Дејан Ристић: Јасеновцем не смију да се баве дилетанти

Скупина „дилетаната” свесно злоупотребила израелског историчара др Гидеона Грајфа који се никада научно није бавио Југославијом, а понајмање страдањем Срба у Другом светском рату, каже директор Музеја жртава геноцида из Београда

Дејан Ристић (Извор: Глас Српске)

Снимак епископа пакрачко-славонског Јована из 2019. године настао током представљања Института за савремену историју са сједиштем у Београду, а у оквиру програма који у Загребу редовно организује Српско-културно друштво „Просвјета”, појединци су свјесно и плански злоупотребили зарад сопствених политикантских циљева. Оно што посебно забрињава јесте сазнање да су тако злоупотребљену изјаву потпуно некритички пренели поједини медији и на српском етничком простору.

Каже ово у интервјуу за „Глас Српске” директор Музеја жртава геноцида из Београда Дејан Ристић.

Он појашњава да је епископ Јован, који је и предсједник Управног одбора Музеја жртава геноцида, том приликом као и током читавог низа година раније само указао на постојање једне малобројне, али по свом дјеловању штетном по српске националне интересе, веома опасне групе појединаца који су прије неколико година покушали да успоставе, како је појаснио, античињенични парадржавни наратив у области културе сјећања на све жртве геноцида које је над њима починила НДХ.

Епископ славонски Јован: Парадржавна иницијатива са Гидеоном Грајфом користила Јасеновац у псевдополитичке сврхе

ГЛАС: Ко је чинио ту групу коју је он тада прозвао?

РИСТИЋ: Из само њима знаних разлога та скупина „дилетаната”, како је њихове претходнике још у своје време означио отац српске критичке историографије архимандрит Иларион, свесно је злоупотребила израелског историчара др Гидеона Грајфа који се никада научно није бавио Југославијом, а понајмање страдањем Срба у Другом светском рату. Истурајући га у јавност као своју перјаницу, а сами се вешто кријући, они су вођени својим темељним незнањем и невешто прикривеним политичким амбицијама начинили огромну штету историјској науци, а понајвише српским националним интересима. Свима онима који су чули шта је 2019. године изјавио епископ Јован потпуно је јасно да је говорио искључиво о појединим ненаучним ставовима доктора Грајфа. Активним деловањем председника Управног одбора Музеја жртава геноцида епископа Јована, дугогодишњег директора Музеја историчара професора др Вељка Ђурића и читавог стручног тима ове установе културе од националног значаја, на научном и јавном пољу, а у пуном сагласју и координацији са највишим државним органима Србије и Републике Српске, та група је на време уочена, идентификована и временом потпуно маргинализована. Музеј, али и не само он, наставља да прати деловање тих појединаца и правовремено реагује превенирајући и ублажавајући последице њихових штетних поступака. Јасно је, наравно, да сви заједно посебну пажњу посвећујемо особи која је саму себе прогласила координатором активности те фанатизоване групице. Иако та особа, као и њени све малобројнији и најзагриженији следбеници и данас покушавају да ревитализују ревизионистичке и античињеничне тврдње, којима се угрожава историјска истина у вези са страдањем припадника нашег народа на подручју НДХ, њихово деловање је временом потпуно потиснуто на маргине где му је и место.

Прва страна Записника о примопредаји дужности разрешеног директора В. Ђ. Мишине: цео прочитајте ОВДЕ

ГЛАС: Како гледате на то што је ова његова изјава баш у овом тренутку извучена из нафталина и објављена? Шта је био крајњи циљ?

РИСТИЋ: Могући одговор на то питање одвео би нас на склиско и непоуздано поље претпоставки и нагађања. Уколико бих, међутим, на основу свог професионалног искуства покушао да понудим могући одговор онда би се он кретао у правцу тога да Србија и Српска по први пут након много година коначно јавно, одлучно, континуирано и синхронизовано делују на пољу културе сећања на српске жртве Другог светског рата, а посебно у сфери сећања на српске жртве геноцида почињеног над њима од стране НДХ. Такав, за многе неочекивани и нежељени, замајац у области културе сећања сам по себи и сасвим очекивано изазива снажне отпоре у оним срединама и друштвеним групама које деценијама негирају, минимизирају/преувеличавају и фалсификују историјску појаву страдања стотина хиљада српских цивила током Другог светског рата. И да не буде забуне. Многи неупућени ће као из топа рећи да такви отпори стижу понајпре из Загреба, Сарајева и других политичких центара. Ми, из Музеја жртава геноцида, указаћемо, међутим, да вешто прикривена, али зато веома реална опасност вреба и у самом Београду, Бањалуци и још неким српским градовима.

ГЛАС: Можете ли појаснити?

РИСТИЋ: Као пример тога навешћу поразну чињеницу да је прво обележје јасеновачким жртвама, након вишедеценијских отпора, у престоном Београду постављено тек 2022. године и то на личну иницијативу председника Републике Александра Вучића, на чијој изради и дефинисању је био ангажован тим стручњака нашег музеја. Такође, многе је, али не и нас у музеју, непријатно изненадило недавно рушење спомен-плоче на Обали јасеновачких жртава коју је, као што сам претходно то већ нагласио, свечано у Београду 2022. године открио председник Србије. Индикативно је и то да се поновно појављивање те, до сада већ толико пута рециклиране изјаве епископа Јована, временски поклопило управо са рушењем и оштећењем споменуте спомен-плоче што је, за стручни тим Музеја жртава геноцида, нажалост био догађај који се могао предвидети. Она је брзом интервенцијом надлежних обновљена и враћена на своје место, али остаје оправдана бојазан да ће се у не тако далеком интервалу опет наћи на мети истих оних којима смета садржај текста уклесаног на њој. Немали број њих, на нашу срамоту, налази се у и Београду.

Дејан Ристић: Аутор текста у „Џерузалем посту“ Давид Голдман не постоји

ГЛАС: Како је могуће да о систему концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу двије стране, српска и хрватска, имају толико различита мишљења?

РИСТИЋ: Приликом постављања оваквог питања, а посебно приликом пружања могућег одговора на њега, и ви и ја морамо да будемо веома одговорни и прецизни. Дакле, незнатне су разлике у српској и хрватској научној заједници када говоримо о тој болној теми. Јасне разлике, међутим, постоје у сфери публицистике и псеудоисторије, као и у делу јавности који није преовлађујући, али је зато на моменте веома бучан, а повремено и отворено агресиван. Верујем да је свима на овим просторима потпуно јасно да одговоре на питања из прошлости једино могу да пруже професионални историчари, а не публицисти, новинари, разноразни шарлатани и самопрокламовани стручњаци. Историчари то могу и морају да учине, али је претходно потребно да универзитети на свеукупном српском етничком простору коначно почну да школују уско специјализоване стручњаке у области историјске науке који би читаву своју научну каријеру посветили управо истраживању и документовању страдања припадника нашег народа на подручју Југославије у Другом светском рату, а посебно на територији НДХ на којој је почињен геноцид над Србима. Стварни и симболични почетак тог процеса биће означен првом одбраном доктората о Јасеновцу на неком од укупно шест српских државних универзитета – Београд, Нови Сад, Ниш, Косовска Митровица, Бањалука, Источно Сарајево. Тај подухват, а под овим мислим на први докторат о Јасеновцу, српски народ чека још од 1945. године. Верујем да ћете се сагласити са мном да је то бескрајно тужна и за све нас поразна чињеница.

Одељење историјских наука САНУ: О једној нечасној ревизији историје

Меморијални центар

ГЛАС: Како гледате на најављену градњу меморијалних центара у Градини и Београду посвећених јасеновачким жртвама?

РИСТИЋ: Још од свог оснивања 1992. Музеј жртава геноцида је законом овлашћена установа чији је један од приоритетних задатака идентификација жртава Другог светског рата који су на дан 6. априла 1941. године били држављани Југославије. У онлајн претраживој бази која се налази на званичној интернет страници музеја тренутно се налазе подаци за чак око 670.000 до сада идентификованих жртава. То нипошто није ни приближно коначан број жртава, али је онај који је за сада непобитно идентификован и доказан. Он, нажалост, може бити само знатно већи. Музеј поздравља одлуку влада Србије и Српске да се приступи изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама, у Доњој Градини и у Београду. Са друге стране, свима је потпуно јасно, и то можемо закључити и на основу искустава у другим државама, а овде пре свега мислим на Израел, да није реално очекивати да се идентификују и попишу апсолутно све жртве једног оружаног сукоба, камоли светског рата, али да је то подухват који се никада не завршава.

Вељко Зељковић

Опрема: Стање ствари

(Глас Српске, 21. 8. 2023)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

19 replies

  1. Dr Gideon Grief je visoko cenjen. strucnjak. Takvoga coveka niko ne moze upotrebiti. Nazivati ga cirkuzanerom, upotrebljenim ,da je naseo je odraz nevaspitanih Balkanaca, cija je odlika cim su na polozaju da misle da sve mogu kada im se naredi ili ucene da pocnu da ga napadaju. Isto ni jednoga trenutka ne sumnjam da je poricanje znanja Dr Gideon Grief, znaci da poricu I njegovo pisanje o Holocaust . To je pravi antisemitisam. Svakako da o tome ima ko vodi racuna,belezi. .

    57
    3
  2. Хвала Богу, па је овај народ изгубио свако поверење у државне органе и установе које воде дилетанти и антиелита попут дотичног!

    60
    3
  3. Ни Бог нам више неће помагати. Нема коме.Трули смо. И црвоточни. На свим битним мјестима су одроди. Погледајте ко води државу и цркву. А кристићи, наћулибрци, мишеви и остала братија су само ситни извршиоци
    налога. Јадно је то. Они ће да реже на једног Гидеона Грајфа. Не би Грајф себи допустио да износи непровјерене чињенице. Све је документовао. Чак се ни Броз, који ни репом није мрднуо да ослободи Јасеновац, није усудио да број уморених логораша спушта испод 700 хиљада. Сјећања су још била јака. Колико знам, први је то урадио Туђман. Али га тад нико није схватао озбиљно. А сад „вожди” и „владике” србске то исто раде.

    50
    6
  4. Тема Јасеновца и геноцида над српским народом у 2. св. рату не сме бити затворена све док се до краја не испитају догађаји и размере злочина. За нас Србе су одговори на ова питања посебно важни. Међутим, проблем остаје исти – различити мотиви у вези са овим одговорима. Свако од нас заинтересованих морао би себе да упита који су му мотиви важнији – политички или научни. Одавно је познато да су ове две области људске делатности најчешће у сукобу. То се види не само у Србији, него и у свим осталим деловима света. Што се Балкана тиче, ту су посебно изражени антагонизми националних (или националистичких) група и интереса. Љубав према сопственом народу и љубав према истини не морају да буду у сукобу. Невоља је када дођу у сукоб.

    На територији тзв. НДХ је током 2. св. рата извршен геноцид над српским народом. Ово је непорецива чињеница која је одавно доказана и позната. Такође, одавно су позната стратишта на којима је овај геноцид спроведен. Познати су и наредбодавци и извршиоци. Проблем настаје у сфери догађаја и појава који се не могу лако доказати. Тако је и са утврђивањем тачног или приближног броја жртава тог геноцида.

    У балканском рашомону националистичких интереса и конфронтација, политика игра најзначајнију улогу у одређивању тог броја. Зато се појављује апсурдна ситуација да се процене крећу између свега пар хиљада до чак два милиона! То је широка лепеза могућности, али не и научно доказано решење овог питања.

    Уколико нам је важна историјска истина, а не национална политика, предност се мора дати науци и научницима. И међу њима постоје не мале разлике. Али, ствар је научне методе да јавност убеди у своје исправне закључке. А њих још чекамо. Нема их ни после 80 година. Страшно и срамно. Баш као и балканска историја.

    10
    31
  5. Чудо једно, како се човек који се сам не бави овом темом, олако и необавезно усуђује да прогласи дилетантима бројне научнике који се њом баве, као Г. Грајф. Очигледно је да је Ристић и Одељење историјских наука САНУ сврстао такође у дилетанте! Оно што је најтеже разумети је чињеница да СПЦ проглашава јасеновачке мученике за свеце, а један њен високи јерарх настоји да умањи њихов број. Како се г. Ристић не запита да ли је уопште природно, да се у томе слажу с хрватским историчарима? Читајући ово, просто човек помисли да силази с памети и да му се нешто привиђа, јер је врло ово тешко, заправо немогуће разумети и прихватити!

    52
    3
  6. Moже ли неко да објасни ‘шта је писац хтео да каже’!?Ич га нисам разумео о тој маргинализованој групи која нема име и презиме али је успешно у сарадњи са зна се већ ким ,наравно,маргинализована!А, пре 2-3 године сам лично слушао дотичног како спомиње 80.000 идентификованих жртава из Јасеновца а и скорије је Музеј почео са створеним обрасцем за индентификацију па ме чуди кад пре идентификоваше 670.000 жртава?

    6
    20
  7. Дејан Ристић помиње уочену ГРУПУ (скупину дилитаната) која покушава да ревитализују ревизионистичке и античињеничне тврдње, којима се угрожава историјска истина у вези са страдањем нашег народа на подручју НДХ. Има ли кога из те групе на СС ?

    4
    27
  8. @Деда Ђоле

    Поштовани Деда Ђоле, насмејали сте ме питањима на које знате одговор. Ако господин Ристић тражи да му се људи извине мисле својом главом и још то на Стст или негде другде и јавно напишу, сигуран сам да ће сви коментатори Стст одреда да му се извине. Поготово нам је жао ако смо га као директора Музеја геноцида (који нема своју сталну поставку) омели у активном праћењу шта се дешава са плочом о јасеновачким жртвама као првом симболу страдања која је 2022. година постављена на предог председника, а онда је неко уклонио. Жао нам је што доводимо у питање ,,незнатне ралике у српској и хрватској научној заједници” о броју жртава.

    А најжалије ми је, ево пријављујем се као један од антиреволуционарних елемената, што дискусијом, између осталог на Стст, сви ми учествујемо у стварању ,,античињеничног парадржавног наратива у области културе сјећања на све жртве геноцида које је над њима починила НДХ”. Дакле, наратив а не истина, мора бити ,,државни” (да га неко, а вероватно он октроише), не сме бити ,,античињенични” шта год то значило, клутура сјећања мора бити на све жртве (без икаквог издвајања српских жртава у смислу методолошке обраде колико их је, зашто и како страдало), а геноцид је починила НДХ а не Хрвати и муслимани у НДХ.





    36
    3
  9. ” и данас покушавају да ревитализују ревизионистичке и античињеничне тврдње, којима се угрожава историјска истина у вези са страдањем припадника нашег народа на подручју НДХ, њихово деловање је временом потпуно потиснуто на маргине где му је и место.”
    И шта ћемо сад? Председник Управног одбора Музеја жртава геноцида, еп. Јован Ћулибрк је, у оном кратком телевизијском интервјуу од пре месец дана, два пута устврдио да се не зна број убијених у Јасеновцу. То значи да не постоје никакве чињенице које би могле бити ревидиране или оспорене некаквим античињеничним тврдњама, како вели Ристић. Или Ристић не дели мишљење еп. Јована да се не зна број, па чак ни вероватан, убијених? У смислу да Ристић, ипак, сматра да постоје неке чврсте чињенице о броју убијених. Било би лепо да онда изнесе те чињенице. Али је мало (више) безвезе да два челника Музеја износе контрадикторне ставове.
    Уколико, пак, Ристић дели становишта еп. Ћулибрка (да се не зна број убијених), онда се “ревизионистичке” и “античињеничне” тврдње, које Ристић критикује, могу односити само на чињенице (тачније “чињенице”) које су испоставили хрватски “историчари”, на челу са Туђманом. Јер, како рекох у коментару на изјаву еп. Ћулибрка, ревизионизам подразумева (злонамерну) измену неких евидентних чињеница/истина. Дакле, нека нам кажу челници (Ћулибрк и Ристић) који истрајавају на критици србског (парадржавног дилетантског…дописати по инспирацији још дисквалификатива) ревизионизма, на које утврђене чињенице/истине се тај ревизионизам односи. Ако, по њима, србска страна нема никаквих поузданих чињеница, логика указује на то да се ревизионизам може односити само на тврдње хрватских “историчара”.

    24
    1
  10. Овај и ******* Ћулибрк отворено раде против српских интереса. Требало би испитати ко их плаћа и за кога раде ови шпијуни.

    <a href="void(0)" title="Свиђа ми се" rel="nofollow ugc"><br />
    <i></i><br />
    </a>

    <a href="void(0)" title="Не свиђа ми се" rel="nofollow ugc"><br />
    <i></i><br />
    </a>





    18
    4
  11. Pa dobro, čovek je istoričar i ovaj tekst mu je korektan.





    5
    34
  12. По обичају, овакве “дискусије” су у ћорсокаку. Уместо разумне дебате у вези са конкретним аргументима, опет читамо личне утиске и емотивно натопљене дисквалификације. Надам се да су функционално писмени могли да схвате мој претходни коментар. Ево, да упростим: за одговоре на историографска питања најмеродавнији, најкомпетентнији су историчари који се тим питањима баве помоћу алата и метода које им струка налаже. Баве се тиме не месецима, него деценијама. Да, многе непознанице и даље постоје. Осим, колико видим, код неких који немају никакве непознанице и недоумице, већ све знају. Само не знамо – одакле?

    Можда мој начин изражавања није довољно јасан. Онда прочитајте недавну изјаву историчара Милоша Ковића (https://stanjestvari.com/2023/09/01/nedostojna-licitacija-broja-zrtava-u-jasenovcu/) у вези са дебатом која траје. Он каже (цитирам): “Расправе иза којих не стоје нова темељна истраживања, него игре моћи, политички интереси и људске сујете, претвориле су се у ружне свађе и недостојне лицитације”. Каже и ово (цитирам): “Истраживање геноцида требало би да буде први приоритет наше науке, али академске норме и осећање одговорности за сваку реч требало би да одређују начин на који ће се износити постигнути резултати. О Јасеновцу би требало да говоре само стручно позвани и људски достојни”.

    Историчар Ковић није против истраживања и утврђивања чињеница, он је против порицања геноцида који је спроведен над српским народом у тзв. НДХ. Он је и против уплитања политичких мотива у процес откривања прошлости. Иако су и Мишина, и Ристић, и Ковић историчари по струци, они имају различита полазишта. Ипак, нико од њих не пориче да се геноцид догодио. Сва тројица труде се да наведу своје путоказе у правцу историјске истине која је циљ сваког доброг историчара. Путеви ка истини омеђени су историографском научном методологијом. Мора се базирати на проверљивим остацима прошлости, историјским изворима. Зато их сви они набрајају покушавајући, сваки на свој начин, да извуку одређене закључке. Ради се о маси извора најразличитијег порекла и језика. То је огроман посао који обављају они којима је то занимање, али предуго траје.

    Зато, мислим да не би требало пресигурно улазити у дискусију око ових страшних питања из наше прошлости. Ту није бункер на који родољубивим грудима јуришамо и ослобађамо земљу и народ од окупатора и његових сарадника. Ту се ради о истраживању прошлости, о утврђивању онога што се заиста догодило. А то није лако. И не може свако.

    9
    13
  13. Дејан Ристић: Јасеновцем не смију да се баве дилетанти

    Ваистину!

    Питање је само да ли је дотични држао огледало пред собом док је то мислио.





    20
    5
  14. Gospodin Ristić je svakako u pravu da pitanjem Jasenovca diletanti ne bi trebalo da se bave – jedino što previđa je da su pomenuti diletanti upravo njegova popovsko pseudoistoričarska klika.

    https://ibb.co/GJQDJ2M

    Ovde ostavljam link gde možete videti sekretara odbora za Jasenovac SAS SPC Stefana Radojkovića kako nešto smatra. Ko ima dovoljno godina Stefana Radojkovića pamti kao basistu propalog benda Rain Delay. Nakon neuspelog muziciranja rešio je da lake note zameni lakom istorijom pa su se Bulovićevi faraoni zainteresovali i progurali ga kao korisnog idiota.

    Ko ne veruje eto mu ovde:

    https://www.metal-archives.com/artists/Stefan_Radojkovi%C4%87/298399

    14
    2
  15. Јасеновцем не смеју да се баве дилетанти! Изузетно исправна констатација Дејана Рисрића. Али почни да је поштујеш ДИЛЕТАНТУ, почни од себе и престани да се бавиш Јаеновцем…

    21
    4
  16. @ Стање ствари
    Није дуплиран коментар, погледајте боље!

    1
    1
  17. Дејан Ристић с’правом помиње “дилетанте”
    Као и владика Ћулибрк који помиње “циркус”

    Да ли се неко (Танјуг ? Гидеон Грајф ?) шали или подсмева Србима кад каже да се из авиона видело да ћемо морати повећати број убијених у Јасеновцу ? Погледајмо други и трећи пасус Танјуговог чланка :

    https://stanjestvari.com/2019/02/19/gideon-grajf-dokazi/

    1
    8
  18. @ Стање ствари
    Поштовани,
    Коментар је био на текст Бошка Јакшића, где је и објављен. Вероватно је била нека грешка, па је јављено да је дуплиран. Жалим због свог брзоплетог протеста!





    1
    1
  19. О дилетантима у нашој историографији говори Дејан Ристић познат по дилетантским закључцима да су западне силе 2008. године сматрале косовско питање решеним, али је заслуга Вучића што је то питање уопште враћено на дневни ред.

    6
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading