Владимир Мојсиловић: Нећете морати да идете на Косово, Косово ће доћи по вас!

Црногорске литије на београдском асфалту су наш референдум о Космету. Литије су исцељујућа могућност, последња шанса одступања, спасавања главе, покајања, враћања заблуделих душа на прави пут

Извор: Фејсбук

Уместо већ уобичајених јадиковки, нарицања, малодушја и суза које стреме ка небесима, који су несрећно заживели у нашој свакодневици, почнимо са добрим вестима.

Ведри и храбри Бокељи Михољског збора окупљаће се од сада на крсном ходу са Београђанима и верним народом из Републике Српске, сваке недеље испред Патријаршије у 15.30 часова. Они су нам донели живу силу литија које је покренуо митрополит Амфилохије, која ће подићи целу Србију, уз благослов епископа Јоаникија и слободољубивог свештенства. Ови одважни и честити Срби су показали колико је воља и решеност свакога од нас важна, неопходна у борби за Косово и Метохију. Они су закотрљали грудву која ће само расти, из недеље у недељу, да би се као лавина обрушила на издајнике, компрадоре, фарисеје и капое који су од ове наше Србије направили логор, клањајући се интересима окупатора.

У тренутку када се учинило да се Црква у потпуности одродила и да смо утонули у потпуни мрак, благодат се спустила на свеже раскопани београдски асфалт испред Патријаршије, уз буку багера и пнеуматских чекића. Јер борба за Косово није само гуслање неке древне митологије у магли векова, већ кључно питање биолошког опстанка српског народа и то ови људи јако добро знају.

Жељко Познановић: Преливање литија из Црне Горе у Србију

Када је изгледало да је сваки отпор угушен компромитовањем и уситњавањем такозване деснице до елементарних честица и њеним провлачењем кроз блато, неокаљани и честити људи најавили су заокрет од ког највише стрепи власт са својим сателитима у опозицији, као и уцењени епископи, уљуљкани у материју и изобиље.

У исто време терор се појачава, хапшења, претње, насиље над Србима и уцене показују све већу нервозу власти у инцестуозној кохабитацији са опозицијом. Претње Цркве свештенству и притисци који се више и не скривају. Ово су такође добре вести, јер показују немоћ да се господари ситуацијом. Назире се крај оболеле управе, која шири трулеж на све око себе која се већ властитом гравитацијом ка земљи озбиљно притиска трошне греде на којима почива. Потребан је само лагани додир да се та трулеж скрха у прах на буњишту историје.

Да би се терор спровео потребно је да се стекну неки основни услови. Пре свега, спремност и способност државних институција да насиље спроводе, уз макар прећутну сагласност народа да то све подржи. Не само да ове главне премисе изостају, уз безбедносне структуре које су у расулу, већ ни парадржавне и криминогене структуре попут навијача нису спремне да сарађују са властима након свежих догађаја, поучени Беливуковим удесом.

Тако смо стигли до саме историјске оштрице, преломног тренутка – уколико наши несрећни поглавари не одступе од поганог сценарија. Примећујемо да Врховни живи у некаквом чудесном свету, у мехуру, чини се да није свестан последица, те релативности властитог бивствовања, у случају да заврши посао због ког га је колонијална управа подржавала ових година. Запад традиционално воли да се реши својих потрошених логорских капоа и сведока разноразних работа, којих није недостајало на „отвореном” Балкану.

Покора пастве

Ако сте се бринули да ћемо морати да идемо да гинемо на Косову и Метохији, имам вести за вас.

Заблуда да ћемо се одрицањем КиМ решити баласта и купити мир има тежину српске главе. Такав знак слабости би узроковао уцене и територијално распарчавање, раскопавање земље и отимачина свега што се отети може, гашење Републике Српске – које су стране службе недавно покушале пучем на изборима – уз унапред осмишљено покретање ратног сукоба. Нећете морати да идете на Косово, Косово ће доћи по вас!

Рече ми недавно свештеник, некада смо бар знали ко су нам непријатељи. Поново је дошло време да се жито од кукоља само одваја.

Протојереј Михаило Смиљанић: Срби су и Први и Други устанак извели без епископата, само са својим свештеницима

Громогласно тиховање владика у вези са Косовом и Метохијом преплашило је и збунило народ и довело га до ивице очајања, након што су, након пола века грозничаве борбе, ови унисоно појали томос аутокефалности Македонске цркве. Како нам је патријарх Порфирије објаснио, на тај начин су „генијално” надмудрили фанариотску комби Цркву и њеног васељенског поглавара са папским аспирацијама, у народу знаног као Натоломеј. Ни један, макар танак гласић, некакав контратенор епископа није довео у питање ову одлуку, која је у супротности са свим што је Црква проповедала још од шездесетих година прошлог века, на шта ни у каквом помрачењу ума не смемо да пристанемо, како су нас учили.

Народу, узнемиреном и уплашеном због издаје Косова, Порфирије је одржао срдито слово почетком ускршњег поста у Храму. Он је, у духу Боканове реторике, корио и срдио се на неверну паству и све оне који сумњају у разлоге сабласног тиховања Цркве. У духу патетичне срџбе, као у неком комаду пропалог српског режисера и дежмекастог ратника у покушају, деловало је да готово замахује штапом на своје овце, корећи их што вуци желе да их растргну.

Драгослав Бокан, који се напрасно нашао под скутима Цркве, након овога је изговорио историјску теолошку мисао – ко не верује у Председника, не верује у Бога!

Драгослав Бокан: Псеудо-литије и демонстрације поручују непријатељу да ће лакше завршити с нама

Како смо дошли до тренутка у ком Летећи циркус Монти Пајтона делује као озбиљна документарна серија у односу на разуларену збиљу?

Не желим да доводим у сумњу ову велику Боканову епистемолошку мисао, ја се искрено дивим – чак завидим – свима који, упркос свему, истрајавају у вери да Врховни Бот игра неку велемајсторску партију шаха. Благо таквима, њихово је царство небеско. Опрости ми Бокане што сам у вери слаб!

Мала историја гњецаве патетика на узвишеном патосу

Још од времена патријарха Павла, делује ми као да је СПЦ постала некаква хипи њуејџ секта. Мир по сваку цену, снисходљивост, супротне српском духу, покорност и некакве приче о косовском завету као да су замаглиле свест народа, истински увид да Космет није некаква епска фикција, већ живо ткиво које одређује садашњост и будућност свих нас. Када су Срби, након више деценија тугаљиве трпељивости, уплашено подигли поглед у правцу Цркве, били су у прилици да чују озбиљну хардкор-панк покору, са Порфиријем као фронтменом, уз ритам секцију Драгослава Бокана и дед метал солаже Иринеја Буловића.

Фото: Танјуг

Огорченост народа грађанезерском шмајсер демократијом која је наступила након 2000. године, вратила је тугаљиве патетичне приче о небеском народу, костима предака и светој српској земљи у обличју хибридних СНС четника. Вучић је лукаво успео да потури Ивицу Дачића са премијерским амбицијама да потпише противуставни Бриселски споразум, да би га на крају прошетао са Брнабић – као показно џепно кученце на кратком повоцу, урушивши тиме све за шта се СПС декларативно борио, у темељном ритуалном понижењу српског народа.

У међувремену, услед тобожње одбране од злих спољњих и иних непријатеља за унутрашњу употребу, међу родољубима је створен мит да је свака критика потеза врха СПЦ недопустива прелест и нож у срце мајчици Србији.

Духовни отац Александра Вучића, саветник Тони Блер са разним белосветским маркетиншким стручњацима, посејали су ове губитничке наративе са новим жаром, у којем насупрот понорима безнађа, беде, рата и мрака стоји једина шанса за мир, стабилност и нашу децу. То је управо Врховни Александар велики, мали Алек који изнова савесно враћа књигу у библиотеку, у сталној предизборној кампањи.

Након измена референдумског закона, дошли смо тачке у којој наново пробуђени патриотизам лидера Народне странке, Сунђер Боба Јеремића, Саво Петиција Манојловића, као и разних других аморфних политичких феномена, позива на некакав референдум који би спасио КиМ и Србију.

Референдум и шта можемо још да очекујемо?

Недавно смо открили, на сајту Кембриџа, како је о трошку пореских обвезника, весела дружина најамних „друштвених експерата” (Филип Ејдус, Каја Дамњановић, Душан Павловић и Оливер Тошковић) урадила студију под готово саркастичним, пијачним називом „Продаја мира”, коју је помогло Министарство просвете, науке и технолошког развоја 2019. године.

Техника манипулације и „продаје мира“ почива на брижљиво разрађеној кампањи Александра Вучића, у којој овај народу продаје причу како је „Косово унапред изгубљено“, како би се накнадно показало да је предаја неминовна, као и да је све што договоримо чист добитак. Ово смо годинама уназад читали пре свега у Данасу, уз опаске како „један метар Косова да добијемо, био би велики добитак”.

Kaja Damnjanović, Filip Ejdus, Dušan Pavlović and Oliver Tošković: Selling Peace – How to Frame a Serbia/Kosovo Deal in a Referendum (Извор: cambridge.org)

Ова изјава је прошла испод радара јавних интелектуалаца, па се Вишњи није уплашио шта уколико уместо једног, добије два метра земље?

Изабраним методама специјалних психолошких операција, деценијама развијаним на Западу, које овде спроводе наши српски капои, душмани, компрадори, јаничари из врха власти и опозиције, западне подвале се продају као роба у шареном целофану, за урођенике.

Дакле, народски речено, ова студија је практично упутство како „уваљати“ одређени производ глупим Србима. Текст се реферише на кампање за преглед дојки или продају меса одређене масноће, као да је реч о роби из Лидл супермаркета. Слобода, националност, правдољубље, мир и патриотизам су само паковања за производе на тржишту које ваља продати, попут маскаре или дизајнираног пара ципела. Тако студија вели, чланство у ЕУ није нарочито добра, цитирам „шаргарепа”, али мир насупрот сукобима много боље завршава посао. Тако референдумско питање није „Да ли сте за независно Косово”, већ пре „Да ли сте за мир и просперитет”.

Шибицарско „ваљање мира”, просперитета Србије, по анкетама се најбоље прима најглупљем соју српског народа, а то су они најобразованији, што се, такође, може видети у овом чланку.

Закључак текста Selling Peace – How to Frame a Serbia/Kosovo Deal in a Referendum (Извор: cambridge.org)

Из свега овога већ можемо сагледати нит која деценијама везује специјалне психолошке операције у непрекидну целину, покушај сламања воља и особености српског народа, како би прихватили губитак КиМ као сужњи, погнуте главе. Питање Косова се приказује као товар, баласт некаквих митова којег се ваља отарасити, а не као животни део српског бића, чијим би се одстрањивањем зачаурени малигнитет проширио по целом организму.

Уосталом, од средњег века имамо сталне референдуме у вези са Косовом, тако да нема потребе да на то више губимо време. Можемо слободно застати код оног последњег, који је својевремено организовао Слоба Милошевић.

Весели се, српски роде!

Гледајући самозвану патриотску опозицију, човек може да стекне утисак да је реч о Дислексија трибјут бенду Александра Вучића и да притом не буде у криву. Но у овом часу је свако ко се противи велеиздаји КиМ на правој страни и не треба се бацати каменом на њега.

Са друге стране, ко год да заступа ставове да након измена закона о референдуму и уз овакве медијске манипулације треба организовати изјашњавање народа, намешта волеј окупатору и открива своје истинске намере. Нема потребе да се изјашњавамо о Космету, хвала и лаку ноћ.

Извор: Срби на окуп

Опсена да ће се променом власти нешто променити, очекивано је донела разочарање након литија у Црној Гори. Но, истини за вољу, да ли би сменом Недића на демократским изборима током Другог светског рата Србима засијало сунце? Истинска промена се дешава ослобађањем од окупатора, а не ових хибридних либералних четника за чијег су вакта стране НВО агентуре капиларно метастазирале у сва друштвена ткива. Зато се ништа неће десити на „демократским” изборима и мафија се оловке неће препасти. Ипак, ова ће се државна јерархија уз прасак распасти, то је већ готово решена ствар.

Но некоме ће се учинити да је ово некакав лукав покушај оправдања власти, али није ми намера да будем апологета велеиздаје, већ да храбро изнесем оно што засигурно знам и у шта искрено верујем.

Литије су, дакле, исцељујућа могућност, последња шанса одступања, спасавања главе, покајања, враћања заблуделих душа на прави пут. Светски потреси нам указују да ће се нове вође бирати не оловкама, већ пушкама у вихору борбе за слободу. Смрт нам је једино загарантована, зато је важно да дочекамо удес без малодушја и нарицања, да безнађе заменимо радошћу, као људи, а не као сужњи. Онда ће нас и Бог погледати, јер познато је да он не воли кукавне мекушце и пљоснате црве.Categories: Да се ја питам

Tags: , , , , ,

14 replies

 1. Врхунски текст и анализа стања, а и препорука шта нам је чинити. Штета што ништа не пише о аутору; оваквих људи треба у јавном простору, а не мекушаца и пљоснатих црва.

  Једини Владимир Мојсиловић кога сам пронашао тражећи је сликар, али немам појма да ли је то исти човек: https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Vladimir_Mojsilovi%C4%87

  18
  2
 2. Крај ових пајаца на власти ће значити, значи, и наш крај? Они су до те мере све уништили и обесмислили да опоравак после њих није могућ. Имамо ли жељу, кад то схватамо, да се барем осветимо за свој нестанак? У суштини је свеједно, али ми је часније да са собом у нестанак повучем ја њих, него они мене.

  19
 3. На крају чланка Аутор пише :
  “намера ми је да храбро изнесем оно што засигурно знам и у шта искрено верујем : Литије су исцељујућа могућност, последња шанса одступања, спасавања главе, покајања, враћања заблуделих душа на прави пут”.

  Било би корисно кад би нам аутор (или неко други) рекао да ли литије могу да врате КиМ у крило Србије.

  4
  22
 4. @Марк Еугеникос
  Да, то је тај Мојсиловић.
  Без длака на језику, оштар и бистар. Србин и патриота у најлепшем облику тих речи.

  15
  1
 5. Господине Деда Ђоле,
  Ево да ја рекнем.

  Наравно да би литије могле да врате Космет Србији.
  Али за то би морале да буду: 1. масовне, пропорционално приближно литијама у Црној Гори, и 2. непредвођене издајницима и безбедносним агентима, за разлику од литија у Црној Гори (који су енергију народа тихо испустили кроз сигурносне вентиле, и вратили га у „демократске оквире“, односно у торове).
  Народ који је с Богом нико не може победити. Јер Бог Правде мрзи неправду, и твори правду, и са радошћу испуњава праведне жеље Своје деце.
  Можда га не би вратиле сутра или прексутра, али би га вратиле оног дана када би крсни ходови привели већину народа у покајање и једномислије (ако је губа у торини, и не можемо да је тамо истребимо, изађимо из торине, ко је здрав; а здравље је привлачно, онда би и многе губаве овце пожелеле да се од губе очисте).
  При чему темпорална димензија није битна, јер као што већ рекох негде овде – на кога Бог погледа, тај је већ у Призрену.

  Али, искрено, све ми се чини да Ви и Вама аналогосни ово не можете разумети.

  ПС
  Придружујем се похвалама за изванредан есеј, иако не делим ауторов оптимизам (у сфери реалног; у сфери могућег, могао бих се и у томе придружити).
  Али не слажем се сасвим са братом Евгеником, у овом детаљу: људи као што је аутор нису нам потребни толико у јавном простору, колико у приватном – јер, превише је говорника а премало делатника; истомишљеници и правомишљеници треба да се сабирају, епи то авто.

  15
  1
 6. Да ли су Литије референдум за питање Косова? Можда, неформално, у том случају бројнији су референдуми у Лидлу од тих Литија. Ипак, Литије нису никакав референдум за питање Косова. Можда би оне биле својеврстан референдум да се баве стриктно црквеним проблемом, као што видимо тренутно политичконасиље над УПЦ у Украјини, или као што је био проблем са Законом о Вероисповести у Црној Гори. Али проблем Косова и Метохије је државно-правно-политички проблем, па онда историјски, духовни итд. Тим путем треба ићи до решења. Међутим, на тим адресама добијамо одговоре да се тренутно ради на имплементацији немачко-француског плана за Косово а знамо да то значи потпуну предају дела државне територије. Ако треба изразити неслагање, то се треба радити искључиво политичким средствима. Референдум је политичко средство и механизам,протести, избори, бојкот, грађанска непослушност, не Литије.. Зашто се Мојсиловић позива на Михољски збор и благослов митрополита Јоаникија, а исто тако каже да Литије на крају у ЦГ нису донеле резултат. Много тога набацаног и закаснелог у овом тексту, нека бледа компилација разних аутора, али гле, једна занимљива констатација – већ поменуто да политичке промене након Литија ипак не задовољавају. Слично износи и коментатор Куда плови овај брод кад каже да се сад бира између Ђукановића и проевропског Милатовића, у намери да истакне да се није далеко стигло. То аминује ботовско – коментаторска полиција СС као неки Марк Еугеникос, Гремлин, Сребрни Танго и слични који се међусобно хвале и тапшу. Та ботовска полиција очито обликује политику сајта. Зар није мало чудно да неки Родољуб Лазић, као у кошарци, покрива о.Ђогу те након сваког солидног текста поменутог свештеника ево и бесмислене и непотребне придике извесног Родољуба Лазића. Причају бајни коментатори о Карађорђу а сами ратују ботовским методама. Хоће ли на крају Црква бити једини кривац за Косово? Ни Вучић, ни Влада…или је можда ово тек увертира да се све свали на будућег црногорског председника од којег ће се очекивати да првог радног дана повуче признање Косова и изађе из НАТО -а? Највише ова ботовска пропаганда пуна приче о Карађорђевој храбрости личи на то, као ономад хистерија кад год би се поменуо Кривокапић. Ипак, промене и то крупне су се десиле у Црној Гори. Ето среће да кренемо њиховим путем. Литијама? Није то парадајз да се пресади Мојсиловићу.

  7
  9
 7. Не уводити у православну српску причу кроатизме типа “ПОКОРА пастве”!

  3
  2
 8. @Владо

  “Та ботовска полиција очито обликује политику сајта.”

  Види, и мени је досадило да будем полицајац овде, ‘ајде одмени ме. Даћу ти и своју ботовску плату коју ми уредник СтСт (не СС, Боже сачувај) редовно исплаћује, а за ту плату ћеш комотно моћи да купиш једну добру промају.

  “Хоће ли на крају Црква бити једини кривац за Косово? Ни Вучић, ни Влада…”

  Треба разумети оно што се чита, није довољно само срицати. Навикли смо одавно да су световне власти издајничке, али нисмо навикли да је црквена власт издајничка (не Црква, тело Христово не може да буде издајничко, говоримо о друштвеној организацији свештенства), па нам сходно томе то много више смета.

  “Ипак, промене и то крупне су се десиле у Црној Гори. Ето среће да кренемо њиховим путем.”

  Сјахао је Курта и узјахао Мурта. А да кренемо њиховим путем, и ми би признали државност Косова и учланили се у нато и увели санкције Русији. А ти ваљда то и прижељкујеш?

  7
  2
 9. Плаве Недимовићеве фармерице остаће у памћењу приликом прве посете Здравка Кривокапића Београду, као симбол колико је режим у Београду заболео пораз савезника Мила Ћукановића. Тако је било. Сада, та критична маса промена нарасла је још више. И она није антисрпска. Сада се антисрпски наратив у ЦГ свео на историјски минимум (у последњих 15 година) и тиме би требали бити веома задовољни. И врло поносни што је то израсло из Светосавског духа литија. Да ли ће у будућности политика ићи у жељеном правцу, ствари су шире природе. У сваком случају, Племенити, глупост је помислити да би желео да Србија иде у коло са својим НАТО крвницима. Овде причамо о Литијама на које позива аутор текста, који успут по вокабулару, рекло би се није одвећ кетехетски учен. Последње звоно за Литије била је предаја српских светиња македонској расколничкој секти. Неко је писао или више њих да је то била генерална проба пред предају Косова. И то је било првенствено црквено и верско питање и требало га је решавати у молитвеном Крсном ходу. Као и питање Конкордата 1937. Онда кад су се Литије могле ослонити на осећања својих верника и енергију, иако проблем није био стриктно црквени био је датум и тренутак – 17.септембар 2022. Литије се нису одржале јер су претходне биле инструисане а поштени људи у њима изманипулисани и тај који је управљао литијама одлучио је да се не десе 17.09. Данас су позиви на Литије безпредметни и корисни као проводници за одвлачење мисли негде другде. Генерално, полемика са владикама је изгубила смисао – верни и кад је пост и кад није пост за свој врховни ауторитет има Литургију.
  Литије можда кад цели Сабор са Патријархом на челу крене Теразијама са барјаком на којим пише Косово је Србија, до тад пљувати по њима изгледа да није сврсисходно. Њихово земаљско за које су мењали небеско ће проћи, и то није наше да меримо.
  Сад је једини прави смер рушење власти Александра Вучића и чишћење по дубини од СНС ухлеба. Можда је време за неку широку коалицију постојећих опозиционих странака, осим ”господина” Ђиласа и Маринике Тепић. Остали, Ћута, Бошко, Понош, Вук…без обзира на програмске разлике могу доказати да нису на платној листи. Владаоца учешћем у том покрету. Ми смо паметан народ и израсло би и неко сигурно и неко ново име. Дакле, политичким средствима до политичког циља. А онда и судски процеси. Треба времена. Враћање на творничке поставке. Бар још имамо државу која се зове Србија. И Републику Српску. И браћу у Црној Гори, и власт тамо која неће бити усташка. И у Црној Гори сутра побеђеног Ђукановића и Вучића. Две муве једним ударцем. Боже дај!

  4
  2
 10. #################################################
  “Косово и Метохија је окупирана српска територија”
  #################################################

  @ ME

  Био си у праву, Евс је много јак коментатор.

  3
  2
 11. @ОАЕИ
  Белодано јесте силно слово у Евсевија…

  3
  1
 12. @Владо, хвала за коментаре. Ни сам не би боље срочио.

 13. #################################################
  “Косово и Метохија је окупирана српска територија”
  #################################################

  @ ЗН(Вa)

  Мислим да је поменуо и твоје име. Јаки сте, много сте јаки. Зато су вас и изабрали у тим за презентовање Предлога суштинске аутономије Шиптара у Србији. Још увек чекамо на Зеку да нам да конкретне замерке на Програм ако успе да нађе неку.

 14. @ Марк Еугеникос

  „Врхунски текст и анализа стања, а и препорука шта нам је чинити.“

  Пуни смо оспоравања, па ми ово делује лековито. А понајвише указивање на препоруке шта нам је чинити, јер је тако нешто велика реткост и на овом сајту.

  @ Евсевије

  „…2. непредвођене издајницима и безбедоносним агентима, за разлику од литија у Црној Гори ( који су енергију народа тихо испустили кроз сигурносне вентиле, и вратили га у демократске оквире, односно у торове).

  Не може се прецизније погодити, поготово оно са сигурносни вентилима.

  @ Владо

  „Та ботовска полиција очито обликује политику сајта.Зар није мало чудно да неки Родољуб Лазић,као у кошарци покрива о.Ћогу те након након сваког солидног текста поменутог свештеника ево и бесмислене и непотребне придике извесног Родољуба Лазића.“

  Ја као много „некији“ и „извеснији“ од Лазића такође нисам задовољан политиком сајта, јер никад није објављен ниједан мој текст о ћирилици. Ја то ценим као став да треба штитити углед елите ( која је дигла руке од ћирилице) од неких и извесних инжењера, а све у смислу „нивоа“ сајта. Међутим, ипак „протурим“ у народ своје гледиште кроз коментаре, шти ипак није мало.
  Али по питању става Лазића према о. Ђоги, потпуно га подржавам. И сам сам хтео да о.. Ђогу поруком на његов мејл упитам коме су намењени његови текстови. Да ли елити или онима од којих се очекује да изађу на литије? Његово писање је типично показивање да он нешто зна у односу на „масу“, а не да буде од користи. Понешто и каже што је народу јасно, као оно, приближно, да је председнику државе важније од Косова и Метохије то што ће нам Европа поклонити преко 600 милиона Евра, па ћемо од Београда до Ниша путовати за толикио и толико мање минута. Главни разлог мог обраћања Ђоги је ипак питање ћирилице. Чини ми се да још никад јавно није написао ту реч.

  Кад Владо користи реч након, сетио сам се разговора са проф. др Михаилом Перуничићем пре неких тридесетак година. Као млади доктор наука радио је у „Винчи“, па је један свој рад донео пред шефа ради одобрења. Уместо после, морао је да напише затим. Било је то оно сређно доба југослависања Срба, када су они уживали у кроатизмима, љубљењу два пута у филмовима и тв серијама , а поготово је било кул латиничење. На београдској ТВ није било ћирилице ни у школском програму. Директор је био Симеун Затезало. У таквој клими је стасао Мило Ломпар, па му то свакако треба узети као олакшавајућу околност.

  2
  1

Оставите коментар