Александар Тутуш: Строго повјерљиво – Пројект Доктор(и)

Технологија која се понавља са неколико личности из јавне сфере, са сличним елементима али и истом лекарском професијом којом се актери баве, упада у очи и просто изазива дешифровање цијелог поступка

Даница Грујичић и Бранимир Несторовић (Извор: Фејсбук/Ало!)

Манипулација јавним мнењем на основу утјецаја на општи интерес којим резултира у једном свом степену, може се издвојити и препознати као протуправна радња, а више таквих операција спровођених од истих лица или интересне групе на простору политичке цјелине једне државе – специјални је рат против ње.

Технологија која се понавља са неколико личности из јавне сфере, својим сличним елементима али и истом професијом којом се баве актери, упада у очи и просто изазива дешифровање цијелог поступка.

Ангажман министарке здравља Републике Србије, госпође Данице Грујичић, постао је у годинама иза нас, у јавности видљив њеним врло жустрим јавним иступима о посљедицама бомбардовања СР Југославије 1999. године. С медицинског, али и етичког, правног и са сваког другог стајалишта посљедице таквог „миротворног“ НАТО злочина су немјерљиве кроз једну генерацију. И дужи временски оквир не би био довољан да се установе и препознају све дегенеративне и патолошке појаве произашле из дејства осиромашеног уранијума којим су нам у госте пошле НАТО чланице. Зато, јер је осиромашени уранијум у експлозивним средствима начин трајног уништења и затирања, а не тек наношења војног пораза. Госпођа Грујичић је скретала пажњу јавности на те посљедице којима је био и јесте изложен српски народ. Али…

Даница Грујичић: Током НАТО агресије почињен екоцид

Пратећи њен даљни ангажман, поготово откад се нашла на изборној листи СНС-а, уочава се много мање горљива брига о дјеловању осиромашеног уранијума – а њена изабрана политичка опција има врло слично дјеловање том у основи нуклеарном отпаду – и посвећење у напредњачку елиту, та иницијација у култ Владаоца, на посебан начин побуђује пажњу, али и сумњу. Не само у њену искреност док је на разним трибинама говорила о посљедицама осиромашеног уранијума, него и у начин функционисања тог механизма усвајања, придобијања, регрутовања одређене личности за свој политички програм, али у мираз узимајући и све оне позитивне реакције и симпатије које је изазивала код својих слушалаца. Наиме, градећи симпатију, изражавајући слагање с неком личношћу, допустивши њен улазак тиме у наш интимни простор, наше просуђивање од тог тренутка бива ослабљено такозваном „когнитивном дисонанцом“ – што значи да се једном дат пристанак и дозвола, поклоњене симпатије дефинишу представу којом заокружујемо став према једној личности и тако уписану у наш „регистар“ искуства постајемо готово онемогућени да је дисквалификујемо у редовном когнитивном поступку.

Но, узевши у обзир шири план, на крилима једне колективне „когнитивне дисонанце“ на власт су дошли напредњаци с Вучићем на челу. Сад већ из далеке прошлости и немогућности да исправимо ствари које су се десиле између одзвањају трубе за ослободилачки напад на корупцијом захваћене институције система као феномен који је био највећа пријетња развоју друштва. Тако самопрепоручени Вучић, са рејтингом – симпатијом и популарности – који се преко ноћи издигао високо изнад свих осталих, већ 2013. почиње свој слалом потписа и споразума на неисправљиву штету Републике Србије и њених виталних интереса. Међутим, велика већина обичних гласача не може да се ослободи те сметње у виду когнитивне дисонанце, коју су изазвале првобитне симпатије изазване лијепим ријечима и бескомпромисним ставовима. У једном од најзначајнијих судских поступака тог доба, чињеница да господин Мишковић излази као апсолутни добитник, са милионским поравнањем и новим мегапословима, посматрачу који се једном „заљубио“ у конкретну политичку представу и њеног главног глумца – једноставно не долази до свијести.

Доктори… Уживо пратимо један спин, који се одиграва и док ово читате, на средствима јавног информисања, поготово на друштвеним мрежама. Медијско обликовање једног актера уз наравно изазивање „когнитивне дисонантне“ код свих оних који су у међувремену стекли симпатије и стали на страну групе љекара из Ниша, са извјесним Драганом Милићем на челу. Тај процес се захуктава, препуцавање и објашњења, аргументи који не допиру до већине просјечних грађана. Ипак, одређени резултати већ су се десили. Док већина није била упозната са контроверзама које прате каријеру специјалисте Милића, бомбастични наслови о нишким љекарима, који прековременим радом викендима скраћују грозоморне листе, допрли су до многих и то махом преко друштвених мрежа које су конструисане за брзо обликовање мњења. Слике уз мало текста урезују се као језгровите депеше нашем уму и у нашу свијест много лакше него дугачки текстови, за које усљед масовног поремећаја пажње немамо ни воље а ни стрпљења. Већ добар дио јавности види љекаре из Ниша као хероје овог доба лишеног емпатије, а камоли стручне помоћи која убрзава неумољиве листе чекања за хитну медицинску помоћ и то самоиницијативно и ван редовног радног времена. На другој страни, суд ће морати да се бави кривичном пријавом против тих истих добротвора у бијелим мантилима. Дакле, већ се формира један фронт, очито пуно важнији него проблеми на којима се као на погодној подлози то све бактеријском брзином развија. Остаје да се види како ће тај фронт у предвечерје нових београдских, али још важније у овом случају нишких избора развијати. Да ли ће својим божанским упливом, као Deux ex machina, реаговати сам Владалац и миротворно размрсити овај чвор, да ли ће нишки специјалисти заузети мјесто у редовима тзв. Опозиције, или ће под неким новим барјаком као засебан пројект власти или опозиције слично покрету „Ми“, основати неку групацију да заштите своје интересе, остаје да се види. Свакако, видљивост овог догађања је постигнута, филтер је подешен да тако буде и то већ нешто значи – да будемо опрезни и покушамо разумјети начине фабриковања лажне „реалности“.

Зашто баш љекари? У народу у којем постоји читава једна теологија здравља, у којој здравље, физичко прије свега има примат над свим осталим добрима, све молитве почињу и завршавају са усрдним мољењем за здравље, а притом смо на врху црних листа по питању побољевања од разних болести, лоше превенције, можданим ударима, туморима, срчаним болестима – укратко, стара и болесна нација – па баш због тога, љекари су једна каста којој се вјерује, која је потребна. Незнање не боли, не смета у данашњем друштву превише, па зато и нису рецимо професори ти који би били магнети масовног повјерења, производње нема, експерти су политички прваци, стога ни људи из неких других научних области не заузимају виђенија мјеста у друштву.

И на крају, још један љекар, чији смо медијски успон на љествици видљивости пратили од доба пандемије ковида, иако ужој политичкој јавности није непознат од деведесетих. Наиме, представљен широј публици као политичко „невинашце“, без претходних политичких излета, мада то није тако – др Бранимир Несторовић је на све начине и под разним страначким заставама покушавао да се дочепа комадића власти од самог почетка међустраначја у Србији. Није ни то важно, колико његово моделирање на медијима протеклих четири године, мудровања о свему и свачему, свезнадарство по мјери српског човјека, чији се наратив прилагођавао својој циљној групи – а то је извјестан број бирача који левитирају у међупростору, у распону од оних изневјерених губитком страначке препознатљивости СПС-а до неке националне назови опозиције, чији профил би се могао описати као стајалиште некадашњег гласача СПО-а из деведесетих освјежено са нагађањима о геополитичким размирицама и заводљивим темама депопулације и краја свијета. Ипак, водило се рачуна о дискурсу Несторовића и пројект МИ испунио је веома успјешно своју задаћу. Иако су се изјашњавали да је њихов циљ, као часних и остварених људи, првенствено очување српских виталних интереса, у периоду непосредно након децембарских избора, у медијском простору освојеном додатно због изборног успјеха, најмање су се посветили тада врућем пристанку власти на косовске документе и таблице, а већина енергије је усмјеравана ка опозицији (Србија против насиља) и дешавањима испред Скупштине града Београда. Било је потпуно јасно у чији рог дувају МИ и њихов гуру, још један пројект доктор, који се можда остварио као љекар, али заборавило се да у својој историји покушаја никад није освојио никакву власт и да га та фрустрација никако не препоручује као човјека од повјерења. На који ће начин задовољити ту глад остаје да се види, али о њему се може говорити такође као о подметнутом јајету, превише је околности – а ријетке су олакшавајуће.

Немања Шаровић: МИ-7 (Глас из народа) је под Вучићевом контролом

„Теорију когнитивне дисонанце“ објавио је Леон Фестингер 1957. и тиче се функционисања људског понашања и механизма доношења одлука. Фестингер описује тежњу људских бића ка интерној психолошкој досљедности како би нормално функционисала у стварном свијету. Кад доживимо унутрашњу недосљедност суочавамо се са психолошком неудобношћу. Когнитивна дисонанца је ментално стање или конфликт у којем особа доживљава два или више некомпатибилна вјеровања или когнитивно обрађује двије или више међусобно опречних информација. Нормалан појединац тражи излаз из те психолошке нелагодности узроковане контрадикторним когницијама. Пројекти укратко скицирани горе заправо су прикази некомпатибилних информација, когниција о истим личностима, односно искуство суштинске недослиједности која у јавном простору изазива колективну дисонанцу, раздор унутар друштва у овом случају.

Извор: Башта Балкана

Тако створени хаос омогућава креатору да успостави ред и комфор по својој мјери.



Categories: Гостинска соба

Tags: , , , , ,

24 replies

  1. Види се да си филоСоф.
    Помоћу размишљања доћи до знања. Али лепи мој то није баш тако.
    Чим си почео са лекарима, осећао сам да ћеш се саплести.
    Боље да направиш неки оглед о свом еснафу, можда нађеш већих штеточина.
    И да на заборавим, ја сам техничког образовања, високог ако је то важно.

    27
    27
  2. Пааа, било је овде још неких доктора, прије тридесетак година, који су нам радили о глави, и то буквално, а бавили су се главом. Не знам зашто нису споменути овде?

    23
    4
  3. Психологија масе је одавно детаљно изучена и данас је локални и светски владари обилато користе (тако што плате саветнике као Блер Тонија на пример).
    Edward Louis Bernays – отац пропаганде се буквално играо са рајом, а колико се сећам био саветник неколико америчких председника.

    У предизборним кухињама се користе различити алати кроз медије и пропаганду: намерно прављење контрадикторних политичких потеза, атмосфере навијања, непринципијелних коалиција, услова да се струка бави политиком, а професионални политичари без радног искуства пружају „решења“ из струке, потпуно залуђивање бирача са лажним обећањима које се само делимично остварују или „поклонима“ пред изборе. Дакле димне завесе обмана којима се верује.

    Ипак долази ново доба, када ће, према СЕФ бити укинуто гласање, као непотребно, јер АИ и онако зна расположење код надгледаног и контролисаног становништва.
    Можда је тако и боље, неће бити прелетачевића, лажних спискова, лажних обећања, непринципијелности, губљења времена у изборној години и месецима до формирања влада, свађа међу колегама и рођацима, … Или укратко – биће укинута илузија да се за нешто питамо и да неког бирамо.

    28
  4. Alesandar Tutus sin pokojnog prote Sava Tutusa, dugogodisnjeg Amfilohijevog sekretara na Cetinju, napada prosrpskog i proruskog dr Nestorovica. Bas simptomaticno. ****** ******* ******





    24
    17
  5. Господин Тутуш је овде изнео своје мишљење у погледу доктора и њиховог бављења у политици. Хвала му на томе. Може се рећи да има истине у његовом излагању али је ли то и потпуна истина?
    Закон дозвољава свакоме да се бави политиком и за то нису потребне никакве квалификације.
    Не знам због чега би лекари били искључени из бављења том делатношћу?
    Пре свега лекари су образовани људи и не долазе тако једноставно до својих квалификација.
    Ми сувише олако узимамо изборе и политику али то итекако утиче на наш живот. Имајући ово у виду није нимало неважно ко се бави политиком и за кога гласамо.
    Ни господин Тутуш није одолео да се не дохвати Несторовића као ни многи пре њега.
    Господин Несторовић има амбиције да се бави политиком, не видим у чему је проблем?
    Ако хоће нека му буде. Какав ће бити видећемо.

    31
    8
  6. Незадовољни су својом зарадом.

    2
    5
  7. Сам осиромашени уранијум је најмање зла нама нанео. НАТО је осиромашеним уранијумом деловао највише на простору КиМ и Црне Горе (тамо се, изгледа, ослобађао неупотрербљене муниције). Нама је у Србији (ван КиМ) далеко већу штету по здравље нанело бомбардовање рафинерија нафте, фабрике у Баричу, складишта муниције, складишта горива. То је загадило и земљу и ваздух много више од осиромашеног уранијума. Али то нико није истражио. Било је неких покушаја и на томе се све завршило.
    Кад нема релевантних научних истраживања, букање по јавним гласилима служи само за замлаћивање народа.
    Министарка Дана јесте харангирала својевремено о овој теми, и чак је побудила неку наду да ће нешто конкретно заиста учинити, јер је деловала као способна и агилна жена, а била је прва која је изричито истицала и ове друге узроке обољевања, осим осиромашеног уранијума, као последице НАТО агресије. Сад је ућутала, као дете кад се упишки. Има много важнијих тема. Нема истраживања, нема доказа. Нема ничега… Ништа се није ни десило… Па ми уопште нисмо ни бомбардовани!
    ПС: Истако бих још један погубни фактор који је разарајуће утицао на опште здравље народа. То је психичко убијање народа! Целу последњу деценију 20. века наши западни “добротвори” и “пријатељи” су нас најпре затворили у концентрациони логор у који ни птица није могла ни да улети ни да излети, а онда нас изложили стравичном пропагандном инжињерингу, сатанизацији какву није до тада доживео ни један народ у историји, чак ни немачки после пораза нацизма. Тај инжињеринг је настављен и после 5. октобра, са другим извођачима радова. Тад су се појавиле нове Месије које су приступиле нашем преваспитавању, да нам промене свест. Промена свести и даље траје, овога пута по принципу “кувања жабе” при чему се на крају добије кувана свиња.

    38
    1
  8. @Миле
    Ваш закључак је врло коректан:
    ”Господин Несторовић има амбиције да се бави политиком, не видим
    у чему је проблем?
    Ако хоће нека му буде. Какав ће бити видећемо.”

    Битно је да Несторовић смета режиму, тзв. западној опозицији са
    припадајућим прирепцима и страном фактору. То је нови моменат
    који треба искористити!
    Ако ни због чега, оно бар да се успори и одложи галопирајући
    суноврат (пропадањe) Србије.
    Вучићу је стало до Београда, веома стало, јер његова
    сујета (дијагноза!) не може да поднесе пораз (а то је за њега
    немање апсолутне и комотне већине). Он то доживљава крајње
    трагично, то га наводи на брзоплете и још непромишљеније потезе
    који заоштравају напетост у друштву до пуцања, када се очекује
    расплет који он најмање жели – спонтан, масован излазак народа
    на улице, без могућности да служба каналише развој ситуације у
    његову корист.
    Појава Несторовића је фактор/моменат неочекиваног изненађења
    за стране режисере и домађе извођаче, и то треба искористити.
    Чак и да је ”случај Несторовић” акција службе, ствар се отргла
    контроли и зато толика халабука на Несторовића.
    Ако је Несторовић ”испушена лула”, ”пробни балон”, ”статистичка
    грешка” , чему толика халабука на њега?
    Несторивић (са) својојм сићом од процената добијених гласова треба
    да буде “клип у точковима“ Вучићевој власти у Београду, да не може
    комотно да се размеће, већ да натеже као була гаће, јер му је Београд
    главна локација за планирани ЕКСПО лоповлук, као и за све лоповлуке
    до сада.
    Замислите, Вучић у Пржогрнцима, Петловцу, Пичковцу… има преко 90%
    подршке, а у Београду не може да добије сигурну и стабилну већину и
    мора да преговара!
    То му омета већ зацртане планове на пропаст Србији и њеним грђанима,
    и то га доводи у фатално стање немоћи – да свисне или легне на руду.
    Човек није научио да преговара и договара се, јер он је “АЛЕКСАНДАР
    СИЛНИ“, а сада му тамо неки ”чича” Несторовић, од 7 банки, квари
    рачуне да се упише у историју као “АЛЕКСНДАР ВЕЛИКИ“
    Само захваљујући Несторовићу, ”Ми-глас из народа” је освјио колико је
    освојио, и тако омогућио да сва седморица/десетприца уђу у Скупштину
    Србије као посланици.
    Да није било његовог имена на изборној листи – др Бранимир Несторивић –
    као носиоца изборне листе, новопечени посланици би могли ући само у
    здање/зграду Скупштине Србије, у резгледање као туристи, уз пратњу
    и објашњења туристичког водича.
    Најпростије речено: Несторивић много ”секира” све политичке опције,
    па чак и неке појединце – филизофа проф. др Велимира Абрамовића,
    који као нечастиви рига на др Несторивића, а у стопу га прати и проф.
    др Војислав Шешељ и њима слични злобници.
    Сви који му приговарају да је раније био политички мешетар (”шетао”
    од странке до странке, а пре тога био и ”комуниста”) имају исти
    политички педигре (биографију), а лицемерно њему приговарају?!
    Уосталом, 5. октобар су извели комунисти, пресвучени у ”демо/но/
    крате” зар не?
    И даље су присутни у политици Србије, зар не?

    40
    8
  9. @Ганимед:
    “… Тај [социо-психолошки] инжењеринг је настављен и после 5. октобра, са другим извођачима радова….. да нам промен[и] свест. Промена свести и даље траје, овога пута по принципу “кувања жабе” при чему се на крају добије кувана свиња.”

    Ово вреди издвојити као бритки сажетак природе наметања “демократије” од стране најкрвавијег хегемона 20-ог века и масакрирања бића једног народа, да би га трансформисао по сопственом лику и подобију — звери које би се и дивљи вепар постидео. Дословно изругивања Господњем стварању.

    16
    1
  10. @Ганимед, потписујем сваку Вашу реч! А што се тиче лекара требало би да се оставе политике јер имају много важнијег посла за који су завршавали факултете!

    13
    4
  11. Ганимед
    Имао сам прилике да радим приказ књиге о осиромашеном уранијуму.
    То је писао или неко ко појма нема или који је то радио намерно или оба.
    А прави проблем је на другој страни ХЕМИЈСКОМ загађењу.
    А књигу је као главни уредник потписала Даница Грујичић
    О Несторовићу као доктору све најбоље
    У Ковиду мммммм?!
    Политика
    Удба снајка удба….
    Паметном доста

    14
    1
  12. Несторовић је сигурно пројекат.Огромна антизападна и проруска енергија се морала
    некако артикулисати .Када је покрет МИ постао истинска опасност за режим , Несторовић је профункционисао .Уз то показао је огромне људске слабости : среброљубивост , гордост , бахатост …Добро је што је отишао .Остаје нада да ће ови честити људи који су остали имати снаге за даље.

    7
    19
  13. Danko Vasović će vam najbolje objasniti čestitost” petorke MI”. Inače otac Savo Tutuš nije bio samo sekretar Amfilohije, bio je i blagajnik.

    5
    7
  14. Danko Vasović će vam najbolje objasniti čestitost” petorke MI”. Inače otac Savo Tutuš nije bio samo sekretar Amfilohije, bio je i blagajnik.

    Поштовани ,стварно не знам ко је уопште Данко В. , мада то уопште није битно .Овде је све толико очигледно да никаква додатна објашњења нису потребна .Уосталом , тема је Несторовић и његова издаја.

    7
    11
  15. Говоримо о политици. Да ли су политичари особе које могу да утичу на масе? Јесу. Да ли властодршци у данашњем систему (класном друштву) гледају да контролишу масе? Гледају. Закључак: сваки политичар морао би да буде контролисан да би уопште дошао у положај да утиче на масе.

    Наравно, то је тако у теорији и плановима властодржаца, али и властодршци су људи, а у пракси се ретко када дешава све онако како човек замисли. Зато понекад долази до “аберација”. Другим речима, свако, па и Несторовић, мора бити нечији пројекат када се појављује на сцени, па макар он тога и не био свестан. Медијски простор му се пружа зато што неко с њим нешто намерава да уради. Ту ништа није спорно. Питање је, међутим, овде следеће:

    Да ли је Несторовић био активни део тог пројекта, знајући да га неко промовише и радећи с њиме у договору, или пасивни, не знајући да је туђ пројекат, па чак и свестан тога, али намеран да не потпадне под било чији утицај?

    То јест, да ли је Несторовић та “аберација”, нешто што се отело контроли властодржаца, како верују једни, или је само део велике игре, како верују други?

    Несторовић је сад већ више од пет година живо присутан на нашој јавној политичкој сцени, а преко четрдесет на јавној научној. То је довољно да се нечији рад процени. Свако од нас размишља о свету и животу, извлачи неке закључке који нису површни, а ја сам, на основу таквих својих закључака, опазио да се Несторовић у суштини доследно држао својих идеја и пре ковид-хистерије, и током ње, и после ње. Ту и тамо се не сложим с њим, али не у цртама које нарушавају бит онога о чему је реч, дакле не у цртама које су њему и мени најважније, главне, принципијалне. Баш зато ми није логично да је он део нечије велике игре. Властодршцима није проблем човек, него идеја, оно чега се Несторовић упорно држи, како год се то чинило другачије онима који мисле: “било ко, само не Вучић!” Јер, властодршци могу довести на сцену неког анонимуса, и могу га увек уклонити, али је проблем када тај анонимус почне да представља идеју јединствену у јавности, а блиску људима. Таквог можеш чак и физички елиминисати, али ће то бити контрапродуктивно по власт пошто ће он тада испасти жртва, и његове идеје ће наставити да живе још јаче јер ће добити још чистији облик због те жртве.

    Ево једног питања за све који мисле да је Несторовић нечији играч (можда ме натерају да променим мишљење): ко је, осим њега, на нашој политичкој сцени привукао масе својим идејама у последњих 35 година? Милошевић, који је радио по инерцији СКЈ? Није тај имао никакву идеју. Драшковић и Шешељ, чија је једина идеја била терај супротно од оног што ради Слоба? Исто. Ђинђић и Вучић, чија је једина идеја била слушај Запад, па гледај негде да му утераш? То није никаква новина. Коштуница, чија је једина идеја била јутро/устав ће променити све, у једној земљи у којој је владало потпуно безакоње, и чије судове су контролисали странци (што све још увек постоји)? Ако и јесте идеја, површна је. Тадић, чија је једина идеја била ућарићу нешто јер личим на Клунија? Идеја још површнија од Коштуничине. Николић, чија је једина идеја била да личи на српског сељака док га не провале да у глави нема ништа? Тек ово… Сви ти људи привлачили су масе само површно, дајући им оно што им стомак у том тренутку тражи, и што им бес и озлојеђеност захтевају. Испод те површине народ није видео ништа. Хоћу да кажем да ми се чини да сада народ коначно наслућује једну дубљу идеју, себи блиску и трајну, важну, а властодршци и њихове службе на то нису навикли. Бавили су се плитким стварима претходних неколико деценија. Постоје ствари које ни они не могу контролисати, мада је то код нас многима тешко да замисле.

    18
    4
  16. Несторовић вероватно јесте добар лекар, чуо сам то из различитих извора. Али осим тога, нимало ми се не свиђа ни шта говори, ни шта мисли. Имам утисак да се, психолошки, ради о великом нарцису, а социолошко-политички, о популисти. Ако погледате неке његове интервјуе, гостовања, ту има свега и свачега – ванземаљаца, Теслиног оружја, разне теорије завере, зона сумрака….Што би се рекло – буди Бог с нама. Али има смисла за јавни наступ, убедљив је, пун самопоуздања (као и сваки нарцис) неко (ја не) би рекао – и шармантан… Шта је чудно да такав човек, у земљи где 2-3 милиона људи помно прати ријалити програме (тачније, програме за дебилизацију људи), добије толико гласова да уђе у парламент?

    11
    9
  17. Лазићу,
    зар ти се не чини да је Несторовић изабран као лажна застава, док Заветници, не утрче у СНС коло?

    4
    7
  18. Поштовани уредниче, драги читаоци и коментатори!
    Са занимањем читам ваше коментаре и сматрам да би било исправно придружити се овој интересантној расправи. Наиме, један класични примјер још из античке књижевности, Езопова басна ”Лисица и грожђе” одлично допуњује текст горе и основну идеју да се кроз теорију когнитивне дисонанце објасне одређене појаве, али још боље илуструје ваше коментаре. Кад не успије дохватити жељено грожђе, лија смишља разна оправдања и разлоге зашто она заправо не жели то грожђе. Лија је свјесна правих разлога, али прави мали спин да би ублажила своју тјескобу изазвану неуспјехом, чињеницом да јој је грожђе ван домашаја, па каже да јој је грожђе одвећ кисело. У тексту, наслућујемо праве разлоге разочарења које су доживјели они који су повјеровали у ту оригиналну и нову идеју – како је назива господин Димитријевић мислећи на оно што на политичку сцену доноси доктор пројект – дали своје гласове Несторовићу, и ти разлози се тичу подметања једне политичке групације, покрета МИ, у циљу обмане и преузимања одлучујећег процента бирача. Као и лија, и Несторовићеви бирачи ових дана покушавају ублажити своју тјескобу изазвану изиграним повјерењем, то посипање пепелом се наставља, а чињеница остаје да је грожђе превисоко.
    Свако добро!

    8
    9
  19. Господине Тутуш,
    постоје људи који зраче магнетизмом. То је био код нас Зоран Радмиловић, то је био Марлон Брандо у Америци. Њих двојицу многи сматрају најбољим глумцима у својој средини. Па ипак, Брандо је увек био Брандо, тако исти а тако различит, уверљив: и као одметнути пуковник у „Апокалипси“, и као остарели мафијаш у „Куму“, и као депресивни удовац у „Последњем тангу“ итд. За разлику од, рецимо, Де Нира, који је био мајстор метаморфозе, изузетно цењен, уверљив, маестралан, али никада није имао тај магнетизам. Привлачна моћ једног глумца потиче из просте чињенице да публика жели да буде омађијана. Глумац може бити ружан, и да то гледаоци знају, али ће уз његову шминку они прихватити да је он невиђени љубавник, како је то описао Томас Ман у „Исповестима варалице Феликса Крула“ – јер желе да буду омађијани, да их он одведе у неки други свет, желе предах од напорне свакодневице. Међутим, највећи глумци нису били они као Де Ниро, који беху мајстори улажења у друге ликове, али сами без лица, испразни, него баш они као Радмиловић или Брандо, који су имали личност, и то такву да је њихова личност одражавала дух масе, публике. Такви су гледаоцима пружали највећи предах од збиље јер су с њима могли да се поистовете до краја.

    Ето, у томе је магнетизам Несторовића, или Трампа у Америци. И зато су они опасни за властодршце. Наш проблем није Несторовић, који савршено одражава обичног, поштеног српског човека. Наш проблем је што тај обични поштени српски човек немa јасан смер (па отуд ни Несторовић нема најјаснији смер). А обични поштени српски човек је дезоријентисан јер у медијима, укључујући и овај, имамо гомилу површних анализа и аналитичара, због чега се неминовно маши суштина. То онда резултира потрагом за вођом, макар и домановићевским. И кад се нађе вођа (тренутно је то Несторовић), јаве се други који би да то буду, али који не схватају да не могу бити тај вођа јер народ осећа да њихове приче маше суштину. У мојој струци, на пример, чућете шта о Вуковој реформи „мисли“ Дејан Лучић, шта „мисли“ Милан Брдар, шта „мисли“ Слободан Антонић, шта „мисли“ Саша Боројевић, шта „мисли“ Светозар Радишић – све лаици који не знају ни 10% онога што би морали да знају да би се упустили у те расправе – али нећете чути шта о томе мисли неки стручњак, рецимо Иван Димитријевић, јер је тај медијски простор затворен, контролисан. Међутим, онда се горенабројани нервирају што људи „не схватају“ шта они причају, што им не верују колико би то они хтели. Урлају, падају у транс док нам „откривају“ те „истине“, бесне што смо сви ми остали „глупави“… Исту грешку чини СПЦ, која мисли да српска свест почиње од ње и светог Саве, не дотичући никада по њу осетљиво питање елитистичког идеолошког оквира хришћанства, просту чињеницу да је оно настало у оквиру класног друштва, те да је постало популарно у основи баш због тога што је једино штитило сиромашне од самовоље богатих. Па се онда СПЦ чуди што су Срби, који баштине још праисторијску идеју друштва једнакости, који дуго нису знали за богате и сиромашне, „религиозни“ (њој верни) само у тешким временима!? Па, можда су такви јер оно што им СПЦ намеће одудара од српског колективног духа. А та разлика не мора постојати. Православље и српски дух се могу помирити, врло лако чак, али ја никада нисам видео/чуо да је неко од наших великих православаца рекао како се свака идеја, као дело појединца, због природног опирања масе остварује тек у добу након оног у којем је настала, што би значило да су и хришћанству стварни зачеци у добу пре Христа. Је ли православље прво хришћанство? Јесте. Је ли оно стога има, за разлику од католицизма, споне са још претхришћанским идејама. Има, управо оно је синтеза наше старе вере и хришћанства, како су давно приметили многи паметни људи.

    Е, али СПЦ то не да, она би хтела да је после амеба у српском свету одмах настао свети Сава. И људи онда не верују поповима. И сајтови попут „Стања ствари“ се гасе. И кукају да су се све могуће тајне службе удружиле против њих. Не пада им на памет да помисле да можда, ето, нису имали магнетизам за Србе јер су се удаљили од српског колективног духа. И наравно, смета им свако у коме Срби тај дух препознају, попут Несторовића. Зато је, на жалост, по мени он такође трагична фигура: увек ће бити свачији и ничији. Народ ће увек у њему препознавати себе, али због те опште дезоријентисаности ће сви који су непосредно око њега, који би требало да каналишу ту његову симбиозу са народом, а који немају ту врсту харизме, пре или касније одлутати од народног духа оличеног у Несторовићу у неке лучићевске крајности, и он ће од сваке странке/покрета одлазити, као што је отишао већ од Двери, од Шеварлића, од Љепојевића и Павловића… Кућа се гради од темеља. А темеље одређују архитекте, а не молери који мисле да знају шта и архитекта јер су једном у кафани попили пиће с њим.

    14
    7
  20. Каже доктор језичких наука:
    “…Е, али СПЦ то не да, она би хтела да је после амеба у српском свету одмах настао свети Сава. И људи онда не верују поповима.”

    Има ли дотур какав извор, референцу или доказ за ову екстремистичку тврдњу?
    Ако не, зар не зна за стид — јер, изругује се светињи српског народа и Цркве?

    Укратко — како те бре није срамота?

    9
    9
  21. @Иван Димитријевић, доктор лингвистичких наука

    Koментар до дела ,,Исту грешку чини СПЦ…” Вам је изврстан. Овај други део Вам уопште није на месту, најблаже речено.

    7
    4
  22. Чим је црногорска удба оволико запела против Несторовића, то је поуздан знак да Несторовић тренутно обавља добар посао, био он тога свестан или не, односно свеједно нам је ако неко манипулише Несторовића – манипулатор ће бити изманипулисан на крају процеса. У овом интер-регнуму важно је да ђилашовска екипа не преузме било где полуге власти, јер ако они заседну, креће “зелено-лева” игранка грђа него ово садашње стање тј убрзаће се и увећати све шта нам смета код садашњег властодржачког конгломерата.

    11
    4
  23. Пацка за дотура,
    нама иде лоше као друштву, моје маленкости у јавном животу нема, попова и других гласноговорника цркве на све стране, и онда мене треба да буде срамота!? Не знам ко си, али стручњак за логику ниси.

    3
    3
  24. А ово за нишке лекаре:
    Нишку кардиохирургију је опремао USAID.

    https://pbs.twimg.com/media/GHpsazMWYAA-x9v?format=jpg&name=small

    Шта су радили, а шта фактурисали. Ко их је обезбеђивао до сада, колико и због чега.
    Начелник клинике је за локалне изборе који предходе направио групу грађана, састављену од лекарске екипе које је очистила листе чекања.
    Због тога су били тужени, тужбе су одбачене јер USAID финансира и судство. Много ствари не штима у читавој причи. Нпр. не зна се који је био циљ истраживања од 2020-2023 год., у ком су заједно учествовали као истраживачи многи лекари из УKЦ Ниш (око 60-оро њих), укључујучи и дир. Укц Ниш, дир. Kовид бол. Kш, дир. кардиохир, др Р. Јанковић. Интервју др. са кардиохирургије који је почео са логом америчке војске на улазу у КЦ. У хвалоспеву донаторима др. каже како је донација у апаратури већа од вредности зграде. За узврат су само дали резултате неких анализа рађених за време ц19. (тако он каже) Човек је промењене фаце претрчао преко тога да су они дали само „неке“ резултате за време ц19.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading