Взгљад: Вучић дошао у Москву по руске ракете

Главни циљ посете српског премијера Александра Вучића Москви јесте потписивање уникалног по вредности уговора војно-техничке сарадње, пише лист „Взгляд“.

vucic-pogled

Уговор који је у Москву донео Вучић предвиђа практично потпуно наоружавање српске армије по руским стандардима. Поред осталог, ради се о уговору са КамАз-ом који је једино способан да понуди возила која ће подићи 35 тона корисног терета и омогућити кретање самоходне хаубице „нора“, пише руско издање.

Нова српска оклопна возила „Лазар 2“ ће бити наоружана руским 30-мм топовима 2А42, познатим у иностранству као „изделие 242“.

„Лазар 2“ чак није ни оклопно возило у правом смислу речи, пише руско издање, већ нека врста хибридне лакше верзије, што се у СССР звало, а у савременој Русији зове „оклопно извиђачко-диверзантско возило“. У српским условима, пише Взгляд, може се користити као јуришно офанзивно оружје. „Лазар 2“ наоружан 30-мм топовима ће се претворити у лаки тенк. За услове Балкана то би било универзално оружје, које у потпуности одговара потребама српске армије.

Нови војно-технички уговор се тиче такође и могуће испоруке система противракетне одбране, што је заиста нешто ново за руско-српску војно-техничку сарадњу, па и за сам систем организације Армије Србије, пише руски лист. Засад није познато шта тачно Србија жели од ПРО система и о каквој  се вредности уговора ради, али јасно је да је куповина противракета за нисколетеће циљеве уникални уговор, који се може упоредити само са испоруком С-300 Ирану.

Поред наведеног, Србија ће добити десетак транспортних хеликоптера, од којих су два већ плаћена. Уговор би био уникалан не само за Србију, већ и за читав балкански регион, пише Взгляд.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

Опрема: Стање ствари

(Руска реч, 28. 10. 2015)

Александар Вучић: Набавићемо оружје да бисмо заштитили земљу

МОСКВА – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија од Руске Федерације набавити део наоружања, које неће бити офанзивног карактера, већ ће служити за заштиту земље.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у вези са потенцијалном сарадњом Србије са Руском Федерацијом у вези са набавком новог наоружања, рекао да наша земља део наоружања мора да набави, али да ће настојати да се један део производи у Србији, у сарадњи с Русијом.

„То је наш посао. Није реално да превише тога купимо, али нешто оружја ћемо да набавимо”, рекао је Вучић.

(Фото АП/Dmitry Astakhov)

Фото: АП/Dmitry Astakhov

Он није желео да прецизира о којем наоружању је реч, јер су разговори у току, али је поновио да је, генерално, посао премијера и Владе да брину о безбедности земље.

„Ако питају шта ће нам све то, нека поставе питање шта ће то некима у окружењу, када су свуда окружени НАТО земљама, а само једна није, а то је Србија”, рекао је Вучић.

Како је истакао, Србија ћути када неки добијају борбене хеликоптере, борбена оклопна возила, хаубице, и упитао зашто некима поклањају лансирне рампе, а други набављају балистичке ракете.

„А сутра ћете да ме питате, у некој другој констелацији снага у свету, шта си урадио да заштитиш своју земљу. Нећемо да набављамо оружје које је, назовимо га таквим, офанзивно, али морамо да заштитимо своју територију”, подвукао је Вучић.

Он је додао и да ће данас бити разговора и са представницима компаније „Камаз” у вези са куповином камиона за норе и хаубице у фабрици у Великој Плани.

Вучић ће о набавци наоружања разговарати и на сутрашњем састанку са председником Руске Федерације Владимиром Путином, како би се видело шта две земље могу заједнички да направе и како би се искористили српска наменска индустрија.

Вучић: Зидове, ограде, жице…презирем

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да су за њега изненађење вести да Аустрија диже зид на граници и да не верује да ће се то догодити, те поновио да Србија то сигурно неће чинити.

Вучић је српским новинарима у Москви рекао да ће уколико дође до тога, Србија поступати на другачији начин и знати да заштити своје интересе.

„Зидове да градим да дајем такве инструкције, да своју земљу оивичавам оградама и бодљикавом жицом – не пада ми на памет. Једном сам рекао све о томе, и да падају ћускије и шта год да се деси, Србија то неће да ради, али ћемо умети и знати да заштитимо наше интересе”, рекао је Вучић.

Премијер је истакао и да зна да у Србији има много оних који једва чекају да подижу зидове и уживају у зидовима, жици и оградама и било чему, а да он не само да у томе не ужива, него зидове, жице и ограде – презире.

„Нећемо да дижемо зидове и ограде, изаберите они које то хоће”, нагласио је премијер.

Вучић је рекао да је после самита у Бриселу у недељу на коме је било речи о решавању мигрантске кризе давао веома озбиљне и одмерене изјаве и да ни једног тренутка, нити секунде, није желео да каже како је то заиста изгледало у Бриселу.

„Али, те вечери сам видео колико је Србија одговорна земља, колико се одговорно понаша. Нисам, међутим, сигуран да сви на такав начин доживаљају Европу и да довољно добро разумеју у каквој опасности је Европа. Томе се уопште не радујем, напротив”, рекао је Вучић.

Он је пренео и да на састанку Крајовске групе (Србија, Румунија, Бугарска) одржаном у Софији прошле суботе није предвиђено да се границе затварају, па ни споразумом који је договорен у Бриселу у недељу.

„Жао ми је ако морам да кажем да ми се чини, пошто видим да сви најављују зидове, да су сви брже напустили брод европских вредности од тога како га напушта Србија. Ако хоће сви да праве зидове, то је за мене изненађење. Ја не верујем да ће Аустрија да прави зидове и да на тај начин ограђује и Немачку и све друге”, рекао је Вучић.

Коментаришући текст бечког Стандарда у коме се наводи да ће ситуација у Србији после затварања аустријске границе бити неконтролисана, он је рекао да је бесмислено да неко помисли да ће ти људи да остају у Србији, Хрватској, Македонији или негде другде.

„Они не желе да остану у нашој земљи, желе да иду негде друге. Ми ћемо свакако умети и знати да заштитимо своје интересе, али да од људи бежимо, да се склањамо и да се плашим утицаја и додира са другим цивилизацијама па то ми не пада на памет. То је толико лоше и застрашујуће за мене да ја једноставно немам речи”, нагласио је премијер.

Вучић: Ја сам предложио касарне за избеглице, јел’ то злочин?

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је смештање избеглица у напуштеним касарнама у Србији предложио он и да није помињао 15, већ само једну касарну, а медијске написе о томе назвао је теоријама завере и „идиотским расправама” у којима не жели да учествује.

Вучић је српским новинарима у Москви, коментаришући медијске написе о томе да Влада Србије има тајни план да избеглице смести у 15 касарни у Србији, рекао да то нема никакве везе са министром рада Александром Вулином.

„Није Вулин крив, ја сам! То је све измишљено, нико није говорио о Вулину, ја не могу да демантујем сваки дан новине. Ја сам говорио нешто што није имало везе са бројевима. Рекао сам: ‘Људи дајте да се спремимо, ако немамо нове објекте – имамо напуштене касарне, дајте да обезбедимо касарне да се људи не смрзну’ Јел то злочин неки?”, упитао је Вучић.

Хоћете да ме убијете због тога што хоћу да се људи не смрзну?, наставио је премијер и додао: „Какав проблем имате са избеглицама – било ко од вас, какав проблем има било ко у Србији? Нико их није видео нигде од кад су изашли из центра Београда. О томе држава води рачуна и наставиће то да ради и да се са поносом брине о избеглицама”.

Назвао је „завереничким теоријама” написе о томе да ће, како је рекао, неко узети наше напуштене касарне за које иначе плаћамо само одржавање „као лудаци”, а који нам ничему не служе.

„Уместо да коначно добију намену и да за то добијемо новац, да неко други помогне да их реновирамо, па да од руинираних објеката постану најлепши могући објекти. Не, то је изгледа лоше, него ти подигни зид ако можеш, па да видимо да се затворимо још мало, па да затворимо и њих негде. Ја не разумем ту врсту логике и не могу, уморан сам да вам искрено кажем, од објашњавања тако нормалних, логичних и људских ствари, као да су потпуно ненормалне”, навео је премијер и наставио:

„Као да сам ја ненормалан зато што хоћу да избеглицама дамо кревет и ћебад, а да су најнормалнији људи они који не знам кога штите тиме што би подизали зидове”, рекао је Вучић.

