Синод СПЦ: Епископ славонски Јован изнео произвољну и историјски неутемељену процену броја јасеновачких жртава

Синод саопштио да је званично одузео право председнику Одбора за Јасеновац СА Сабора СПЦ, епископу Јовану, да се јавно оглашава о броју јасеновачких жртава

Извор: Сајт СПЦ

Саопштење Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве поводом ревизионистичке кампање о броју жртава концентрационог логора смрти Јасеновац

Свети Архијерејски Синод са жаљењем и индигнацијом прати медијску кампању коју је, рециклираjући једну стару – иначе потпуно нетачну и крајње штетну – изјаву о броју српских жртава у геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима на територији НДХ, покренуо извесни сарајевски портал, а оберучке прихватило на десетине гласилâ, пре свега у Хрватској, у такозваној Федерацији Босне и Херцеговине, у оним круговима Црне Горе који функционишу као Антисрбија, као и незаобилазна београдска CNN affiliate група са трабантима, дакле tutti quanti. Сви ти медији и њихови саговорници тријумфално објављују наслове типа „Мит о 700.000 Срба убијених у Јасеновцу руши управо Српска Православна Црква”.

Драго Пилсел: Мит о 700.000 убијених Срба у Јасеновцу руши баш СПЦ!

Њихов тријумф је, међутим, самоопсена, због тога што Српска Православна Црква, у потпуности и без остатка, као ненаучну, противну историјској истини, одбацује изјаву која је својевремено покренула данас актуелну медијску кампању, али и све друге сличне изјаве које, ма од кога потицале, релативизују геноцид извршен у НДХ. Историјску истину да је над српским православним народом у НДХ, као и над нашом браћом Јеврејима и Циганима, почињен геноцид, не може порећи никаква лаж, ма ко је изговарао натежући се силогизмима и клеветајући сопствени народ и његове државе, Србију и Републику Српску. Историјска истина о геноциду у НДХ годинама после рата није довођена у питање јер је о њој сведочио остатак закланог народа, а уз преживеле сведоке никоме није падало на памет да демантује не „српске пропагандистичке” већ аутентичне нацистичке, односно немачке и усташке, као и послератне хрватске изворе и низ других докумената и експертских анализа.

У овом контексту се мора истаћи да је Свети Архијерејски Синод, чим је Преосвећени Епископ славонски Јован пре више година изнео своју приватну – по нама произвољну, историјски неутемељену – процену о броју јасеновачких жртава, Свети Архијерејски Синод му је званично, својом одлуком, одузео право да се у јавности оглашава по том питању, знајући унапред да ће сви дежурни нападачи на Српску Православну Цркву и на српски народ, како они из такозваног региона тако и они из саме Србије, извршити замену тезâ и усамљено лично мишљење приказивати као став саме наше Цркве. Тако смо дошли до парадоксалне ситуације да они, класични лицемери, привидно осуђују став који и сами деле – или га, штавише, заступају у још радикалнијем облику – и „бране” традиционални став врсних представника историјске науке, код нас и у свету. Њима су се нехотице, несмотрено и неразборито, прикључили поједини угледни српски интелектуалци и дали себи право да држе моралистичке лекције и изричу пресуде Патријарху српском, Синоду и Сабору Српске Православне Цркве, све у име светосавског патриотизма, који иначе обично не разумеју у црквено-православном већ у секуларно-политичком кључу. Посебно је жалостан пример једног угледног и заиста заслужног академика који није осетио потребу да се јавно осврне на поновљене изјаве претходног председника САНУ да су Косово и Метохија изгубљена ствар и да од њих треба дићи руке, али се зато ревносно бави темом броја јасеновачких жртава, што је у реду, али уз инсинуацију да Српска Црква институционално стоји иза инкриминисане изјаве једног од њених епископа, што није у реду.

Позив СПЦ и Влади Србије: Разрешите епископа славонског Јована свих дужности везаних за Јасеновац и геноцид над Србима у НДХ

Овде треба, поштења ради, додати да се поменути епископ свих ових година дословно држао синодске одлуке док не треба трошити речи о „поштењу” сарајевског портала који је релативно давну изјаву приказао као дату у наше дане. Наша Црква је вековна будна чуварка аутентичног историјског народног памћења, особито пак вечног спомена светих мученика, исповедника и страдалника „за крст часни и слободу златну”. Уз то, она је по правилу прва и највећа жртва сваког прогона и погрома. Зато је, сматрамо, у најмању руку неумесно њу прозивати или од ње тражити да се правда пред самопостављеним цензурама, трибуналима и инквизицијама, медијским и иним. Откако постоји, није издала себе, није издала Христа и Његово Јеванђеље, а уверени смо да неће ни убудуће.

Став је Светог Архијерејског Синода да се утврђивањем историјских чињеница бави историјска наука, заједно са другим потребним научним дисциплинама, а да свештеници треба да се моле Господу за све невине жртве, српске и несрпске, да се моле да се систематско вишегодишње масовно убијање невиних људи, мушкараца, жена и деце, више никад и нигде не понови, као и да негује хришћанску културу сећања.

Свети Архијерејски Синод скреће пажњу на то да је историјски ревизионизам, у нашем случају вишеструко умањивање броја усташких жртава, само део пројектованог свеобухватног, глобалног процеса чији креатори ревидирају и намеравају да униште све вредности људске цивилизације – нацију, породицу, веру у Бога, родитељство, полове, па тако и појам о хришћанским светим мученицима.

Епископ бачки Иринеј: Лицитирање бројем јасеновачких жртава – наставак послератне апологије усташтва

Свети Архијерејски Синод указује на то да се у историјском ревизионизму најбрже препознају последице намераване опште сатанске травестије јер се број жртава вишеструко умањује како би представници „врлог новог света” масовне убице, виновнике геноцида, најпре аболирали, а потом им доцртали ореол херојâ, да би им напослетку заменили места са жртвама. Тако у медијским кампањама попут ове актуелне црно постаје бело, са невероватном лакоћом добро и зло мењају места, а лаж се намеће као ултимативна истина.

Свети Архијерејски Синод подсећа на једноставну констатацију да онај ко контролише садашњост контролише и прошлост, док онај ко контролише прошлост контролише и будућност, те најодговорнијим чиниоцима поставља питање: ко заиста у савременој Србији контролише садашњост?

Стога Свети Синод са великим жаљењем указује и на веома трагичну чињеницу да се појединци српског рода и, надамо се, православне вере јавно одричу светих мученика, поричући њихово постојање, живот у верности Христу Господу, због Кога су они и задобили мученички венац, а Црква Христова у српском народу стекла немерљиви морални и духовни капитал. Свети Архијерејски Синод позива све и сваког на коленопреклону молитву јасеновачким светим мученицима, пострадалим само зато што су били Срби и православни хришћани, а предводнике суштински богохулног ревизионизма позива на покајање и рађање плодова покајања, јавним одрицањем од датих изјава.

Aутор: Сестра Марија, монахиња манастира Јасеновац

У исто време, Свети Архијерејски Синод подсећа на чињеницу да логор смрти Јасеновац јесте био најмасовније губилиште, али и да на територији сателитске нацистичке НДХ готово да није било града или села у којем није било масовних злочина над православним Србима, у којем није почињен magnum crimen, геноцид над српским народом, као и над Јеврејима и Ромима. Свети Архијерејски Синод стога истиче да је Јасеновац, са тамошњим манастиром Светог Јована Крститеља, данас изузетно светилиште у нашој Цркви, место молитве, место на коме свети мученици јасеновачки позивају, између осталог, све на покајање и на истинско помирење двају хришћанских народа, православног српског и римокатоличког хрватског.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 14. 9. 2023)

Патријарх Порфирије освештао земљиште за нови храм Светих мученика јасеновачких

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије освештао је 13. септембра 2023. године, на празник Светих мученика јасеновачких, земљиште и часни крст за нови храм у Виноградској улици на Новом Београду који ће бити посвећен мученицима јасеновачким. Том приликом, патријарх Порфирије је поручио:

– Браћо и сестре, велики је благослов бити данас на овом месту. Велика је радост свих нас који смо се сабрали овде зато што смо осветили крст и место на којем треба да се подигне храм у којем ће се скупљати народ би се молио Богу. Нарочито је велики благослов што ће храм који ће, ако Бог да, овде никнути бити посвећен Светим мученицима јасеновачким. Оно што је за сваког човека појединачно душа, то је за једно место, за један крај и за једну заједницу храм Божји. Ако замислимо човека без душе онда имамо у виду само леш. На исти начин, народ који нема храм у средишту свог насеља, који нема храм у којем се сабира и у којем изграђује заједницу са Богом молећи се Богу и истовремено гради заједницу и јединство међу собом, тамо где нема храма иако  постоји народ, можемо говорити о народу који није жив. Хвала Богу, наш народ је жив, жив је Духом Светим, жив је светитељима Божјим који красе календар наше Цркве, жив је светитељима који су поникли у нашем народу, али исто тако и свим људима Божјим, светим људима где год да су расли, где год да су се смолили Богу. Растући у Христу, постајући светитељи Божји, Бог прославља такве људе да би превазишли своје време и свој простор, границе свог народа, да би постајући Божји људи, Христови људи, припадали сваком човеку, свакој души која чезне за Богом. Хвала Богу, ми смо се овде сабрали да покажемо управо то – да смо народ жив и да не само осећамо потребу за благодаћу Божјом, него да смо спремни да зидамо место на којем борави и на којем ће боравити благодат Духа Светог, а ми ћемо се њоме, долазећи на то место и у тај храм, напајати.

Патријарх Порфирије (Извор: СПЦ)

Има ли већег благослова од благослова да храм буде посвећен Светим мученицима јасеновачким? Највеће и најсветије место у нашем народу јесте Јасеновац. То је парадокс Јеванђеља Христовог, парадокс вере наше. Управо онда када смо слаби и немоћни, управо онда када страдамо, али не макар како и не за било кога, него онда када страдамо за име Христово сведочећи Њега као свог Бога и свог Спаситеља, онда је то страдање добит. Онда је то страдање победа. У речима мученика најбоље се виде речи самог Господа нашег: Ко хоће да спасе душу своју, изгубиће је, односно, ко воли било шта од овог света више него Бога, мислећи да ће било чим што је из овог света постати снажан и јак, да ће пронаћи смисао, али без Христа – вара се. Међутим, онај који разуме да је Христос почетак и крај, да је Он најпотребнији нашим животима, тај и све остало што има и све оно што јесте открива могућност и налази пут да му све то добије истински и прави смисао.

Мученици јасеновачки јесу часна трпеза на којој се сабира наш народ. Као што знамо, на почетку Цркве први хришћани су се сабирали на местима на којима су страдали сведоци Христове вере, мученици. Мученички гробови су били часна трпеза. Отуда је Јасеновац најсветији наш храм! Отуда су мученици јасеновачки најчаснија и најсветија часна трпеза са које засигурно, када се Богу и мученицима јасеновачким обраћамо, Бог чује наше молитве. Мученици јасеновачки баш због тога што су светитељи Божји, што су мученици за веру, за веру православну, не своде се само на један мали географски простор. Баш зато што су мученици они превазилазе и време и простор, и себе и своје име, и где год да им се обратимо са молитвом да нам помогну да увек будемо са Христом и да увек као и они Христа имамо на првом месту у свом животу, кад год им се обраћамо са таквом молитвом, Господ, будући да нас они заступају, такву молитву нашу чује и испуњава је. Зато смо и ми овде, слава Богу, по промислу Његовом одлучили да овај храм посветимо Светим мученицима јасеновачким, да подсећамо и себе и све који ће храм гледати и који ће долазити у њега да, као што су мученици јасеновачки дали све за Христа и Христа ни за шта, и наш живот у тим речима у том духу добија свој пун смисао. Зашто? Зато што у храму Божјем постајемо једно. У храму ми остварујемо јединство које је суштинско. У храм долазимо да постанемо једно не у некој идеји овог света, не у било чему, јер није свако јединство благословено, није свако јединство спасоносно. Када се уједињујемо једном вером у Христу, онда је то наше јединство – јединство у лепоти, у радости, у љубави, у истини. То и такво јединство даје своје плодове и овде и сада, али пуноћу реализује и достиже у вечности.

Нека би Господ дао, браћо и сестре, да сви уградимо себе молитвама Светих мученика јасеновачких у храм који ћемо овде зидати, да сви уградимо себе на сваки могући начин, а најпре духовно, како бисмо врло брзо дочекали тај моменат да се чују звона са овог места, звона која ће говорити уместо свих нас и бити позив сваком од нас да долазимо овде да служимо свету Литургију без које нема Цркве, без које нема хришћанског живота, да служимо свету Литургију и причешћујемо се Господом нашим, јер без причешћа нема истинског хришћанског живота. Хришћански живот није тек једна идеја и идеологија, није скуп неких правила. Хришћански живот је предавање себе свецелог Христу и кроз то предавање себе свецелог Њему препознавање ближњег свог као неког без ког нема смисла нашег постојања, препознавање ближњег свог као неког који нам је неопходан, коме смо ми такође потребни и кроз ближњег свог непосредно заволевши Њега. Храм је место у којем сваког човека препознајемо као икону Божју, где сваког човека препознајемо као свог ближњег и као свог брата.

Нека би Господ све нас благословио молитвама Светих мученика јасеновачких и свих светих из рода нашег, свих светитеља Божјих свих времена и свих векова како бисмо што пре на овом месту и свугде славили име Једног у Тројици Бога, Оца и Сина и Светог Духа, сада, увек и у векове векова, амин.

Опрема: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 13. 9. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

22 replies

 1. Овако нешто може да напише само свемоћни вечити портпарол.
  Срамота.

  40
  9
 2. Лепо и дипломатски срочено од стране високог свештенства поводом непрестаног издајничког деловања Јована Ћулибрка. Али овде се види да је издаја много већег обима. Видело се само оно најакутније. Код “епископа” Јована Ћулибрка. Зараза влада очигледно у читавом свештеничком врху.

  ЈЕР, да није наишао талас негодовања због издајничког деловања Ћулибрка, да ли би се високо свештенство икада само огласило у циљу спречавања његове издаје?

  НИКАДА!

  Него по систему: “Дај да пробамо, требало би код ових наших оваца проћи!”

  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

  53
  5
 3. Уз сво дужно поштовање, Ваша Светости и преосвештенства, али ово је све премало, нејасно и прекасно. Знамо ми да је Јовану Ћулибрку забрањено да се изјашњава о броју жртава, али ми, потомци жртава, никада нисмо видјели ту званичну Одлуку. Није она, ваљда, резервисана само за свештенство, као да се нас, потомака, то ништа не тиче?! Чија смо ми то паства, кад не знамо ко нам и шта о закланим бабама, ђедовима и рођацима одлучује?!

  Није ли јасно да и поред такве одлуке, никакав резултат није постигнут? Недостојни владика Јован, контроверзан, агресиван, проблематичан по разним питањима, канонским и неканонским, не може бити глава институција које се страдањем и жртвама баве. Показао је шта зна, колико не зна, на шта је све спреман и на чију штету. Изгубио је сво повјерење и озбиљно нарушава углед СПЦ. Увреде и омаловажавања потомака не желим ни да помињем. Исто важи и за Ристића, једнако контроверзног, сумњивог и нестручног.

  Ваша Светости, будите наш заштитник и пастир, искористите значај и моћ Трона на ком сједите и ослободите и себе и нас недостојних и лажљивих који су вас окупирали, а који нас сматрају глупим незналицама. Све знамо, све је јасно.

  Сврши се!

  37
  3
 4. “Свети Архијерејски Синод стога истиче да је Јасеновац,
  са тамошњим манастиром Светог Јована Крститеља,
  данас изузетно светилиште у нашој Цркви, место молитве,
  место на коме свети мученици јасеновачки позивају,
  између осталог, све на покајање и на истинско помирење
  двају хришћанских народа, православног српског и
  римокатоличког хрватског.”

  Док римокатолици Хрвати (потомци усташких џелата)
  не затраже опроштај од православних Срба (потомака
  жртава), јавно, не покају се, нема ПОМИРЕЊА.
  Не зато што им то Срби не би опроститли (али никада
  заборавили!), већ зато што је упорно непокајање
  потомака усташких злочинаца хула на Духа Светога,
  а тај се грех (упорно остајање у непокајању), по
  Светом Јеванђељу и Отачком предању, не може
  опростити.

  42
  2
 5. Да Господ Спас даде да Сабор СПЦ одлучи несвети синод од безаконог, произвољног и у Светосављу неутемељеног празнословља и жврљања саопштења. Уморни смо од твог политикантства Иринеју Бачки. Тулиш нам веру, мећеш светиљку под астал, разблажујеш уље у лампи, тргујеш и млачиш… Уморни смо владико од глагољиве (рингишпила) вртешке у мери ангелине вучић и драгослава бокана. Ако не можеш помоћи а ти не одмогни, пусти Србље да изађе из синодалног вашара, пусти Србље да у Сабрање пође, макар нам Сабор био у новом збегу, сеоби и стратишту, само да твој панађур није… Уморни смо од тебе, несрећни владико !

  40
  9
 6. Буловић је разбио Ћулибрка као беба звечку. Очекујемо да се ускоро овај издајник и тројански коњ разреши епархије да нас више не срамоти пред светом.

  14
  11
 7. Епископ Јован је кроз своја излагања и гостовања по ТВ станицама, хрватским и српским у задњих седам, осам година дао више изјава кроз које је дао материјала онима који имају рђаве намјере према српству, да скрнаве историје што повремено прелази у силовање историје.

  Што се тиче других духовника наше Српске Цркве, њихов однос према јасеновачким жртвама је какав и треба бити, крајње обазрив, са пијететом, не упуштају се у полулистичку лицитацију као и банализацију те наше највеће и никад зацијељене ране, што многи чине, а они који тако лакомислено и са бахатошћу износе произвољне процјене раде у корист непријатеља нашег рода.

  Уопште, када је тај период ендехазије, имамо један процес који траје деценијама и који бих назвао замагљивањем историје. Сва непочинштва у ендехазији су се настојала свести у једну ријеч, Јасеновац, при чему су потиснута сва друга стравична стратишта, данас људи у Србији знају понешто о Јадовном, о другим стратиштима, Гаравицама, Старом Броду, Дракулићу, Даници, Пребиловцима и бројним другим, готово ништа. А када је све то потиснуто, кренуло се и на сам Јасеновац, све агресивније се негирају или умањују бројеви страдалих, свака непромишљена процјена ће се искористити, све са сврхом новог злочине приотив истине и тих наших мученика.

  Јасеновац јесте највеће стратиште, најјезивија прича, но Јасеновац је једно од стотину стратишта у ендехазији у којој је над православним Србима спроведен геноцид по монструозности егзекуција никад забиљежен у свјетској историји.

  Због тих наших мученика, и јасеновачких и других стратишта, и духовници и сви мислећи Срби на лакомисленост и бахатост код изјава немају право.

  35
  2
 8. Помирење?
  Синод тимски добро дрибла на средини терена, па се, следствено томе, ничим није могао наслутити изненадни аутогол у последњој реченици?!
  Питање је: ко је стрелац?

  23
  5
 9. Владика Ћулибрк је нападнут јер је изнео своје мишљење. Он је 2015 године рекао :

  „И да знате, ово вам говорим као неко ко је реално упућен у стање науке у том погледу, број жртава Јасеновца у будућим енциклопедијама геноцида и холокауста које се сада спремају за штампу неће бити 600 или 700 хиљада. […] Оно што знамо за Јасеновац, то је физичка граница испод које не може да се иде а то су побројане жртве по имену и презимену, а њих има око 90 хиљада.“

  У време Стаљина у СССР је постојао “деликт мишљења” (delit d’opinion). Оптужени су суђени и слати у Гулаг. Код нас су слати на Голи Оток.

  У СПЦ не постоји “деликт мишљења”. Доказ :
  https://stanjestvari.com/2019/08/06/irinej-backi-u-crkvi-ne-postoji-delikt-misljenja/

  6
  40
 10. А ко сте па ви, да целокупном најелитнијем делу српске патриотске интелигенције држите моралне придике, тако осионо, дрско и безобразно?
  Ви сте они који су суштински отуђени не само од свог народа већ и од овога света. Ви сте највише криви што својим бахатим понашањем и својом алавошћу само на раскош, богатство и новац одбијате народ од Цркве и Христа!
  Погледајте се у огледало. Ви држите моралне придике!? Не смета вам покрадени и отети новац којим најокорелији криминалци граде храмове не би ли окајали своје грехе! Претворили сте поједине храмове у ријалити ходочашћа и на тим ријалитијима згрћете милионе. Поклонили сте Македонцима српске древне светиње као да је то ваша прћија, не питајући никога нити икоме ишта објашњавајући. Ниже свештенство држите у позицији робова и ваших слугу.
  Срам вас било мантија које носите и златних ланчина које кријете испод мантија. ***** властодржачки.

  42
  7
 11. Из наслова:

  „Синод СПЦ: Епископ славонски Јован изнео произвољну и историјски неутемељену процену броја јасеновачких жртава“

  и поднаслова:

  „Синод саопштио да је званично одузео право председнику Одбора за Јасеновац СА Сабора СПЦ, епископу Јовану, да се јавно оглашава о броју јасеновачких жртава“

  на Стању ствари, могло би се закључити да се ради о некој новој одлуци Синода
  али то изгледа није случај.
  Синод не доноси никаву нову одлуку или забрану него се позива на одлуку „од пре више година“.

  „У овом контексту се мора истаћи да је Свети Архијерејски Синод, чим је Преосвећени Епископ славонски Јован пре више година изнео своју приватну – по нама произвољну, историјски неутемељену – процену о броју јасеновачких жртава, Свети Архијерејски Синод му је званично, својом одлуком, одузео право да се у јавности оглашава по том питању, знајући унапред да ће сви дежурни нападачи на Српску Православну Цркву и на српски народ, како они из такозваног региона тако и они из саме Србије, извршити замену тезâ и усамљено лично мишљење приказивати као став саме наше Цркве“

  Колико је вл. Јован поштовао ту одлуку видели смо у протеклих пар година.

  Затим следе напади на интелектуалце, академике у већ препознатљивом стилу сиве еминенције СПЦ, епископа Бечког.

  https://stanjestvari.com/2021/02/12/sergej-artjomenko-za-konacnu-izdaju-kosova-predsedniku-srbije-potreban-poslusni-patrijarh/

  https://regnum.ru/article/2764011
  „В высоких кругах Русской православной церкви можно услышать мнение о том, что такое поведение владыки Иринея неудивительно, потому что, хотя в настоящее время он считается «русским человеком» в Сербской православной церкви, епископ Бачский никогда не переставал быть самым преданным Константинополю человеком в СПЦ.“

  21
  2
 12. „Ћерку кара, снаји приговара“, каже мој српски народ за оваква писанија. Испадоше српски интелектуалци и ини посленици и куси, и репати, и грбави што су се дрзнули. Нису се часни Оци морали толико трудити и тако брзо одговарати, кад већ недељама ћуте на разграђивање српског Зебрњака; мисле ваљда да су и те српске кости као и оне у заветним црквама-костурницама предали на ’тија турци-арнаути‘ са свих два ипо милиона Срба Старе Јужне Србије и два миленијума српске духовности и културе које су обрисали из постојања. Ватикан се смеши. Жалосно. Тужно. Тешке су сузе Светога Саве. Тешко опростиво.

  43
  3
 13. Последња реченица нас позива на покајање и помирење. Водили смо грађанске и верске ратове али живимо и даље измешани и једни поред других. Радује ме да су патријарх и СПЦ схватили да је данас најважније истинско помирење, међусобно поштовање и мирна будућност наше деце. И да су успели да оживе и оснаже дијалог између две струје Христове цркве.

  4
  39
 14. Пред ужас

  Утрнули зуби
  Смрт гризу
  Залеђен осмјех
  Урлика сјеме

  Ходам кроз ватру
  Нетакнут
  Хладан
  Небитан

  Убијам вријеме
  А оно ме глође
  До кости
  До сржи

  Посљедња молитва
  Пред ужас
  Понављам
  Име Божије

  Момчило

  10
  1
 15. SPC je izgleda puna kriptobiskupa i monsinjora… Al ništa čudno, odavno se kod nas javno govorilo koja su tri stuba na kojima stoji srpski narod. Zar je neko sumnjao da će stub koji oličava SPC biti pošteđen rušenja?

  16
  4
 16. Не вјерујем екуменистима, екуменизам није православље, екуменизам је свејерес! Кад сте издали Стару Србију, српском крвљу натопљену, ћутали сте на све прозивке. Коме руке цјеливате и са ким службу вршите? Сад вам добро дошао овај падобранац да вам послужи као сапун, само не могу вас опрати ове језуитске бравуре. Нема ту искрености, само ништавило. Извињавам се часним оцима за које молим Бога да их је више у СПЦ од богобораца-екумениста.

  28
  4
 17. СВЕТИ СИНОД ЈЕ МАЛО НЕРВОЗАН
  Пресвети Синод је овом објавом све редом ишамарао – и лево и десно, tutti quanti како би се рекло службеним синодским језиком (истим као и у Ватикану), или по србски све по списку!

  Властитог епископа Јована Ћулибрка: да је дилетант, којем је због давања „нетачних и крајње произвољних изјава“, „ненаучних и противних историјској истини“, најстроже забрањено да се у јавности оглашава о питању квантитета србских жртава у својој епархији – тачније да се бави савременом историјом властите епархије (то припада научницима, не падобранцима; његово је само да се „моли“, и „да негује хришћанску културу сећања“ – и заборава колико је жртава било).

  Затим, Владу Србије и нарочито Ану Брнабић: сече премијерку експерта ђе је најтања (у мозак), јер је колико јуче дала „пуну подршку тиму Музеја геноцида“, на чијем се челу (УО) налази, видимо, осведочени компромитовани дилетант којем је чак и у матичној установи забрањено да се вербално меша у свој посао (иако му није забрањено да настави да узима плату председника УО, од харача цијелог народа).

  Онда, другом, отровнијом оштрицом, убада и председника Александра Вучића, наглашено патетично питајући: „Ко заиста у савременој Србији контролише садашњост?“ – имплицирајући да је иже вездје сиј и всја исполњајај Председник такође дилетант, који немајући контролу над државом и њеним апаратом – што подразумева ни над самим собом, будући да упорно нападно тврди да је све под контролом и да брод плови куда треба – кључно доприноси општем беспоретку.

  Па онда, пар грубљих отачких заушака властитој благоверној пастви: угледним српским интелектуалцима који су, иако немају највећу хришћанску врлину расуђивања или управо због тога, дали себи за право да држе држе моралистичке лекције и изричу канонске судове Патријарху српском, Синоду и Сабору СПЦ, а све у име светосавског патриотизма који иначе уопште не разумеју у црквено-православном кључу.

  Па онда брутални шамар једном „заслужном“ академику, а кроз њега и целој САНУ: како је нарочито жалосно што он, а подразумева се ни други од мудрих стараца дубоко загледаних у шољице са чајем у које умачу кекс, није кадар да примети нити да очисти ни унеређеност у свом дому, него је, такав „напарфемисан“, дошао у туђу кућу да заводи хигијену.

  Затим, издалека, пљуц у јерменску цркву, која је канонизовала 1,5 милион својих мученика (бројем), иако историјске чињенице о геноциду нису утврђене (Турци тврде 200000, педантни Немци савременици традиционално склони да увећају број оставили су податак о 800000-1 милион, део Јермена тврди 2 милиона…): уместо да се „моле Господу“ и „негују културу сећања“ како је правилно, према „ставу Светог Синода“, они се мешају у посао историчара и доприносе контроверзама наводећи спорни конкретни број.

  Једини ко није добио (свето)отачку критику, него комплимент (поред самог Синода који сам себе традиционално комплиментира епитетом „Свети“), то је хрватски народ: њих нам Свети Синод представља као „хришћански народ“.
  Упркос томе што су реалне свете институције Цркве, Свети Оци, одавно констатовали за римокатоличке јеретике: „Латини нису хришћани“ (Пајсије Величковски); „Јеретици нису хришћани. Хришћани и јеретици немају истог Бога, немају истог Христа“ (Иринеј Лионски).
  Тако да је достојанствени Синод, у свом праведном гневу, зашиштавши чак и на Свете, овде успео да и сам себе шутне – у племенити део тела, који га саставља са катедром на којој седи.

  И из тога, на концу, происходи и коначна, највећа хула нервозног Свеца (Синода): да нас, православне Србе, „свети мученици јасеновачки позивају на истинско помирење са хрватским хришћанским народом“.
  „Истинско помирење“ православних са јеретицима, у чину у којем се они признају као хришћани, па још ритуално учињено на костима мученика пострадалих од тих истих Сатаниних инквизитора – било би црна миса. Последња анафора црне ендехазијске литургије започете 1941. великим входом у Јасеновац, и причешће, communion – примање тела сатаниног (које сатанисти зову corpus domini), тела цркве јеретичке, за Тело Христово. То јест, било би то коначно сједињење остатака закланог Народа Христовог са Сатаном.
  Стога: апаге, Свети Синоде!

  39
  3
 18. Од сваког бих дописника испод овог чланка од срца узео барем по једну реченицу и прогласио је својом осим од оног једног који никако да се у памјат узме. А и што би се он у памјат узимао кад се ни честите Владике у памјат не узимају? У кога је, о честите Владике, у кога је п(П)ечат а у кога памјат да ово писаније у ваше име потпише?

  Да кренем редом: такозвана је значи ФБиХ, касније и регион а Крвацка није такозвана?

  А наша Црква је значи „вековна будна чуварка“ … ЧУВАРКА?!? Ову реч никада у животу чуо нисам.

  Шта се хтело таутологијом да „откако постоји (Црква), није издала себе, није издала Христа и Његово Јеванђеље, а уверени смо да неће ни убудуће“ сазнаћемо у следећем броју.

  Ко је Цркву помињао, ко јој је издају приписивао и ко се њеним скутима сада огрће да би овако што написао? САС није Црква а у кога је п(П)ечат да ово потпише … коме није јасно нека чита Николић (Ваљево) Зорана.

  Али има и даље и дубље: … а Црква Христова у српском народу стекла немерљиви морални и духовни капитал.
  … а Црква Христова у српском народу стекла немерљиви морални и духовни капитал?
  … а Црква Христова у српском народу стекла немерљиви морални и духовни капитал?!?
  … а Црква Христова у српском народу стекла немерљиви морални и духовни капитал?!?!?!?!?!?!?

  Прогутаћу лелек, „неразуман лелек недостојних“, и ћутаћу док ми се следећи парадокс(?!?) не објасни:

  „Највеће и најсветије место у нашем народу јесте Јасеновац. То је парадокс Јеванђеља Христовог, парадокс вере наше.“

  Овај парадокс и ја се не волимо јавно, тако ми конкордата.

  21
  3
 19. Синод изврће истину тврдњом да је у питању стара изјава несрећног Ћулибрка. Тај подметнути човек, нестручњак за историју, унијатског менталитета, коме су уста пуна хвале за папе римске, кардинале и бискупе, и који са некима од њих јавно и поносно молитва без последица, не пропушта ама баш ниједну прилику да у јавности оспори цифру од 700 000 јасеновачких жртава и да притом охоло наружи и омаловажи своје неистомишљенике, било из иностранства, попут. г. Грајфа, или сународнике, макар били и озбиљни историчари, професори и академици, који му доказују да дебело греши, и то чини јавно, на сваком кораку свих ових година, насупрот тврдњи коју износи Синод. Да ли оваквим неубедљивим и полуистинитим саопштењем, местимично у пијачарском тону, неко почиње да изнутра урушава углед Српске Цркве у сопственом народу? Уместо да се ограде од овог несрећника у својим редовима и позову га на одговорност, као што су својевремено неумољиво уклонили са њихових катедри низ епископа из много безазленијих разлога, наши оци синодалци нападају наше интелектуалце што су их коначно својим јасним и гласним негодовањем због покушаја ревидирања српске историје у духу наших душмана, који долази од једног њиховог заблуделог сабрата епископа, пробудили из њиховог дремежа и гласног мука којим нас море, активно прећуткујући текуће распеће свога народа…

  32
  3
 20. Да није жалосно било би смешно. Крајње конфузно саопштење, по принципу – ЋУТИ И НАСТАВИ ДА РАДИШ СВОЈ ПОСАО ВЛАДИКО! Јасно је да се не ради о једној рециклираној изјави, која би и поред тога, по ономе што нам саопштавају наши угледни јерарси, била довољна да се владика више на налази на челу српских државних и верских институција које се баве Системом концентрационих логора Јасеновац. Покушај Синода да се кривња због злоупотребе Јасеновачких великомученика пребаци или бар подели са оправдано забринутим верницима и угледним академиком, проф. Василијем Крестићем, је апсолутно неприхватљива. Није владика почео са срамотним истицањем десеткованих бројева 2019. већ много раније, још у време када га је неко у име Цркве послао у Јад Вашем, од када почиње његов метеорски успон. Од тог свог става он није одступио до дана данашњег. Опасније и штетније од свих његових недостојних изјава је сарадничка мрежа коју толике године, а данас понајвише, креира кроз Цркву и државне институције. Шта год архијереји покушавали да пребаце на тзв. узбуњиваче, јасно је да ће морати владику потпуно да повуку упркос утицајима моћних ментора изван СПЦ. У противном, Синод није ни свестан негативних последица које ће њихова одлука о останку владике на овим позицијама да произведе, не само по Цркву већ и читав православни Српски народ.

  30
  3
 21. Ето не ваља владика Јован, још мање владика Иринеј, патријарх Порфирије никакав, Свети Синод и владике у њему сумњиви, у најмању руку, Свети Сабор ћути не засиједа. Ваља ли вам ико браћо мила?

  4
  36
 22. Надамо се да их има који ваљају своме народу и да ће смоћи храбрости да устану у његову одбрану од пастира, који пасу сами себе и размећу и расипају светосавско наслеђе, те да народ неће морати да давидовски једног дана закука: “Сви застранише, сви се покварише, нема никога добро да твори, нема ни једног…”, и за себе и за своје пастире…

  15
  3

Оставите коментар