да се прозивају у унутрашњим препуцавањима.

Како сазнајемо, овим поводом западне дипломате највероватније неће контактирати са премијером, јер су после оваквог његовог наступа односи захладнели. То, како оцењују наши саговорници, премијера и неће пуно узбудити што дипломате прихватају као једну у низу чињеница у склапању праве слике првог човека владе Србије.

Наши извори су се дотакли и односа премијера према шефу мисије ЕУ у Србији Мајклу Давенпорту, јер је после премијеровог гостовања на РТС постало јасно да нешто није у реду. Премијер је на питање какав је његов однос са западним амбасадорима, одговорио: „Амбасадор САД Мајкл Кирби је мој добар познаник, не могу да се похвалим да ми је пријатељ, али он је пријатељ Србије“, рекао је Вучић. Са шефом делегације ЕУ у Србији Мајклом Давенпортом рекао је да професионално сарађује и да је то све што може да каже. „Он ради свој посао и ја са њим професионално сарађујем“, рекао је премијер.

Саговорници Данаса наводе да је Вучићев однос са Давенпортом постао личан и некооперативан, што дугорочно може бити лоше за Србију. Порука дипломата, како сазнајемо, јесте да би премијер морао да научи да разликује лично од професионалног. Да нешто озбиљно није у реду у односу премијера и Давенпорта, осим изјаве на јавном сервису, показује и проблем настао почетком године после премијерове изјаве да Давенпорт и ЕУ плаћају Балканску истраживачку регионалну мрежу (БИРН) да „говори нешто против владе“. Иако су се срели после тога, премијер је остао при својим тврдњама и навео да ће и даље сарађивати са шефом делегације ЕУ, јер је то, како је навео, његова обавеза као председника владе.

Истим поводом, Вучић је оштро реаговао и на изјаву Маје Коцијанчић, портпаролке Федерике Могерини, високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност, која је рекла да је ЕУ веома изненађена тврдњама српског премијера. „ЕУ снажно подржава независно и храбро новинарство и слободу изражавања у Европи и шире“, изјавила је Коцијанчић. После овога уследио је нови одговор Вучића у којем је навео да је запрепашћен чињеницом да Маја Коцијанчић у име ЕУ покушава да га ућутка и одлучно је одбацио њене неосноване тврдње.

Србија подржава независно и одважно новинарство, као и слободу говора широм Европе и ван ње, и та слобода изражавања је основни принцип демократије, саопштио је Александар Вучић.

„Управо зато, запрепашћен сам чињеницом да Маја Коцијанчић у име ЕУ покушава да ме ућутка, да ми забрани чак и да одговорим на питање новинара“, истакао је Вучић.

„Свестан чињенице да сам само обичан председник Владе једне географски мале земље, а да су госпођа Коцијанчић и господин Давенпорт велики и важни функционери ЕУ, нисам ни помислио да ће само један мој мали, обични одговор новинару на конференцији за штампу изазвати такав бес моћних и значајних људи“, навео је Вучић.

Премијер је упитао Мају Коцијанчић и Мајкла Давенпорта да ли они забрањују председнику Владе Србије да одговара на питања новинара и да ли покушавају да му забране да јавности Србије саопшти да они које они плаћају не говоре истину. „И да ли је слобода свакојих речи дозвољена вама, а слобода истине и изражавања истине није дозвољена нама обичним смртницима?“, упитао је Вучић.

Кирби и Вучић

Мада је однос премијера Србије и америчког амбасадора Мајкла Кирбија веома интересантан јер поједини таблоиди покушавају да наметну идеју да америчка амбасада и потпредседница Владе Зорана Михајловић раде на урушавању Владе, сматра се да у овом тренутку није толико релевантан, пошто је реч о одлазећем дипломати. Наиме, Кирби је у Београду од 2012. и следеће године му истиче мандат, а Бела кућа је за ову позицију номиновала Кајла Р. Скота. Вучић је прексиноћ говорећи о односу са Кирбијем рекао да је он његов добар познаник. Кирби је пре двадесетак дана на брифингу са новинарима рекао да САД немају никаквог разлога да руше Вучића.

Лидија Валтнер

(Данас, 1. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6CpCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар