Бранислав Матић: Како је угушен часопис „Европа нација“

Постали смо видљиви на радарима колонијалних гувернера. И тада смо прво добили честитке, затим понуду да нас ставе под заштиту – па понуду да нас купе. Пошто смо одбили све, убрзо је почело рушење

Часопис „Европа нација“, бројеви 1-10. (Извор: Купиндо)

Песник и издавач Бранислав Матић  говорио је 2021. за Јутјуб канал „Новог стандарда“ како је угашена „Европа нација“ (часопис, 2005–2006). Уверени да су обрасци остали исти, доносимо тај део разговора (на снимку од 20:20):
„Кренуло нам је одлично. Нисмо имали новац да изнајмимо редакцију, радили смо од кућа, нисмо то мало буџета трошили на шминку и неке спољашње знаке, али смо окупили веома озбиљан круг важних аутора из целе Европе, и веома брзо, за мање од пола године, ми смо пробили пројектоване психолошке и тиражне границе. Постали смо видљиви на радарима колонијалних гувернера. И тада смо, занимљиво је за анализу, прво добили честитке, затим смо добили понуду да нас ставе под заштиту – а затим понуду да нас купе. Желели су да нас ставе под контролу, били смо ван система. Пошто смо одбили сва та три предлога, убрзо је почело рушење: најпре логистичко, затим финансијско, а онда је због смрти једног од оснивача, Драгоша Калајића, постало правно могуће да нам изнутра преузму пројекат, да га преузму и ставе га у погрешне руке. У веома погрешне руке.

Тада сам ја, са својим колегама и сарадницима, морао да поступим по принципима древних ратника: када у рату, на фронту, морате привремено да напустите неку борбену линију – и да тамо оставите своја тешка оруђа, ви сте дужни да та оруђа онеспособите, тако да не може ваш непријатељ да их користи против вас. И онда сам ја, годину дана после оснивања, тешка срца угасио Европу нација. Али, ето, видите, ми 15 година касније причамо о том часопису, веома често га цитирају, а на антикварном тржишту примерци достижу, за мене изненађујуће, високу цену.“

Наслов, препис и опрема: Стање ствари

ПОМОЗИТЕ РАД БЛОГА АЛЕКСАНДРА ЛАЗИЋА (ГОСТИНСКА СОБА, ОСМАТРАЧНИЦА) И ОПСТАНАК АРХИВЕ СТАЊА СТВАРИ

1. Уплате из иностранства НА ПРОИЗВОЉНУ СУМУ тренутно је могуће остварити једино ако имате отворен ПејПал (PayPal) налог.

Опција је Send Payment (Send Payment Online – To Email: ststvari@gmail.com) као на слици испод:

За додатне информације пошаљите мејл на ststvari@gmail.com.

2. Ако желите да платите кредитном картицом/ПејПалом на неколико изабраних сума то можете на доле описане начине:

Помозите опстанак Стања ствари!

€20,00

Помозите опстанак Стања ствари!

€50,00

Помозите опстанак Стања ствари!

€100,00

3. За динарске уплате пошаљите мејл на ststvari@gmail.com и добићете упутство.



Categories: Гостинска соба

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Свака сличност са овде, на Стању ствари, примењеним мерама и корацима системска је и систематска. Разликује се једино, да прости Ђура кад буде тукао, у нивоу дресираности надлежног апаратчика (да убије).

    Драгош Калајић је давних 70-тих свој појмовник најављене пропасти насловио „Смак света“. Не верујем да поменути органи и органеле имају иједан разлог да свој појмовник опћените деструкције, листу за одстрел такорећи, зову другачије до „Свак смета“ с тим што треба у обзир узети знатно краће време полураспада[1].

    [1]-време полураспада је оно време које је потребно да од једног покрета/странке настану два, не нужно простом деобом.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading