Епл забранио запосленима ChatGPT: Вештачка интелигенција прикупља поверљиве податке

Одмах за Еплом забрану коришћења платформе са вештачком интелигенцијом за потребе обављања радних активности увеле су и компаније Џеј-Пи-Морган Чејс и Веризон

Илустрација: Волстрит журнал

Компанија Епл званично је забранила коришћење софтвера са вештачком интелигенцијом Чет-Џи-Пи-Ти (ChatGPT) својим запосленима због сумњи да платформа прикупља поверљиве податке запослених. Поред овог, забрањено је коришћење и других софтвера са вештачком интелигенцијом, наводи се у званичном допису запосленима.

Пре само неколико дана челници компаније Епл (Apple) издали су званичан налог запосленима у коме су изричито забранили да за потребе посла користе софтвере са вештачком интелигенцијом, а на „црној листи“ нашли су се како Чет-Џи-Пи-Ти (ChatGPT), тако и Копилот ГитХаб (Copilot GitHub) који је представила компанија Мајкрософт, а који је специјализован за писање кодова.

Волстрит журнал (The Wall Street Journal) имао је прилике да се упозна са интерним документом компаније Епл у ком се наводи забринутост да платформе са вештачком интелигенцијом прикупљају поверљиве податке запослених. Софтвер ChatGPT, који Мајкрософт подржава, у свом раду шаље развојним инжињерима податке који они користе у циљу побољшања квалитета рада софтвера, а грешка у раду која се догодила омогућила је корисницима да виде историју претраживања (четова) других корисника платформе. Након овог инцидента, платформа је додала могућност корисницима да историју претходних упита бришу, а самим тим њихови упити не учествују у побољшању рада софтвера.

Ипак, овај потез није вратио веру у поверљивост информација челницима Епла, а одмах за њима забрану коришћења платформе са вештачком интелигенцијом за потребе обављања радних активности увеле су и компаније Џеј-Пи-Морган Чејс (JPMorgan Chase) и Веризон (Verizon), док је компанија Амазон (Amazon) својим запосленима упутила молбу да користе интерни софтвер са вештачком интелигенцијом уместо других алтернатива доступних на тржишту. Такође, наводи се и да је Епл у процесу израде сопственог софтвера са вештачком интелигенцијом.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 20. 5. 2023)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Добра ствар у вези безвезне „вести“ је што смо видели да млатилац празне сламе/ лажне вести/непотребног, намештеног, непровереног и небитног „податка“, који не мари за српски језик и правопис (Чет-Џи-Пи-Ти) не мари ни што енглеско изговорно „чат“ погрешно пресловљава у „чет“ на јавном месту.

    3
    1
  2. U je….

    Čekali smo da nam TRULA IZGRIŽENA JABUKA kaže kako NEKA veštačka veštica
    SKUPLJA podatke o nama 24 časa svakog dana preko 12 SERVERA na planeti zemlji bez da nas DEMOKRATSKI pita:

    DOZVOLJAVATE li da vam se OBRATIMO.

    Trula izgrižena jabuka sve do danas nije nama
    običnim ljudima koji ne žive u zemlji zvanoj J…. te Kolumbo što je otkri rekla šta to radi
    17 ili 18 ili 19 TAJNIH SLUŽBI zemlje koja je VLASNIK onih 12 SERVERA a koji rade 24 časa svakog dana na DEMOKRATSKOM poslu
    praćenja običnih i neobičnih ljudi.

    Trula izgrižena jabuka misli da smo mi jeli
    BUNIKE za LUNCH umesto JABUKA.

    Ja jedem ŠLJIVE.

    Svakoga dana.

    Sveže a bogami i suve.

    Obožavam kompot od šljiva.

    Dobre su za varenje.

    Dobre su za stomak.

    Dobre su za creva.

    Nezamenljive.

    Da klizi.

    Prirodno.

    Ne VEŠTAČKI.

    3
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading