Фонд стратешке културе: Влада Србије доживела дебакл на КиМ

kim-zastave-240У одбрани Косова посебно се истиче Марко Ђурић. Није познато ко је аутор стратегије за одбрану Косова, али се Ђурић највише оглашава у средствима јавног мњења по том питању.

Шта је косовска стратегија Србије данас? То нам је Ђурић све лепо објаснио.

Да би се спречио улазак такозване Републике Косово у УНЕСКО, позван је дипломатски кор у зграду Владе Србије и пуштани су филмови о рушењу српских споменика културе. Затим је осмишљена генијална интернет кампања, која треба да сачува Високе Дечане и Грачаницу. На крају, Ђурић најављује да ће кренути у кампању упознавања европских држава са чињеницама о Бриселском споразуму. Да упознамо европске лидере шта су они потписали са нама.

Ово што ради српска власт, а што срчано брани Марко Ђурић, више се не може критиковати, о томе се не може ни полемисати. То је увреда за здрав разум. То је омаловажавање грађана Србије.

Потписали су Бриселски споразум, са којим нису упознали ни посланике у Скупштини Србије, ни грађане Србије, потом договорили спровођење низа мера које су противуставне, укинули српске институције на Косову, дозволили косовским Албанцима да приступају међународним организацијама и онда мисле да то поправе интернет акцијом.

За последице које је штеточинска политика Владе Србије произвела на Косову мораће неко да одговара.

Најпре, мора се захтевати политичка одговорност. Дали су на Косову све, а нису добили ништа. Да ли су Срби данас безбеднији? Да ли кроз институције у Приштини можемо да бранимо српске интересе? Да ли је Србији боље пошто се одрекла Косова? Влада Србије је доживела дебакл и то више не може поправити никаква кампања. Не могу поправити ни оставке, али се оне очекују.

Редакцијски коментар

Наслов: Стање ствари

(ФСК, 29. 10. 2015)

Приштина: Мустафа би могао да повуче потпис са споразума о ЗСО

Уколико Уставни суд у Приштини одлучи да је Бриселски споразум о Заједници српских општина противан косовским законима, он неће бити спроведен, изјавио је премијер Иса Мустафа.

Фото: РТРС

Фото: РТРС

Мустафа је у емисији  рекао да је тај споразум потписао тек када је добио гаранције од ЕУ и Америка да неће бити могуће формирати „трећу власт на Косову“.

„Тачке споразума о ЗСО биће прослеђене у Уставни који ће одлучити. Ако Уставни суд буде рекао да нека од тачака споразума није у складу са косовском Уставом, ми их нећемо спровести, а ако цијели споразум буде проглашен противуставним, онда га нећемо спровести“, рекао је Мустафа.
О томе ће, казао је, одлучити Уставни суд, а у супротном споразум ће бити спроведен јер је то међународна обавеза.

Након вишенедјељне блокаде косовског парламента због противљења три опозиционе партије примјени споразума о формирање Заједнице српских општина, косовска предсједница Атифета Јахјага је у договору са парламентарним странкама документ прослиједила Уставном суду на изјашњавање.
Радикални опозициони покрет Самоопредјељење поручио је јуче да они неће признати ни одлуку Уставног суда и да ће, свеједно, наставити са блокадом парламента.

Овакав развој догађаја, дан након што је Приштина у Стразбуру потписала Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, у Србији се сматра опструкцијом спровођења Бриселског споразума.

(РТРС/Искра, 30. 10. 2015)

ЕУ: Приштина и Београд треба да испуне обавезе из Бриселског споразума

БРИСЕЛ – И Приштина и Београд треба да „испуне обавезе преузете у оквиру дијалога и да их спроведу следећи своје унутрашње процедуре”, али је у одредбама Бриселског споразума тешко наћи могућност да тај акт у целини треба буде преиспитан од уставног суда Косова, ставио је до знања кабинет високе представнице ЕУ Федерике Могерини.

То су агенцији Бета пренели дипломатски извори у Бриселу, осврћући се на спор који је избио између Београда и Приштине пошто су косовски званичници најавили да ће уставни суд проценити уставност не само уредбе о Заједници српских општина, коју треба да усвоји влада у Приштини, већ и целог Бриселског споразума.

Портпаролка Федерике Могерини, Маја Коцијанчич је изјавила да ЕУ „очекује да обе стране испуне преузете обавезе у оквиру дијалога и да их спроведу следећи своје унутрашње процедуре” које Брисел „по правилу не коментарише”, што не говори јасно да ли Приштина може или не да тражи процену уставности целог Споразума Београд-Приштина о нормализацији односа.

Председник косовске владе Иса Мустафа је изјавио да ће „тачке споразума о ЗСО бити прослеђене у Уставни суд који ће одлучити”. „Ако Уставни суд буде рекао да нека од тачака споразума није у складу са косовском Уставом, ми их нећемо спровести, а ако цео споразум буде проглашен противуставним, онда га нећемо спровести”, додао је.

Мустафа је рекао да је тај споразум потписао тек када је добио гаранције од ЕУ и Америке да неће бити могуће формирати „трећу власт на Косову”.

Званичници у Бриселу су рекли да не могу да се осврћу на ту изјаву Мустафе.

Српски премијер Александар Вучић, који ће данас разговарати са главном сарадницом Федерике Могерини, надлежном за Западни Балкан, Ангелином Ејхорст, изјавио је да Србија „мора да има озбиљан и одговоран одговор” који ће „уследити у данима који су пред нама, а који се тиче пре свега Европске уније и њиховог односа према свима нама”.

„Неко је ставио свој потпис, мој потпис нешто значи, потпис било кога из Србије за мене је нешто значио и Борка Стефановића и Бориса Тадића и Ивице Дачића. Њима њихови потписи не значе ништа, а то су урадили дан пошто су добили Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ”, подвукао је Вучић.

———————————————-

Вучић о опструкцији Приштине са представницима ЕУ и на Влади

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да „представници Брисела” стижу данас у Београд како би са њим разговарали о одлуци Приштине да упути споразум о ЗСО на процену Уставном суду, односно да одложи његову примену.

Вучић је такође најавио да ће опструкција Приштине бити размотрена на седници Владе Србије, која ће бити одржана данас у 14 сати.

Премијер је рекао да ће после тих разговора моћи да изнесе конкретнији став по том питању, имајући у виду чињенице, а не празна објашњења:

„Они (гости из Брисела) ће рећи, већ знам унапред, да то није важно, да се ради о само месец дана… Наслушао сам се таквих прича, саслушаћу их још једном, а разговараћемо о томе и на седници Владе данас, па ћу онда моћи да вам дам конкретан одговор”, рекао је Вучић новинарима.

На питање како види реакцију ЕУ, односно изјаву портпаролке високе представнице ЕУ Маје Коцијанчић, да обе стране треба да спроводе договорене споразуме, Вучић је подсетио да Србија спроводи све договорено, а Приштина онај најважнији део, о форимирању ЗСО, који чини 40 одсто Бриселског споразума, није ни почела да испуњава.

„Па, Србија испуњава све”, подсетио је премијер.

„То вам је као када неки наставник једно дете симпатише, а једно не, па кад то друго ижврља таблу или нешто слично, она казни све. Тако и Маја Коцијанчић – сви треба знају да треба да спороводе постигнуте договоре..“, приметио је Вучић.

„Сада им треба месец дана, требаће им после два, три. И тако ће довека бити, као што ће довека бити и са судом за ратне злочине… Бацаће сузавце.. Само Срби немају права, да гледамо како да умиримо Србе, да ћуте, буду глупи…“, закључио је он.

(Aгенције/Политика, 30. 10. 2015)

Приштина гази Бриселски споразум, Србија очекује реакцију ЕУ

Премијер Александар Вучић очекује реаговање Брисела.- Марко Ђурић: „Ово није један већ три корака уназад. Јасно се опструира све договорено у претходном периоду“

Илустрација: Новица Коцић

Илустрација: Новица Коцић

Поводом најаве Приштине да ће суспендовати део Бриселског споразума који се односи на формирање Заједнице српских општина Александар Вучић је из Москве позвао ЕУ да се изјасни и најавио састанак државног врха чим се врати у Србију.

Он је у разговору са председником Русије Владимиром Путином констатовао да је ситуација на Балкану веома сложена и подсетио на споразуме које су у Бриселу постигли Београд и Приштина. „А, ево, председница Косова (Атифете Јахјага) изјавила је да најважнији од тих споразума уопште немају намеру да реализују и примене, што је за нас озбиљна и тешка вест”, рекао је Вучић.

Марко Ђурић је потез Приштине оценио као скандалозан. Директор Канцеларије за Косово и Метохију каже да је то покушај да се постигнути договори у делу који је повољан за Србе пониште и преокрену.

„Одлуком да споразум о ЗСО упути Уставном суду Приштина опструише и онемогућава стварање Заједнице српских општина”, рекао је Ђурић.

Само дан пошто су са Европском комисијом потписали Споразум о стабилизацији и придруживању косовска председница Атифете Јахјага је најавила да ће тражити да се споразум о ЗСО суспендује, што би била привремена мера до одговора косовског уставног суда о уставности овог споразума. Ову иницијативу подржала је влада Косова, иако је прекјуче заменик премијера Косова Хашим Тачи истакао да је „оснивање ЗСО потпуно у складу са Уставом Косова”.

Премијер Србије каже да је забринут због најновијих изјава из Приштине које указују на могућности да раније постигнути договори не буду реализовани, а пре свега споразум о образовању Заједнице српских општина.

„Ово отвара много шира, већа и крупнија питања од тога какав је однос Приштине. Ово нама намеће питања о којима ми морамо да размислимо – да ли се исплати бити поштен и одговоран, испуњавати своје обавезе, а да за то не будете награђени или је боље да не испуњавате ништа, а да будете награђени”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вест о одлагању формирања ЗСО дошла само дан пошто је Приштина практично награђена потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању управо због потписаног Бриселског споразума 25. августа, чију је примену албанска страна до сада опструирала. Више од 40 одсто овог споразума односи на ЗСО и премијер Вучић је јуче нагласио да је то једино што је Београд тражио да би заштитио Србе на Косову и Метохији.

„Због чега влада у Приштини није усвојила уредбу о образовању ЗСО? Само немојте да ми причате да је то зато што Албин Курти или неки други разбојници бацају сузавац у парламенту. Да ли ми сада треба да измислимо неког нашег Куртија који ће овде да баца сузавац и да се на то позивамо да не спроводимо ниједну од међународних обавеза? Да ли би међународна заједница то толерисала Србији”, упитао је Ђурић на јучерашњој конференцији за новинаре.

„Ово није један већ три корака уназад. Јасно се опструира све договорено у претходном периоду и мислим да ово не би смело да прође без реакције ЕУ, која је гарант Бриселског споразума. Нигде није предвиђено да дође до суспензије ЗСО. Да ли ће коначно неко из Брисела и Њујорка реаговати на иницијативу Јахјаге или је дозвољено да се газе сви делови споразума повољни за српски народ”, упитао је Ђурић.

Он је додао да Србија не може и неће да ћути о „бацању Бриселског споразума под ноге” и најавио је да ће предлог Јахјаге бити једна од тема данашње седнице републичке владе.

„За мене је ово нечувено и скандалозно понашање. Ово је покушај да се досад постигнуто преокрене и да се споразум у делу повољном по Србе поништи. Ми желимо што нормалније односе са Приштином, али нећемо да ћутимо пред кршењем споразума који су потписали. Понашање Приштине показује одсуство добре намере и добре воље и тај потез нису у духу нормализације односа”, рекао је Ђурић.

Д. Спаловић

————————————————————————————

Приштина забрањује српске таблице и личне карте

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да ће Приштина од недеље, првог новембра, онемогућити грађанима који возе возила са српским регистарским таблицама да нормално улазе и излазе у покрајину и да ће увести „улазно-излазна” документа уместо личних карата. „Учинићемо све да спречимо такав потез и погоршање живота за наше људе. Како они враћају то што Србија ублажава режим кретања на административној линији, што смо укинули таксу на пробне таблице? Тако што нам прете укидањем српских таблица, уводе улазно- излазне папире. Где је ту нормализација односа”, упитао је Ђурић.

————————————————————————————

Хајнц Фишер: Треба поштовати Бриселски споразум

Председник Аустрије Хајнц Фишер који је у дводневној посети Приштини затражио је јуче од посланика Скупштине Косова да се поштују споразуми који су постигнути у бриселском дијалогу Београда и Приштине.

„Споразуми који су остварени у Бриселу, између Косова и Србије треба да се поштују”, рекао је Фишер током обраћања посланицима Скупштине Косова.

Током његовог излагања, посланици „Самоопредељења” су истакли два постера, изражавајући њима једну врсту протеста што међународна заједница сарађује са актуелним властима на Косову.

„Прекините са прихватањем српске хегемоније”, и „Чувајте леђа, председниче. Корумпирани лажови седе иза вас”, биле су поруке на плакатима.

————————————————————————————

Вучић: Неодговорно понашање Приштине, уследиће одговор

МОСКВА – Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Србија у наредним данима дати озбиљан одговор на најаву Приштине о суспензији споразума о Заједници српских општина, који ће се пре свега тицати Европске уније.

„Ми морамо да имамо озбиљан и одговоран одговор и он ће уследити у данима који су пред нама, а који се тиче пре свега Европске уније и њиховог односа према свима нама. Видећемо, да не прејудицирам”, рекао је Вучић за РТС из Москве.

Упитан да прокоментарише то што Брисел за сад ћути тим поводом, Вучић је одговорио да то „веома снажно и довољно говори за себе”.

Он је додао да је одлука Приштине тешка и лоша вест и у најмању руку крајње неодговорно понашање.

„Неко би рекао да од Приштине увек то можете да очекујете, а мислим да је неочекивана вест јер је реч о веома неодговорном понашању. То је најблаже што сам могао да кажем, а да не дајем више никакве оцене”, рекао је Вучић.

Он је навео да се о Бриселском споразуму месецима преговарало, да су ти преговори били мучни, тешки и пуни компромиса, те да је на споразум стављен потпис који се сад не поштује.

„Неко је ставио свој потпис, мој потпис нешто знаци, потпис било кога из Србије за мене је нешто значио и Борка Стефановића и Бориса Тадића и Ивице Дачића. Њима њихови потписи не значе ништа, а то су урадили дан пошто су добили Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ”, рекао је Вучић.

Танјуг

————————————————————————————

Коцијанчич: Споразум се мора поштовати

БРСИЕЛ – Маја Коцијанчич, портпаролка високе изасланице Европске уније за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, изјавила је вечерас да обе стране у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине морају да примене оно што је договорено.

„Све што је договорено у контексту дијалога треба применити без обзира на унутрашње процедуре које не желимо да коментаришемо”, поручила је Коцијанчич у одговору на питање о реакцији Брисела на одлуку Приштине о одлагању договора о Заједници српских општина.

Приштина је одложила договор о формирању ЗСО док тамошњи Уставни суд не оцени уставност тог договора.

Премијер Србије Александар Вучић је данас током посете Москви затражио од Брисела да се изјасни о томе, а сутра ће се сусрести са блиском сарадницом Могеринијеве и генералном директорком за Западни Балкан, Западну Европу и Турску у Европској служби за спољне послове Анђелином Ејхорст.

(Танјуг/Политика, 29. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6eoCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар