Veljko Đurić Mišina: Nemci kao „meritorne sudije“ o broju žrtava u Jasenovcu – ko je ovde lud, odnosno revizionista?

Kao argument u odbrani broja od 700.000 žrtava najčešće se pominju dvojica nemačkih oficira od kojih je prvi službovao u Zagrebu, a drugi u Beogradu

Вељко Ђурић Мишина (Извор: Лична архива)

Najčešća „odbrana“ tvrdnje o 700.000 jasenovačkih stradalnika su navodi da su Nemci najkonkretniji i da je sve drugo izlišno. Nemce kao meritorne sudije često pominje jedan ostareli akademik, a to ponavlja gomila zaljubljenika u istoriju.

U izveštaju nemačkih SS-oficira upućenog iz Zagreba početkom februara 1942. godine Hajnrihu Himleru, šefu Glavne uprave bezbednosti i policije, stajalo je da su ustaše ubile 300.000 Srba. (Srđa Trifković, Ustaše – Balkansko srce tame na evropskoj političkoj sceni, Beograd, 1999, str. 158-1959) Harald Turner, šef Upravnog štaba pri Vojnom zapovedništvu u Srbiji, 3. septembra 1941. izvestio je komandanta Jugoistoka da je u NDH do tada ubijeno 200.000 Srba. (Ladislaus Hori, Martin Broscat, Ustaška država Hrvatska 1941-1945, Beograd, 1994, str. 165) Ustaški oficir u Beogradu izvestio je 5. septembra 1942. godine Ministarstvo hrvatskog domobranstva o razgovorima na prijemu kod generala Aleksandra Lera, i tom prilikom naveo reči oficira Ditriha fon Masenbaha da su ustaše pobile 700.000 Srba. (Vojni arhiv, NDH, 89-2/14)

Василије Крестић: Београдски ревизионисти историје спремни да прихвате да је у Јасеновцу пострадало највише 90–120 хиљада

„Može se poklati i svih 1,5 milijuna“

U medijima namenjenim prvenstveno srpskom narodu za unutrašnju upotrebu, kad je reč o broju stradalih u Jasenovcu, kao argument u odbrani broja od 700.000 žrtava najčešće se pominju dvojica nemačkih oficira od kojih je prvi službovao u Zagrebu, a drugi u Beogradu.

To su general Edmund Glez fon Horstenau, specijalni opunomoćenik Nemačkog Rajha u NDH. Drugi je Herman Nojbaher, koji je od avgusta 1943. do kraja 1944. godine bio u civilnoj službi sa specijalnim ovlašćenjima i zadacima u vezi sa Srbijom, Crnom Gorom, Grčkom i Albanijom.

Никола Н. Живковић: Неколико речи о српским страдањима

U kontekstu rasprave o nemačkim oficirima i broju jasenovačkih žrtava previđa se uloga i značaj SA-pukovnika Zigfrida Kašea, poslanika i opunomoćenog ministra Trećeg rajha u Zagrebu i nekoliko činjenica iz njegove biografije koje mogu da budu od koristi u ovoj raspravi.

Mada je bio jedan od najuticajnijih podržavalaca politike ustaškog poglavnika Ante Pavelića i ustaša, Kaše se nije javno izjašnjavao o metodama i razmerama zločina. Postoje posredni izvori koji ukazuju na njegov specifičan odnos prema Srbima. Naime, prema rečima ministra inostranih poslova NDH Mladena Lorkovića, koje je zabeležio u svoj dnevnik 19. septembra 1942. godine posle razgovora sa Kašeom, Nemac je bio direktan: „U srpskom pitanju valja nešto učiniti. Može se poklati i svih 1,5 milijuna – ali to morate među sobom uraditi, a ne možete tražiti njemačku pomoć.“ (Nada Kisić Kolanović, Mladen Lorković, ministar urotnik, Zagreb 1998, 244).

Nemački pukovnik pisao Brozu

Mada Zigfrid Kaše iza sebe nije ostavio sećanja pa kao dobar izvor za njegovu službu u NDH mogu biti zapisnici sa saslušanja obavljenih u Zagrebu 1946. i beleške koje je pisao da bi pripremio svoju odbranu.

Reč je o arhivskoj građi koju je svojevremeno Služba državne sigurnosti Republike Hrvatske predala Hrvatskom državnom arhivu. Na saslušanju je Kaše ustvrdio da je zločine činila mala grupa ustaša koja nije imala podršku naroda i koja nije bila dovoljno zrela da preuzme vlast u državi.

Istoričarka Nada Kisić Kolanović u svoj radu „Siegfried Kasche: njemački pogled na Hrvatsku 1941. godine“ (Časopis za suvremenu povijest, 3, Zagreb 2011, 773-800), je napisala da je Kaše u periodu od 10. oktobra 1946. do 24. januara 1947. napisao elaborat „Organizacija i delovanje nemačkog poslanstva u Hrvatskoj“ kao i da je 31. oktobra 1946. godine pisao Josipu Brozu Titu podsećajući ga na kontakte predstavnika nemačkih i partizanskih jedinica i pozivao ga kao svedoka odbrane na suđenju.

General Edmund Glez fon Horstenau odlukom vrha Nemačkog Rajha 14. aprila 1941. godine upućen je u Zagreb gde je četiri dana ranije proglašena NDH. Zvaničan naziv njegove funkcije od 1. decembra 1941. glasio je „opunomoćeni general u NDH“.

Карлхајнц Дешнер: Фашисти и нацисти о усташким злочинима

Najveći deo njegovih poslova odnosio se na koordinaciju saradnje nemačkih i hrvatskih oružanih snaga.

Horstenau je morao da bude dobro obavešten o zbivanjima u NDH. (Nemačka obaveštajna služba, knjiga V, Državni sekretarijat za unutrašnje poslove – Služba državne bezbednosti, Beograd 1958)

U vreme zatočeništva u zatvoru kod Nirnberga (maj 1945. do samoubistva 20. jula 1946.) čekajući suđenje, Horstenau je pisao svoj životopis. Znatan deo te građe poslužio je njegovim poznanicima da je pretoče u neku vrstu memoara.

Rukopis je objavljen na nemačkom, a kasnije je štampan na hrvatskom u Zagrebu i Beogradu. (Edmund Glaise fon Horstenau, Između Hitlera i Pavelića, drugo izdanje, „Pravoslavna reč“, Novi Sad, 2013)

Вељко Ђурић Мишина: Академику Крестићу и иним 51 потписнику „Апела за одбрану новомученика јасеновачких“

U ovoj raspravi o tvrdnjama nemačkih oficira i jasenovačkim žrtvama od koristi može biti sledećih nekoliko rečenica jer govore o (ne)pouzdanosti izvesnih Horstenauovih tvrdnji.

Nepouzdani general

 1. „Pavelić je 9. aprila 1941. stupio na tlo Hrvatske (Pavelić je tek 13. aprila stupio na teritoriju novoproglašene NDH. primedba VĐM). On je imao sasvim drugačije ciljeve od mene. U novostvorenoj ‘Nezavisnoj Državi Hrvatskoj????? živelo je 4.000.000 Hrvata, 1.800.000 Srba (Artur Hafner je govorio o 1.925.000 Srba – primedba VĐM) i 700.000 muslimana. Njegove namere bile su sledeće: „Jedan milion i osam stotina hiljada pravoslavnih Srba hteo je da pobije, i to po svaku cenu i svim sredstvima.“ (strana 526)
 2. „Krajem maja 1941. prvi put smo primili vest o ubijanju srpskih talaca. Akciju je nedaleko od Bjelovara sproveo Eugen Kvaternik. Ubijeno je dve stotine pravoslavnih Srba (nemački vojnici 29. aprila, to jest sutradan posle zločina, posle ekshumacije iz grobnica izbrojali su tela 197 masakriranih Srba – primedba VĐM). Istovremeno do nas su stigle grozne vesti iz Hercegovine, te iz okoline Sarajeva.“ (strana 529)
 3. „Stvarni logor Jasenovac nije nikada video nijedan Nemac. (Videli su ga Artur Hefner i Zigfrid Kaše – primedba VĐM). U logor bismo mogli da uđemo samo uz pomoć tenkova. Logor je bio pod komandom naročito divljeg i okrutnog Luburića. On je živeo u emigraciji i bio je propali student. Jasenovac je branilo oko hiljadu ustaša. Oni, navodno, nisu nikome bili odgovorni… Kretali su u svoje nečuvene krvoločne akcije, i to kad god im se prohtelo.“ (strana 531)

Horstenau je samo na jednom mestu pomenuo broj Srba stradalih u Jasenovcu i to u delu kad je opisivao stradanje sela Crkveni Bok, Strmen i Ivanjski Bok: „Jasenovac je najstrašniji koncentracioni logor u Hrvatskoj. U Jasenovcu je ubijeno mnogo hiljada građana oslobođene hrvatske države“. (strana 531)

Вељко Ђурић Мишина: Према изјавама сведока у Јасеновцу између 98.000 и 208.000 жртава

S obzirom na obaveze, Nojbaher je saznao brojne informacije kao i određena saznanja o unutrašnjoj politici u NDH, svaki put iz druge ruke. Naime, nikada nije imao direktne kontakte sa ustaškim glavarima. niti prilike da putuje po NDH (kao, na primer, Horstenau ili Kaše)…

Kad je reč o brojevima stradalih, Nojbaher je bio konkretan: „Recept za pravoslavne, koji je primenio ustaški vođa i poglavnik, predsednik NDH, Ante Pavelić, podseća na najkrvavije religiozne ratove: ‘Jedna trećina mora da postane katolička, jedna trećina mora da napusti zemlju, a jedna trećina mora da umre!’ Poslednja tačka programa bila je sprovedena u delo, Kada ustaške vođe pričaju o tome da su zaklali milion pravoslavnih Srba – uključujući, bebe, decu, žene i starce to je onda, po meni, preterivanje i samohvalisanje. Na osnovu izveštaja koji su stigli do mene, procenjujem da broj nevinih, nenaoružanih, zaklanih Srba iznosi oko 750.000.“ (str. 50).

Nemoguća ideja posle zločina

Nije sporno da je na Srbe Horstenau gledao drugačije u odnosu na ostale narode na Balkanu: „Jugoslovenska ideja je kompromitovana. Za široke slojeve srpskog društva, ideja budućeg zajedničkog življenja sa ‘hrvatskom braćom’ posle užasnih, okrutnih zločina koje je ustaški režim izvršio nad stotinama hiljada pravoslavnih Srba, nije više izgledala izvodljiva i moguća.“ (Herman Nojbaher, Specijalni zadatak Balkan, Službeni list SRJ, Beograd, 2004, str. 149-150)

Autor je istoričar, specijalizovan za istoriju SPC, proučavanje genocida i Holokausta

Наслов и опрема: Стање ствари

(Danas, 3. 9. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

14 replies

 1. Сећам се трибине, крајем осамдесетих, у Дому омладине у Београду, када је покојни епископ Атанасије Јевтић, на бини, поменуо Мишину и изразио резерву према њему наводећи да је променио презиме.. Да ли је било неког другог разлога за сумњу почившег епископа, осим можда интуиције, не знам.

  35
  4
 2. Није то више подмукло режање и криомице, ноћно запи*авање ” стубова и бандера ” истине не би ли се Србље, које јоште памти, чува и не опрашта, растерало и разгонило испод жаруља, то је сада пена на губици, разланчани страхомрзитељни лавеж пред ујед бјесоиманих… Тор је изнутра разваљен, распудити словесно преостало стадо сад је час – кучница купиране душе и савести, јалова за Србство, Истину и Правицу, стеона од измењене свести, бременита злурадошћу и подлошћу, носећа и запупела од злог семена језуитског нихилизма, спустила је реп преко клоаке, накострешила скотску длаку, затегла уназад вашљива ушеса, рајетинска замућеност и зејитинљивост
  обореног погледа само је усредсређеност на ” мирисну ноту ” непокланог и недокланог Србља, мартиријумски и заветни траг памћења ‘Риста ради…
  Или они, или ми. На живот и смрт. Или њихова лаж, издаја и превера, или Истина и Правица, Памћење и Завет наш. Удружење за заштиту животиња ” Ватикан & Нови Вавилон ” једнако нас држе на нишану, да ” не затегне ” когод ногом или држаљом, или обраницом на кучницу… Али, уистину је час ” спуцати ” их ногом у жвалаву губицу. Без зазора, нек’ пукне обраница – ионако су нам све млеко и воду загадили, просули… Обраницом ****** најпре, а са одбаченим ведрима ова два п***ра из музеја, ***** падобранца, за почетак…Догорело, роде, до црног испод ноката…

  42
  3
 3. Независно од вредносне оцене, из овог текста није баш јасно ко шта каже (тј. ко је шта написао/изјавио). Не бих желео да то априори ставим на душу Вељку Ђурићу Мишини, али симптоматично је да он и његов наследник синхронизовано делују кад год се покрене ово питање. И да су упорни у настојањима да своје ставове (не)аргументовано бране. Конкретно, шта овде значи – овај је изјавио ово, онај је изјавио оно и т. сл. Ваљда се било чије изјаве (чак и на суду) проверавају и накнадно валоризују. А где су ту изјаве, на пример, Србољуба Живановића? И не само изјаве, већ и рад комисије из средине 1960-их. За Србе (с обе стране Дрине) важније је ваљда шта каже Србољуб Живановић него било ко из Немачке. Мада оно што је рекао, рецимо, Хорстенау никакко не треба занемарити.

  52
 4. Ни Бог нам више неће помагати. Нема коме.Трули смо. И црвоточни. На свим битним мјестима су одроди. Погледајте ко води државу и цркву. А кристићи, наћулибрци, мишеви и остала братија су само ситни извршиоци
  налога. Јадно је то. Они ће да реже на једног Гидеона Грајфа. Не би Грајф себи допустио да износи непровјерене чињенице. Све је документовао.

  Чак се ни Броз, који ни репом није мрднуо да ослободи Јасеновац, није усудио да број уморених логораша спушта испод 700 хиљада. Сјећања су још била јака. Колико знам, први је то урадио Туђман. Али га тад нико није схватао озбиљно. А сад „вожди” и „владике” србске то исто раде.

  43
  2
 5. Ristic, Misina, vladika padobranac VS. nemacki generali, srpski istoricari, jevrejski istoricari. Valjalo bi proveriti da li su mozda neki od ovih prvih “strucnjaka” na spisku hrvatske obavestajne sluzbe, kao saradnici ili dousnici. Ozbiljna drzava nebi dopustila da njeni zaposleni istupaju na ovakav nacin( u stilu Franje Tudjmana).

  33
  3
 6. Знамо ко је Мишина. Шта год још да напише или изјави, не може више оцрнети образ. Ми смо неписмени, глупи, крезави, али не требају нам доктори наука да нам објасне ко нам, како и колико поби предака. Част и брука живе довијека, изроде Мишино! Нити заборављамо, нити праштамо. И децу учимо истини и светлој успомени. Ми, а не школа.

  33
  2
 7. Хтео сам да напишем коментар, али Момчило је све рекао, па се само томе реченоме допотписујем.

  19
  1
 8. Интересантно, Немац рекао преко 700.000 хиљада, историчар Никола Николић( Хрват ), такође, а директори Музеја, Мишина и Ристић, веле седам пута мање. Како? Зашто?

  24
  1
 9. Занимљиво је како аутор дискредитује извор: тај и тај тврди да је било 200 жртава а било их је само 197! Срамота

  16
 10. Не видим шта је доказао и показао овим текстом гдин Мишина сем што је показивањем неких грешака у датумима и бројевима хтео да дезавуише све до сад познато. Шти је смешно и јадно. Цео текст је причина прича на тону новог ексера у сопствени ковчег под паролом „реалности”. Који су по њему извори поуздани, можда усташки или комунистички ако су немачки као труба? Зашто не спомиње комисије поратне, а у неким није било Срба, зашто не помиње академика Живановића(он је „шарлатан” јер то је свако ко није на тону неоусташке историографије у Срба и Хрвата). Брука и срамота. Треба укинути многе „државне” институције и градити од нуле. Срам Вас било и владику славонског и све из тзв Музеја жртава геноцида

  16
  1
 11. 09.
  ЈУН 2012.
  Говорити у име оних чија је ћутња вечна
  Академик проф. др. Србољуб Живановић је науком почео да се ба-
  ви још 1954. године као студент медицине, имајући срећу да већ на
  другој години студија дође до значајних научних открића. То га је
  определило у избору животног позива, тако да се анатомијом чо-
  века бавио читавог живота. У том првом раду било је и елемената
  антропологије, што је младог Живановића заинтересовало за ову
  комплексну науку о човеку у времену и простору.
  Одмах по завршетку факултета, 1959. године почиње да ради
  као асистент проф. Бранка Шљивића, а затим прелази на новоос-
  новани факултет у Новом Саду.
  Животне и светске околности водиле су га од једног до другог
  града, чак до далеке Уганде, где је наставио своју професионалну
  каријеру с обзиром да му у својој земљи, због непристајања на ус-
  лове тадашњег режима, као и због учешћа у истраживању јасено-
  вачких злочина, као најмлађем доктору наука, није било места. У
  то време Африка је била оаза за антропологе, јер су на подручју
  овог необичног континента откривена значајна налазишта.
  Знајући из искуства других да ако дуже буде остао у Африци,
  која се указивала као рај за научни рад једног антрополога, до-
  вољно неистражена, као идеално место за човека кога су и радоз-
  налост и жеља да упознаје непознато довели до овог удаљеног кон-
  тинента, неће пожелети да је икада напусти, проф. др. Србољуб
  Живановић одлучује да се отме овој омамљујућој привлачности
  Африке и врати на Стари континент. Покушај да се врати у Бео-
  град није успео, али га зато позивају на Лондонски универзитет
  као већ чувеног научника, на Медицински факултет Светог Варто-
  ломеја, који је основан давне 1123. године, на коме су предавали
  Хочкин, Харвеј и други научници и проналазачи светског гласа.
  За члана Краљевског антрополошког института изабран је 1963.
  године, а 1995. и за редовног члана Међународне словенске акаде-
  мије наука и уметности.
  Проф. др Србољуб Живановић је члан Међународне комисије
  за истину о Јасеновцу и директор Института за изучавање исто-
  рије древних Словена у Лондону.
  +++++++++++++++++++++++
  Докле више овог Мишине и његових високоумненија?
  https://www.ljudigovore.com/issue/ljudi-govore-1516/article/govoriti-u-ime-onih-cija-je-cutnja-vecna/
  Зашто СС ово не објави?

 12. Средином јуна 1993, у београдској књижари “Никола Пашић” питам др Вељка Ђурића како се могло десити да, ако је већ знао (или барем наслућивао) ко је Псуњски, аутор још 1944. године забрањене књиге “Хрвати у светлости историске истине”, учествује у пиратском “подухвату” издавачке куће “Ново дело” (и још неких саиздавача) да ту књигу не објави под именом њеног аутора – Велише Раичевића (1903-1972). Пошто је умешан и у припремне послове књижаре “Никола Пашић” да ту књигу и она објави (фототипски), тражим од њега да се бар то ново издање појави под именом Велише Раичевића. Да ли због тога што није желео да ремети започети посао, или заиста није знао ко је Псуњски (а прича и пише да је знао), или због неког личног “новчаног рачуна”, тек – он је одбио икакву могућност да прихвати оно што је од њега тражено. Те није сигурно, све је то нагађање, било би ризично да се у том тренутку појави једно име да би се касније појавило неко друго…
  Као историчар, човек коме би историјска истина требало да буде на првом месту, др Ђурић морао је спречити оба издавача да књигу Велише Раичевића Псуњског објаве немушто, без ауторовог имена, са јединим циљем да избегну обавезе из ауторских права и из свега извуку личну корист. Ђурић је пропустио да то учини преузимајући на себе све моралне последице тога по свему неморалног чина.
  Могао је тако, кад му је образ отпозади.

  9
  1
 13. Антисрби се по (хрватској) латиници (пре)познају.

  3
  2

Оставите коментар