Душан Илић: Од чега ће зависити број Срба страдалих у Јасеновцу?

Они који подржавају експерте покушавају да нас убеде да је „краљ србоклања“ Петар Брзица за једну ноћ успео да закоље 1360 Срба, док су његове колеге за преосталих 1.336 дана Јасеновца заједно убиле око 44-50.000

Душан Илић (Извор: Међународне породичне вести – Србија)

Број страдалих Срба у Јасеновцу засигурно неће зависити од преданог пописивања српских жртава и сакупљања података о њима, нарочито после више од 75 година. Па од чега ће зависити, питаће се читалац? Кренимо редом.

Претходних недеља у српској јавности је поново актуелизовано питање броја страдалих у највећем и најмонструознијем концентрационом логору у Другом светском рату на тлу окупиране Југославије – Јасеновцу. Повод је била изјава владике славонског Јована, председника Управног одбора Музеја жртава геноцида, која је узбуркала онај део јавности који је осетљив на процене броја јасеновачких жртава. Иако је било гласова да се ради о медијском спину у тренутку када се над Србима на Косову надвила претња нове Олује, нарочито после трагедије у Бањској, односно да се ради о обрачуну унутар високе црквене јерархије, број страдалих у Јасеновцу је тема која не сме имати временске и дневнополитичке оквире и разлоге.

Јасеновачке жртве

О овом проблему писао је велики број стручњака, историчара, демографа, али и самосталних истраживача. Зато су и процене толико различите и крећу се од 4.500 до 1.400.000 убијених. Но, две групе које су се последњих деценија профилисале као најрелевантније износе следеће податке. Једни, који се држе броја страдалих процењених после Другог светског рата на око 700.000, заснивају своје податке на проценама самих немачких окупатора, као и послератних власти, те на делимично урађеној сондажи терена, односно испитањима у самом комплексу логора из 1964. године, али и новијој монографији израелског проф. Гидеона Грајфа. Иза оваквих процена стоји и Српска Православна Црква, чији је Свети Синод пре месец дана издао саопштење у том погледу. И они други, који стају на становиште о броју између 83.000 и 100.000, а своје аргументе углавном заснивају на проценама хрватског економисте и демографа Владимира Жерјавића и српског правника и статистичара Богољуба Кочовића о укупном броју страдалих југословенских грађана у Другом светском рату. Већ на први поглед види се огромна разлика у проценама између наведене две групе од чак седам пута. Стога и не чуди што прва група другу назива ревизионистичком, односно што припадници друге групе оне прве називају митоманима који су једну процену прогласили „секуларном догмом“. Република Хрватска, која је 1995. коначно завршила оно што је започела њена претходница – НДХ, званично стаје иза бројке од 83.000 убијених, колико је до сада именом пописаних жртава. Иво Голдштајн, водеће име хрватске историографије када је реч о Холокаусту у НДХ, износи процену 90-100.000, док његов израелско-амерички сународник, а уједно и директор Центра Симон Визентал, Ефраим Зуроф, сматра број од 700.000 преувеличаним, те заузима становиште о 100.000 убијених. Меморијални центар Јад Вашем истовремено наводи да је број убијених вишеструко већи од 4.500, али и много пута мањи од 800.000. Из таквог става може се закључити да и Јад Вашем стоји на процени оне групе која број жртава цени на око 100.000. Као врхунског представника ове друге групације вреди истаћи и „хрватског православца“ Игора Вукића, чији су српски преци били у јасеновачком паклу, а који сматра да у самом логору Јасеновац уопште није било убијања.

Никола Н. Живковић: О неким Јеврејима и њиховом погледу на страдање Срба (и Руса)

Истовремено је веома тешко пронаћи бројке које би биле на средини између ове две „школе мишљења“. Готово да нема аутора који би проценио број страдалих по принципу да је истина увек негде на средини, па да нам каже како је у овом злогласном комплексу страдало, на пример, око 350–400.000 душа. Амерички Музеј Холокауста наводи податак о 77-99.000 страдалих у Јасеновцу, док Јеврејска виртуелна библиотека оперише бројем од 56-97.000. Када упоредимо податке групе аутора који процењују око 100.000 убијених, долазимо до следећих процена о страдалима по националној, односно верској припадности. Ова група сматра да се број убијених Јевреја креће између 13.000 и 20.000. Када је реч о Ромима, те процене су између 15-20.000. У Јасеновцу је страдао и један број Хрвата и муслимана противника усташког режима, а њихов број иде од 5-12.000. Када је пак, реч о Србима, математика би ту била неумољива. То значи, да је број убијених Срба у овом логору између 45.000 и 52.000, што значи да су Срби чинили тек половину убијених. Упоређујући број страдалих припадника наведених народа и њихов укупан број на простору НДХ, намеће се логичан закључак да је Јасеновац примарно радио на уништењу Јевреја, потом Рома, па тек онда и узгред Срба, пошто је удео убијених Јевреја и Рома у укупној популацији неупоредиво већи од удела убијених Срба и осталих у укупном становништву НДХ. Колико је увредљив овакав податак говори и чињеница да су послератне власти утврдиле да је Словенија имала 40.000 ратних жртава, док је троје историчара Института за новију историју Словеније само у периоду 1997-2012. идентификовало 99.865 жртава. Регистар жртава се још увек допуњује. По томе испада да је више становника Словеније страдало током Другог светског рата – кога, узгред, Словенија готово да није ни осетила – него што је убијено у највећем стратишту Јужне Европе, најзлогласнијој и најмонструознијој „радионици“ (тешко је рећи фабрици, због броја утврђених начина на које су жртве убијане) смрти на Балкану.

Из текста Николе Милованчева „И сада може да се утврди број жртава Другог светског рата“ (Политика, 15. 5. 2019)

Да резимирамо. С једне стране налази се већи део историчара, Српска Православна Црква, потписници Позива СПЦ и Влади Србије од 12. 9. 2023, Гидеон Грајф, Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу, као и већина Срба и грађана Србије и Републике Српске. С друге стране, налази се Република Хрватска и сав њен „знанствени апарат“ на челу са Ивом Голдштајном, један део београдске елите, Музеј жртава геноцида, Меморијални центар Јад Вашем, Центар Симон Визентал, амерички Музеј Холокауста и један српски владика. Када овако посложимо чињенице, јасно је ко ће, са обе стране, у институционалном погледу, имати потенцијала да одбрани своју аргументацију. То нам даје обрисе једног „новог“ сукоба, који ће, по свему судећи, ескалирати у наредним годинама, и који ће по свему надићи не само питање броја јасеновачких мученика, него и ове наше географске оквире. Имајући у виду досадашње деловање институција и аутора који систематски смањују број српских жртава у овом логору, али и на читавом подручју НДХ, није тешко закључити да ће овај број бити обрнуто пропорционалан расту убијених цивила по болницама, црквама, џамијама и избегличким колонама на простору Свете земље. Јер они који институционално, образовно и финансијски подржавају експерте који покушавају да нас убеде да је „краљ србоклања“ Петар Брзица за једну ноћ успео да закоље 1360 Срба, док су његове колеге за преосталих 1.336 дана све заједно организовано убиле око 44-50.000, што му дође 33-37 српских душа дневно, сигурно се на томе неће зауставити. Изгледа да је Брзица морао бити „окруњен“ неком озбиљнијом титулом, пошто испада да је био више од 40 пута ефикаснији од својих колега, које су такође, само радиле свој посао. (Да не помињемо сада исповест усташе Фригановића, кога је свети Вукашин Јасеновачки зауставио на 1.100 закланих за вече, док су поменути Брзица и још двојица кољача остали другопласирани са „само“ 300–400 прекланих: значи само њих четворица две хиљаде уморише за једно вече!)

Усташки зликовац Мишко Ратковић из Триља, Далмација са још једним усташом, умрљани људском крвљу, после злочина 1941. (Музеј Југославије)

Поред онаквих масовних гробница, силних људи побацаних у Саву, претопљених у сапун и уморених на 57 најзверскијих начина, рећи да је у просеку дневно убијано мање од 33 Срба, те да је више Словенаца страдало током читавог рата него Срба у Јасеновцу, довољан је разлог да се схвати о каквим је процесима реч, али и да се разобличи свако ко се на овај начин подсмева српским жртвама. Коначна истина о броју јасеновачких мученика биће позната након исхода рата у коме једна страна има благослов својих државних органа да ратује без поштовања икаквих правила, у коме може да једном ракетом убије 500 људи у болесничким постељама или неколико десетина верника у трећој најстаријој православној цркви на свету, у коме може да убија избеглице у колонама, при том им не дозвољавајући ни да побегну преко границе, у коме може да ускрати воду за преко 2,5 милиона људи, осуђујући их на сигурну смрт, и све то потпуно некажњено. Када се све ово има у виду, данас није лако дићи глас против гнусног ниподаштавања јасеновачких новомученика, нарочито против овакве силе и оних којих ту силу манифестују (за разлику од часних појединаца којима је истина дража од „агенди“, неки од њих поменути су и у овом тексту) – а тој је сили очито све дозвољено. Но, то је ствар елементарне части и достојанства. И ствар најосновнијег дуга, који ми Срби имамо према својим страдалим прецима.

Др Душан ИлићCategories: Противу дезинформација

Tags: , , , , , , ,

23 replies

 1. Свака могућност разговора се уништава са предумишљајем, већ заравњени богази се затиру, одузима нам се право на последњи трачак људскости. Не ради се ни о нашој вољи ни о нашој жељи, ради се о томе да се хоће не само да нас нема него се хоће да нас никада није било. Овај тренутак истине зато треба добро да утиснемо у паметарницу, да и тога будемо достојни и при томе свесни: нема одступнице али ни одступања.

  Може бити да Србија више није иза али нема назад.
  „Сад можемо да нападнемо у свим правцима.“

  45
  0
 2. Мислим да је на фотографији, поред Ратковића, други усташки кољач упрскан крвљу, Анте Жиле Фригановић, усташки поручник из Шибеника.

  24
 3. Број Срба страдалих у Јасеновцу данас је, нажалост, политичко питање. Политикантство око броја покланих нама Србима (односно онима који тиме шибицаре и остварују неку краткотрајну, земаљску пролазну добит), на част и образ (о души не бих, питање је имања исте).
  Оно што је неспорно је број Новомученика јасеновачких, који стоје пред лицем Божијим и сведоче не само своју непоколебљиву веру него су и залог нашег данашњег битисања. Њихов број не може да умањи нико. Пред њих ће сутра свако од нас стати, хтео или нехтео, веровао или не веровао. Питање је само да ли ће то бити усправне главе или посрамљена образа. А много је оних пред којима ће нам клецати колена. Неколико стотина хиљада.

  Мисли Србине о томе!

  41
 4. Ne znam kako vi, ali mene ubijaju srpska imena i prezimena koljača, tako brojna u dokumentima.

  34
  1
 5. Само ћу поновити, свако онај ко умањује број страдалих Срба у почињеном геноциду на простору канибалистичке творевине НДХ за вријеме другог свјетског рата, саучесник је тог злочина геноцида!

  45
 6. “Густа ми магла паднала, море, На тој ми рамно Косово. Ништа се живо не види, море, До једно дрво високо.”

  Стихови ове песме су ми пали на памет као илустрација за ову полемику у вези Јасеновца и броја жртава у њему.
  Чини ми се да смо упали у замку да “од дрвета не видимо шуму”.
  Могуће је да нам је неко то дрво лукаво потурио да би нам заклонио видик тако да не би имали целокупну слику пред очима.

  А та слика је оваква:
  У току другог светског рата хрватска држава је имала званичан план о решавању српског питања у НДХ.

  План је био овакав:

  Једну трећину побити.
  Другу трећину протерати.
  Трећу трећину покатоличити.

  Овај план се спроводио на читавом подручју НДХ од 1941 до 1945.
  Нисам сигуран да су пописана ни сва стратишта широм НДХ а камоли све жртве.
  НДХ је подржавала већина хрватског народа.
  Значајно учешће у истребљењу српског народа имао је и велики број босанскохерцеговачких муслимана.

  Дакле, Јасеновац је стављен у фокус а сва остала стратишта и грозоте које су се на њима одигравале су скрајнуте.
  И шта се дешава?
  На Јасеновац се удара са свих страна у циљу релативизације саме природе и размера злочина.

  Већ су нашли и неки људски отпад који Јасеновачи логор приказују као летњи камп.

  45
  2
 7. “Душан Илић: Од чега ће зависити број Срба страдалих у Јасеновцу?”

  Зависи од гласача на следећим изборима који гласају оловком,
  уместо ”куком и мотиком” на улици.
  У окупираној Србији избри оловком ће од Јасеновца- ГУБИЛИШТА
  направити Јасеновац – ”ЛЕЧИЛИШТЕ”, а од Србије – СМЕТЛИШТЕ!

  30
 8. @Жељко
  “Мисли Србине о томе!”

  Мслити и крушке брати није свеједно!
  Мислима се не можеш нахранити, а од убрних крушака можеш.
  Мисли и делај!
  На дан избора изађи на улицу и гласај ”куком и мотиком”
  против усташког накота који свесно умањује број жртава
  Јасеновца – НАТО жгадији у позицији и опозицији (са часним
  и изузецима), предвођени НАТО гувернером Христофером
  Хилом.

  25
 9. Овакве ствари треба једноставно игнорисати . Ако је седамдесет година било преко 700.000 онда је тако и сада . Онај коме се не свиђа , његов проблем . Одавно је стављена тачка . Када Јудејци наведу поименце шест милиона , онда ћемо и ми наших милион. Не треба се палити на јевтине провокације разних јудејаца , усташа и падобранаца . Нека се сами изборе са својим фрустрацијама .

  30
 10. а свео е који умањују број наших жртава поготову уN DH(не да ми се да има ове сотонске творевине пишем ћирилицом) не дале вам те мученичке жртве мира ни на овом ни на оном свету.

  20
 11. број страдалих Срба у НДХ ће зависити од Јевреја.

  5
  10
 12. А не, што се љутите? Нека каже од сталних потписника коментара овде ко је био у Јасеновцу и Градини више од једанпут? Што се љутите? Срби реално немају докторанде на ту тему. И шта бисте онда хтели – да тако **** народ какав је јеврејски препусти тако важну бољку промењивом хиру нас коментатора. Апсолутна већина Срба из Србије, никад у Јасеновцу није била, да кренемо од тог.

  2
  11
 13. Никола Милов…ваше препознавање Фригановића и XY кољача је ирелевантно. Јесте ви ваши око вас, фамилија, деца, били тамо? Знате, Срби из Србије УОПШЕ немају други контакт с усташтвом и хрватством, осим преко ”Пречана”, како нас од миља зовете; тојест, кад нас удостојите да нисмо ”Босанци”. А код нас опет, НЕМА породице, која неког није дала тамо…Такво вам је то.

  2
  13
 14. @никка,
  прочитајте овај https://stanjestvari.com/2023/10/26/istrazite-istoriju-kroz-drustvenu-igru-mars-na-drinu/#comment-192844 и следећи о коментар у вези бенјаминкалајског појмовника, смишљеног управо за вређање. Његова употреба говори и о томе колико дубоко је ропство укорењено у културну политику.

 15. Аха! Колико примећујем, има неких малих померања.

  Да вас мало разбудим,

  ”Два јунака Србина, два су брата рођена
  један Србин Брзица, други Србин Ћулица.
  Србин славни Брзица, јунак би у клању,
  брат му драги Ћулица, у броја брисању.

  У два брата јуначка само једно лице,
  То су Срба телесне + душевне убице.”

  ”Што Брзица закла, Ћулица избриса.”

  Или упроштено, први Србин је да би се сетили а други да би заборавили.

  Шекел бејбе 😉

  9
  3
 16. Ми ви они, ставило сам вам лајк. Добри су коментари на које сте указали, без обзира на омер лајкова дислајкова…ипак, остаје чињеница да је Србији пакао НДХ азије с епицентром у Јасеновцу непозната тема; као и његов топос-место. Тамо треба отићи,видети огромну Градину, и све ће вам бити јасно…И сам Јасеновац, мада је делом непријатон јер је сада у Усташазији. Сећам се једном, Београђанка долази и пита ” а каква је ово река”…? ) она не зна ни да је то то Сава ) благог појма о географији. Логор је географија. Страдање је географија. Република Српска је анти Јасеновац 2.0. Без познавања Козаре, меандра Саве, блатиша Посавине…без познавања менталитета и културе тих Срба Крајишника нема дискусије о Јасеновцу, сем ове чет-елашке. Десница је фотељашка,санитарно патриотска….Не видим какве везе четништво с тим има. Чињеница јесте да је гашење Војне Крајине коју је 1880.те спровео Старчевић невероватна припрема за катастрофу. Па били сад шајкаши једни или други, одавде или оданде…Од Бања Луке до Саве – свака стопа је натопљена. Дракулић, гробље мозгова Драксенич…? јесте били? сумњам…затим Градина….где ладно може да легне стотине хиљада…затим Јасеновац, па даље…у недоглед, у систем логора…десетине. На југу – јаме, прагови, клања, истребљења…константна свест у Србији да постоји о нашој топикалости српској на динарском простору; а не само Вучић о облетницама да долази. Можете дислајковати колико хоћете, али са новим Београдом Амстердамом и ментосом који се утувљује српству кроз њега, хм…тешко ће ићи. Цензура на сајту ми избрисала епитет к Јеврејима, написао сам **** народ…да, ****. Преузеће тај историјски бастион Јасеновца и његово обликовање. Већ је хрват Голдштајн то урадио својом књигом…

  7
  3
 17. @никка
  ”Сећам се једном, Београђанка долази и пита ” а каква је ово река”…? )
  она не зна ни да је то то Сава ) благог појма о географији. Логор је
  географија. Страдање је географија. Република Српска је анти
  Јасеновац 2.0. Без познавања Козаре, меандра Саве, блатиша
  Посавине…без познавања менталитета и културе тих Срба
  Крајишника нема дискусије о Јасеновцу, ….”

  Дошла ”Београђанка” да види Јасеновац, па и да се поклони
  жртвама, макар једанпут, а Друг Тито ( и другарица Јока) – ниједном.
  Јадна ”Беогрђанка”, није знала да ”мотив” мора бити географија, а не
  саосеђање према жртвама свога народа, са оне стране Дрине, па јој
  се непримерено због тога ”приговара” и багателише њена посета,
  макар и једном.
  Друг Тито и другарица Јока су познавали географију, а не одоше у
  Јасеновац?
  Ајде што није друг ”Стари”, али она, Динарка, не оде – не због
  непознавања географије, већ због бездушности, окамењености
  срца.
  Но, пустимо друга Тита и његову Јоку (Динарка, Личанка),
  ал` што не одоше да ослободе логораше из Јасеновца ( у
  ширем смислу) сународници (Срби) – 6. личке, 7. банијске,
  8. кордунашке, 12. славонске, Ударне крајишке бригаде…,
  када су ГЕОГРАФИЈУ ЈАСЕНОВЦА знали колико и свој џеп.
  За друга Тита (Хрвата – ”званично”) су били спремни сви до једнога
  да изгину ( 6. личка), а за Србе – логораше система Логор Јасеновац
  ни прстом да мрдну, да не кажем – ни кур**м да мрдну.
  Је ли то тај динарски менталитет треба да буде ”узор” за
  чешће посета Срба са ове стране Дрине?
  Да ли је неко од Срба Крајишника покушао да се озбиљно
  бави Јасеновцем, па и одбрани неки докторат на ту тему,
  или напише књигу?
  НИКО и НИКДА, и поред тога што су извнредно познавали
  географију, за разлику од оне ”незналице” ”Београђанке”, без
  ”благог појма о географији”, али ВЕЛИКОГ СРЦА и ДУШЕ!

  13
 18. @Пази моша — Ал’ није Пијаде!

  Честитке за коментар.
  Како би било да се Ваши стихови (уз хорор-слику она два сумашедша монструма) пошаљу на адресу једне епархије у novoendehaziji?

  Ако дозволите, можда додати и следеће (послао ми другар):
  “…
  Што Брзица закла, Ћулица избриса.”
  И сваки се од њих из Срба исписа,
  Музеј србоцида, о срама и стида,
  бројањем сад лажну ћеле-кулу зида
  Док се Првојерарх с Капитолом грли
  Мук по србској земљи, где сте Србљи врли?
  На тополи Градинској прозрачни славуји
  Невдиљиви златасти, пој низ Саву хуји:
  Ево и нас овде, ми нисмо бројеви,
  наше душе живе, у Рају ројеви…
  Не жубори, тихо тече спора Сава
  С Градине до Ушћа србски народ спава
  Сном мртвијем дише и не мари више
  Да ли жив је јоште ил’ занавек спава.
  Ко да нас отме од смрти заборава?

  11
 19. Само кратко , браво Драгане .

  6
  1
 20. Ви Славнићу увалисте ту Тита и Јованку преопширно.
  Јасеновац је невероватно добро брањен. И утврђен на Градини. Нисте били па не знате ))) Бранити га је лако а освајати тешко као некад Цариград. Отприлике таквог је облика ареал. Јелте да не знате то, признајте? Даље, ваш патос одише кругом ”двојке” или нечим горим. Проговара неки увређени Београђанин, или нешто сличн. Крајишници ово, Крајишници оно, Динарка и сл. ))) – још сте непристојни. Видно је да црквени нисте, иако географију с папира знате. Јер нико при здравој памети неће подпојасне органе стављати у исту реченицу са Новомученицима. Претпоставите за почетак да није имао ко да брани. Јелде да не знате како изгледа кад вам побију 90 осто становништва..? Козара је неодбрањива. Бања Лука је геометријски центар НДХ. Но ви о томе немате појма – кладим се. Оно што је преживело из козарачких шума, није могло да штурмује, сем камиказно, логор. Не спорим уз то ни скојевске директиве, којих је могло да буде. не браним уопште идеологију која је инфицирала постепено партизане. А ако ви уопште тражите данас повод да ”посетите” (какве ли накарадне речи за ходочашће) та стратиша, молим вас удостојите нас свог одсуства. Одговор на задње питање,дал су се Крајишници озбиљно бавили тиме, је да јесу. Сви смо одрасли од детињства уз казивања својих ђедова о томе шта су ”Пацовски канали”, и уз њихов органки презир према хрватству, чак и у сред комунистичке Југославије. Почев од мене. Па до недавно одбрањене (уопште прве било где) мастер историјске тезе о Јасеновцу. У Бањој Луци. Па до целог семестра и гарнитуре професора који се код нас тиме баве. Па и до епископа Јована који је бавећи се тиме, начинио можда и својим грешкама да име Јасеновца звечи свуда. Ви о Јасеновцу без Јована не бисте имали шта да кажете, тако подпојасно оријентисани. Већ бисте сада писали о Зеленском, или Бајдену…) Је ли тако? Дајте будите Србин и признајте барем. ) А уз то сте још и аутентичан расиста, који коњунктурно код Београђанке претпоставља срце и душу, а у осталих овдашњих – празнину. Да знате да ми је јако драго да се пројавио тај ваш вербални **** у овој нашој дискусији. Кад се смирите * ****** – дођите нам. Лепо ћемо вам показати одбрану и последње дане )))

  4
  8
 21. Славнићу, заборавих да додам. Ми овдашњи без срца и намере, барем немамо Недића и Љотића, знате…Не одбранили, не ослободили логор – то је ствар тактике и стратегије, која је зезнута ствар. Сад, неко ко има усред Београда сав дијапазон колаборације ће да онима који су колаборанте трали где су стигли да држи цинично слово што логор услед недостатка силе није одбранио? ))) Па ви судећи по тону овог портала и сада имате у БГ колаборанте )))) Наши сви лидери из Републике Српске су на свим списковима и забранама Запада. Што се Ударних бригада тиче, да, логор ослободили нису. Али НИЈЕДАН логор смрти у Европи није ослобођен господине. Сви су ЗАТЕЧЕНИ по факту бега њихових управника. Како Аушвиц, тако Јасеновац. Накнадно је ЗАТИЦАЊЕ стилизовано као ОСЛОБАЂАЊЕ, свугде. Тих логора има 7. Набројте их господине? Е, даље, те исте Ударне, можда ударене накнадном свешћу су се одмах у пораћу спустили+ у доњу Херцеговину, одакле је већина кољача дошла….и променили њену демографију )))) Али ви ни то не знате,је ли тако? Ма бука је велика у Београду, велим ја.

  3
  8
 22. Поштовано уредништво, и остали, желим да истакнем да затамњене речи нису никакве ни приближно увредљиве речи, молим вас. Једна јесте затамњена јер је мало неприлична, а друга вероватно зато што се учинила кроатизмом. Чисто да се зна да не користим такав жаргон. Па ни против љутих другачије-мислећих браће Срба.

  2
  4
 23. @Ко да нас отме?

  Одлична песма!
  Неоспорно, Ваш другар је талентован,
  а надахнутост неправдом, као уметнички изражај може бити само лековита.
  Уколико преноси истину …

  Имам само једну примедбу, на један стих, “Музеј србоцида, о срама и стида“,
  овај стих из подсвести, искрена је тежња Вашег друга да се исправи неправда.

  Једна смерница, опис, како ради овај, да тако кажем “сатанин систем“.

  “Ми имамо институцију која се зове Музеј жртава геноцида.“

  Шта кажу чињенице?
  Срби, до данас немају “Историјски Музеј Српских Жртава Геноцида“, чак ни споменик “Српским Жртвама Геноцида“ (Србоцида или Покоља). Немају ни обједињени дан сећања, посвећен свим Српским Жртвама Геноцида (или Србоцида, Покоља), који су почињени од стране Хрвата, Аустро-угара, Маџара, Шипећара, Немаца..

  Већ овде би сваком Србину требало бити јасније ко су то “МИ“.

  Ово би била нека основа, од које Срби морају кренути, без те основе, НЕМА померања и напретка, већ само наклапања, свађа, раздора и ваљања по блату (присутно и у овој теми).

  „Урадили смо сјајан посао испирања мозга – испирали смо им мозак 300 година и они верују у све што им кажемо, а у међувремену се јако забављамо током пасхе **** ****** ******** *******…“

  Уздравље и поздрав Вашем другару!

  7
  1

Оставите коментар