Он у тој расправи, каже, није у стању да учествује, као што није у стању, поновио је, да учествује у расправи о хеликоптеру.

„Кад постоје идиотске расправе у којима је немогуће да учествујете, онда се склоните и кажете изволите мајстори радите свој посао”, закључио је премијер.

ССП са Косовом је добар с гледишта српске економије

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да Споразум о стабилизацији и придруживању који је ЕУ потписала са Косовом може бити добар и са гледишта напретка српске економије и освајања нових тржишта.

Премијер је рекао да је одлука ЕУ да потпише ССП са Косовом политичка одлука, на коју Београд није могао да утиче, а на коју ЕУ, односно Брисел има право.

Према његовим речима, могуће је да је та одлука резултат процене да треба нешто учинити због нестабилности у Приштини:

„Јер, таман колико ја пијем воде, толико они сузавца попију на дневном нивоу, па сад да им помогну због толике нестабилности, то је њихова ствар”, рекао је Вучић новинарима у Москви.

Он, међутим, сматра да тај споразум може бити добар с аспекта интереса српске економије-

„Мислим да је то одлична ствар, бар са тог аспекта. То нама пружа и одређене прилике да својим бизнисом и економијом наставимо да обезбеђујемо боље резултате у целом региону, па и у Приштини и у сваком другом месту на КиМ. Зато би требало тај ССП у том светлу и искористити”, рекао је Вучић.

Премијер је указао на чињеницу да Приштина у односу према Србима није забележила никакве резултате, будући да није формиран ни суд за ратне злочине, нити је донет декрет о формирању ЗСО.

Напредак у Москви, сутра с Путином потврда договореног

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас, после интензивних разговора са представницима руских власти и компанија претходна два дана у Москви, да предстоји најважнији, сутрашњи сусрет са председником Русије Владимиром Путином, којем ће, истакао је, у фокусу бити – економија.

„С председником Путином ћемо још једанпут проћи све и он даје потврду за све договоре које смо направили и које ћемо направити”, рекао је Вучић новинарима.

На питање на шта ће ставити акценат у том разговору, премијер Србије је одговорио да је то економија.

„Мене увек највише интересује економија, која не може да буде одвојена од политичких односа. Србија је успешна уколико јој је економија јака, ако будемо могли да држимо фискални дефицит под контролом, ако будемо имали позитиван раст БДП у 2016. и 2017“, закључио је Вучић.

Он је истакао да је српска делегација у Москви имала свеобухватне и озбиљне разговоре са представницима руских власти и компанија, да је у различитим областима постигнут велики напредак и да је унапређена политичка сарадња две земље.

Вучић је рекао да ће данас разговарати још са руководством Гаспрома, Руских железница, инвестиционих фондова…

Он је као пример навео сарадњу са Гаспромом и истакао да, уколико Србија постигне договор с Русијом у вези са проширењем складишта гаса у Банатском Двору са 460 милиона кубних метара на милијарду, као и изградњу складишта у Итебеју, да ће то решити проблем Србије са снабдевањем гасом.

„Тиме бисмо много олакшали наше разговоре о интерконекцијама и проналаску гасних резерви у будућности. То би много значило за нашу енергетску стабилност и безбедност”, објаснио је Вучић.

Како је додао, са руским партнерима било је речи и о успостављању још ниже цене гаса за нека од наших предузећа, попут Азотаре и МСК у Кикинди, која гас користе као примарну сировину.

„Тиме бисмо од тих предузећа могли да направимо изузетно профитабилна предузећа. Верујем да би то могло додатно да направи наш БДП већим и учини његов раст већим од онога што смо очекивали”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, разговори су вођени и о томе како да Руске железнице с неким домаћим компанијама учествују у одржавању српске железничке инфраструктуре, али и о доласку великог броја грађевинских компанија из Србије у Русију.

„Можемо да размишљамо и о дугорочним уговорима за обавезне резерве у Русији које би се направиле са нашим пољопривредним компанијама. То значи да бисмо могли да уложимо у прерађивачку индустрију, али и да приватни сектор уложи више у прерађивачку индустрију, јер када добијате петогодишње и десетогодишње уговоре онда немате никакав проблем и да добијете кредите од банке и банкарског сектора”, рекао је Вучић.

(Танјуг/Политика, 28. 10. 2015)

У Москви потписан споразум о проширењу Банатског Двора

МОСКВА – Споразум о проширењу складишта гаса Банатски Двор потписан је данас у Москви.

Складиште гаса Банатски двор

Складиште гаса Банатски двор

Споразум су, у присуству премијера Србије Александра Вучића, потписали председник Управног одбора Гаспрома Алексеј Милер и генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Премијер је на свом твитер налогу, уз информацију о потписивању споразума, објавио и да је са директором Гаспрома Милером разговарао о сарадњи две земље у енергетици и гасном аранжману.

Раније је из Србијагаса и Гаспрома најављено да ће то складиште ће бити проширено са садашњих 450 милиона кубика гаса на милијарду кубика, што ће омогућити да Србија буде знатно безбеднија у снадбевању тим енергентом.

Вучић у Гаспрому: Дуплирани капацитети Банатског двора

МОСКВА – У Москви је данас поподне потписан споразум са Гаспромом о дуплирању капацитета складишта гаса у Банатском двору, уз оцену премијера Александра Вучића да је то додатни гарант енергетске стабилности и безбедности Србије.

Складиште у Банатском двору ће уместо досадашњих 460 милиона кубних метара гаса моћи да прими милијарду кубних метара.

Споразум су, у присуству премијера Србије Александра Вучића, потписали председник Управног одбора Гаспрома Алексеј Милер и генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Премијер је раније на свом твитер налогу, уз информацију о потписивању споразума, објавио и да је са директором Гаспрома Милером разговарао о сарадњи две земље у енергетици и гасном аранжману.

Како је саопштено из владе, Вучић је нагласио и да Србија после много година, без дана кашњења, измирује све своје текуће обавезе према Гаспрому.

Он је истакао да од ове компаније, као једног од стратешких партнера Србије, очекује помоћ у одређивању висине цене гаса за српске фирме МСК и Азотара.

Вучић: Питаћу Путина за Фијат и 50 пута ако треба

МОСКВА– Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија наставити да инсистира на томе да се омогући извоз у Руску Федерацију Фијатових возила без царине и да ће за то питати руског председника Владимира Путина „и 50 пута ако треба”.

„Када је реч о Фијату, неки ми се смеју што трећи пут питам Путина за Фијат. Па питаћу га 50 пута ако треба и једном ћемо да добијемо ту дозволу”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Како је објаснио, то је потребно јер око Фијата 10.000 људи има посао.

„И ако успемо да продамо 10.000 аутомобила у Русији ми смо за тих 10.000 аутомобила увећали наш БДП, радници ће моћи да имају веће плате, неки нови да се запосле”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће позвати и надлежне у Казахстану, за који се говори да блокира добијање дозволе, како би се та блокада уклонила.

Иначе, за проширење списка производа који се без царина продају у Србији и Русији, а на основу Споразума о слободној трговини од 2000, неопходна је потврда Већа евроазијске економске заједнице, на чијем је челу Русија.

Председник Српске асоцијације увозника возила и делова Милан Вукасовић данас је за Танјуг изјавио да су разговори о извозу Фијата у Русију били конструктивни.

Вукасовић, који у Москви борави у делегацији привредника Србије, каже да би можда већ наредних дана могла да буде донета коначна одлука о извозу аутомобила из Крагујевца, чиме би аутоматски царине био ослобођен и извоз руских аутомобила у Србију.

Вучић: Гаранције фирмама које запосле српске раднике у Русији

МОСКВА – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће грађевинске фирме, које намеравају да послују у Русији, моћи да добију гаранције државе уколико запосле најмање 50 одсто српских радника и ако 50 одсто прихода буду уплаћивале у буџет Србије.

На констатацију новинара да српске грађевинске фирме у Русији запошљавају већином житеље некадашњег Совјетског Савеза и Турске, Вучић је одговорио да не постоји начин да се домаће фирме услове, али да ће држава давањем гаранција то покушати да реши.

Премијер је казао да ће, на пример, уколико руска страна буде тражила фирме за градњу космодрома, то морати да буду предузећа са добрим референцама и гаранцијама државе.

„Мораћете да запослите 50 одсто српских радника и да 50 одсто новца који ће да легне на ваш рачун у Русији пребаците у Србију. На томе ћемо да инсистирамо”, поручио је Вучић.

(Танјуг/Политика, 28. 10. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6ctCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар