Вељко Ђурић Мишина: Према изјавама сведока у Јасеновцу између 98.000 и 208.000 жртава

Игра бројева је погодан политички моменат за манипулацију међународним односима, али и психом народа, рекао бивши директор Музеја жртава геноцида

Вељко Ђурић Мишина

Музејски саветник и бивши директор Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић Мишина за Н1 каже да се на основу изјава сведока који су били у Јасеновцу долази до цифре од 98.000 до 208.000 жртава. Додаје да то није коначан податак, већ слободна процена сведока.

„Никада неће моћи да се утврди колико је људи тачно страдало у Јасеновцу, процене су од 30.000 до 1.400.000“, рекао је Ђурић Мишина.

Упитан шта је са бројем од 700.000 жртава Јасеновца о којем смо сви слушали у школама, Ђурић Мишина каже да је то процена која није утемељена ни на каквим научним доказима.

Он је, везано за ту бројку, рекао да је три године радио документарну серију о Јасеновцу у пет епизода, која још није приказана и која говори о игри бројевима.

„Већ 80-тих водила се прича колико је људи страдало, први незваничан податак дао је Јосип Броз Тито који говори од 10.000 највернијих синова Хрватске убијених у Јасеновцу, Андрија Хебранг говорио о 25.000, меморандум српске цркве о 180.000, влада у Лондону 370.000…“, рекао је Вељко Ђурић Мишина.

Он наглашава да бројке до којих се дошло на основу изјава сведока нису коначне јер сведок није до краја поуздан, али додаје да је у питању користан податак да се иде у даља истраживања која би вршили математичари и статистичари.

Ипак, указује на проблем да ниједна власт није хтела да се упусти у та истраживања.

„Јасеновац је кост која се глође 80 година, ниједна власт не жели да се прихвати великог пројекта…“, рекао је Вељко Ђурић Мишина и нагласио да је то изводљиво и могуће јер постоје математичари и статистичари, али и подаци из пописа становништва пре рата и оног из 1948. године.

„Игра бројева је погодан политички моменат за манипулацију међународним односима, али и психом народа“, каже Ђурић Мишина и додаје:

„Ако уђете дубље у ту причу, видећете зашто комунистичкој власти од 1945. године одговара велики број жртава усташког режима – зато да би сакрили своје злочине“, рекао је Ђурић Мишина.

Он је нагласио да се у статистици о броју жртава током Другог светског рата нигде не наводи податак о 350.000 људи који су били жртве партизана.

„Најбоље је величати усташке злочине, а ћутати о својим“, рекао је Ђурић Мишина.

Он је нагласио да је против тога да бројимо жртве и да је за то да пописујемо жртве Јасеновца.

Истакао је и да ниједној власти не одговара да дође до истине о броју жртава јер „док нема егзактних података она може да манипулише и хушка народ“. „У питању је класично дневна политичка манипулација“, каже.

Он је одбио да повлачи паралеле између Аушвица и Јасеновца које важе у смислу монструозности злочина који су у њима вршени.

Нагласио је да је „Јасеновац друго од Аушвица“, али је додао да не спори да је у Јасеновцу био злочин и то државни злочин. „Може се говорити о геноцидности, али не у целом, већ у делу хрватског народа“, каже.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 1. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

8 replies

  1. Из установе која би требало да служи за понос србском народу, Мишина је отерао више стручњака. Потом је доживео да га отера владика Ћулибрк. Све се враћа, све се плаћа.

    39
    1
  2. “Он је нагласио да се у статистици о броју жртава током Другог светског рата нигде не наводи податак о 350.000 људи који су били жртве партизана.”
    Мишину би требало питати на основу чега ово тврди? Државна комисија која се бавила утврђивањем жртава Титовог режима (партизана) је или распуштена или пасивизирана а, колико ми је познато, бавила се територијом данашње Србије.

    22
    2
  3. Нагласио је да је „Јасеновац друго од Аушвица“, али је додао да не спори да је у Јасеновцу био злочин и то државни злочин. „Може се говорити о геноцидности, али не у целом, већ у делу хрватског народа“, каже. Срам га било!!!

    36
  4. По обичају Мишина је изнио више произвољних трвдњи, манипулација, што иније проблем, проблем је што имамо исти образац који имамо у лијепој њиховој и гдје је када се пише о злодјелима монструм творевине ендехазије побједу однијела “култура негирања”.

    Тврдња о 350.000 жртава партизана,(од 8;03 видео клипа) је или перфидна манипулација (не улазећи у тачност броја, него начин како је дошао) или непознавање документа (пописа жртава) из чега изводи произвољно и будаласто тумачење.

    Пописна комисија у завршном извјештају (http://www.muzejgenocida.rs/images/01zrtve%20rata%201941-1945.pdf) јесте се на стр.7 оградила да је пописано 56-59% жртава “које је требало пописати” и дошла до прорачуна (процјене) од 1.016.000-1.066.000 жртава али је недвосмисчено наведено да у тај број не улазе страдали на “погрешној страни” тј од стране партизана како то тумачи Мишина (који је од броја прорачунатих жртава одбио оне до чијих су имена пописне комисије дошле што је само по себи будаласто поимање).

    Закључак заснован на потпуно погрешном и произвољном тумачењу који демантује и сам завршни извјештај комисије.
    Али и опасна манипулација јер се “изокола” умањује број жртава у ендехазији (овдје је од изузетне важности да попис жртава није коначан број, до многих имена се није могло доћи, и пописна комисија се оградила), итекако сихронизовано са писањем неоусташких портала у лијепиј њиховој.

    Апсолутно треба истражжити злочине Броза и те дружине, али овдје је антикомунизам и скретање на злочине партизана параван иза којег се међу Србљем шири неоусташка пропаганда.

    29
    1
  5. Математичари и статистичари, НУЛА вас је позвала да измерите и попишете, пропишете и утабличите најбестиднију математичку функцију и њено решење – како СРБСКИ НЕПРЕБОЛ тежи нули. Хајдете, нека нула буде једнака ништици, хајдете, Бројаницу од Јасеновачких Новомученика искидајте, разбројте и забројте, одбројте и добројте – до НУЛЕ ! Да Вам се, онда, молитва на таквој бројаници и испуни, како вама, тако и ” позивној ” НУЛИ…

    30
  6. Потешка функција директора. Није се човек снашао.

    16
  7. Поправља се овај несретник. Када се први пут огласио тврдио је мање од 70000.
    Ни једном га нисам чуо зашто негира број коју је утврдила комисија која је била на терену и правила сонде. Колико знам та комисија у којој је био Србољуб Живановић је једина која је била на терену и копала.
    Велики смо грешници према прецима. Срам нас било.

    11
    1
  8. Овако причају само страни плаћеници!

    11

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading