Љиљана Богдановић: На распећу

Највиши у држави“ као мото на свом борбеном штиту давно истакоше витешку заповест: „Предаја није опција.“ Остаје им само да сада своју заклетву учине стварном и заветном

Кампања за изборе 2020. године (Извор: СНС)

Верујемо ли да ћемо сачувати Косово као део Србије? Да га непријатељу нећемо, како се то понавља, „предати де јуре – ако нам га је већ отео – де факто“? Да ћемо у хаосу, огњу и крви који натапају и дробе планету, у огромном простору између неба и земље, баш ми Срби успети да се нагодимо с небеским и земаљским силама, да надмудримо злочинце и душмане, да подстакнемо пријатеље и заштитнике да неком вишом и нетранспарентном нагодбом закљученом у дубоком светском геополитичком центру моћи у својини ипак и заувек сачувамо косовски завет и колевку, идентитет и крштено име? Ма колико је околности доводиле у питање, у срцу већине Срба ова чврста вера није озбиљно окрзнута. У протеклим данима она се посебно потврђивала гласовима који су стизали из Цркве, од монаха и јереја, чије су нам се речи утискивале у свест, разум и срце!

Слушајући их, били смо обрадовани и унеколико умирени: Јасно је на коју моћ и „силу аргумената“ се ослања уважени монах Арсеније Јовановић, када нам поручује: „Чега смо се ми то и кога уплашили? Да ли су се Срби икада некога плашили? Нису и НЕЋЕ! А понајмање ћемо се уплашити једне шаке јада европских уцењивача, гомиле пијанаца, хомосексуалаца и болесника, које нико више ни у њиховој Европи не поштује! Да ли су се Немањићи некога плашили? Да ли се кнез Лазар уплашио силе азијске када су, као непрегледно и небројено јато скакаваца, пали на Балкан? Да ли се Карађорђе плашио Турака и потурица, да ли су се Надежда, Милунка, Мишић, Путник, Бојовић, Степа и остале војводе и војници лављих срдаца плашили Шваба и швапских слуга и коњушара, да ли се Дража Михаиловић плашио, да ли су се и наши партизани, и то су све били Срби, уплашили немачког крволочног Вермахта – НИСУ, нико се од њих није уплашио! Увек је Србин устајао против неправде и гинуо, али на крају увек побеђивао!“

Монах Арсеније (Јовановић): Завет или издаја

Док чињенице опомињу, стварајући зјапеће пукотине у просторима наде да је могуће опирање ЕУ агресији исказаној у „Предлогу Споразума о путу нормализације између Косова и Србије“, многи овакав и сличне говоре одређују као – „Покушај анестезирања јавности и релативизације надолазеће катастрофе“.

Оваквом сумњичењу жестоко је супротстављено и неслагање оца Дарка Ђога: „Ништа још није готово, али да не бисмо осванули у ситуацији гдје смо обавијештени да јесте готово, свако од нас мора да јасно и недвосмислено каже: као Србин и/ли грађанин Србије не пристајем на прихватање понуђене капитулације (од првог до посљедњег међу нама, од свештенства до вјерног народа). Наше искушење (…) представља политичку формулацију коначне идентитетске капитулације Србије којом би се српски народ самораспустио и самоугасио јер би од народа, колектива са идентитетом и достојанством постао колонизовано становништво срећно због свог статуса колоније, спремно да дио своје територије и цијелину свога бића уступи за брзу пругу (ствар не само удобну већ, како се ових дан увјерисмо, и погибељну).“

Да ли оваква размишљања подстичу и облике исказивања отпора за које се није определила само СПЦ већ и значајан део Србије – литије, молебни, срицање предачких порука, цитирање завештања…? Док људи Цркве поменуто говоре, пажљиво слушамо, очекујући да управо у овим речима ухватимо и препознамо смисао и знак да је пораз немогућ, да је победа истине и правде неминовна.

О. Дарко Ристов Ђого: Не пристајем на капитулацију!

Све су очи упрте у Цркву, каже Ђого – А Црква јесмо сви ми, цјелокупност Тијела Христовог. Ипак, „од свакога коме је много дано, много ће се и тражити; а коме је повјерено много, од њега ће се више искати“ (Лк. 12, 48). И не смијемо данас очекивати да ће други казати мој став, а мени дозволити да сједим у комфорној анонимности.

На питање монаха Арсенија чега смо се „уплашили“ брзи одговори стижу из простора политичког говора.

„Приступ Запада према проблему Срба на Косову идентичан је приступу Запада о питању реализације Минских споразума о Украјини“, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. „Иста прича: обмана Срба је у ономе што се тиче Заједнице српских општина на Косову, а обмана Русије у ономе што се тиче Минских споразума.“

Сергеј Лавров: Србију преварили за ЗСО као нас за Минске споразуме

Убедљив је колико и агресиван Волфганг Петрич, некадашњи изасланик ЕУ за Косово: „ЗСО ће бити део суверене државе Косово. Сви су за то да постоји удружење које нема ни извршну, ни законодавну власт. Међународна заједница је апсолутно против модела као што је Република Српска.“

Како да се не страхује од оволике нискости? И јесу ли литије и молебни пут да освестимо непробојни отпор и снагу у бићу Срба? Протојереј Јован Пламенац поставља отрежњујуће питање: „Да ли ће најављени молебни задржати Косово и Метохију у саставу Србије, па тако и сачувати тамошњи српски народ (не само верни) и тамошње цркве и манастире или ће српски народ превести жедног преко воде“?

Протојереј Јован Пламенац: Да ли ће молeбни одбранити КиМ или ће српски народ превести жедног преко воде?

Верујући да не корачамо „жедни“ поред спаса, из разговора оних који нам тумаче где смо издвајамо два удаљена тока: „Србија није, као што јавност убеђују ’другосрбијански’ аналитичари 27. фебруара кренула на пут без повратка када је у питању очување територијалног интегритета на Косову и Метохији, јер још увек може да не прихвати предлог Споразума о нормализацији. Међутим, тиме што је извршио адопцију и аутентификацију предлога споразума, Вучић је довео државу Србију у неупоредиво тежу спољнополитичку и међународноправну позицију од оне која је постојала пре 27. „фебруара“, каже професор права Зоран Чворовић.

Адвокат Зденко Томановић међутим упозорава: „Споразум о Косову више се не може мењати, може се разговарати само о примени неких одредби, па је самим тим председник Вучић прихватио независност Косова у пуном значењу те речи – од граница, територије, суверенитета, симбола до диплома. У којој форми је он то урадио, писмено или усмено, са аспекта међународног права то је потпуно небитно, прихватио је независност Косова са свим атрибутима те државности, али то није прихватила држава Србија.“

Зденко Томановић: Усмена сагласност на ЕУ предлог за Косово је противуставан акт

Срби су данас распети у настојањима да се снађу и разумеју све што је „изгубљено у преводу“ после 27. фебруара, када је кренула заглушујућа какофонија тумачења догађаја који се одиграо у Бриселу.

Већина се несвесно у свом ставу и понашању приклања правцу који је јереј Ђого, не полемишући са упитом о могућим обманама – и „превођењу жедних“, трасирао речима: „Од нас из свештенства нико не очекује револуцију, грађанске немире, уплитање у баруштину партијске борбе. Црква се не бави политиком у смислу да се не бави партијским лобирањем, али ако се Црква занима за друштво у коме живи, онда се она по дефиницији бави полисом (дакле: политиком). У том смислу очекивање српског народа није усмјерено ка насилним превратима и манифестацијама бијеса већ ка недвосмисленим, гласним, непоколебивим, свакидашњим упозорењима нас из свештенства онима највишим у држави о томе да је неприхватљиво и незамисливо да се уопште говори о прихватању и спровођењу плана о капитулацији Србије.“

Унеколико сагласан с овим погледима, српски народ необичном ћутњом упућује упозорења „највишим у држави“ шта ће довека бити незамисливо. А „највиши“, сетимо се, као мото на свом борбеном штиту давно истакоше витешку заповест: „Предаја није опција.“ Остаје им само да сада своју заклетву учине стварном и заветном.

Опрема: Стање ствари

(Печат, 10. 3. 2023)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

8 replies

  1. Одлука врховног кловна

    Одлука врховног кловна
    Радује милог мецену
    Нек муче црквена звона
    За власт он плаћа цијену

    Како своме да се вратим
    Кад уљез се тамо шири
    Велики брат све нас прати
    Иза завјесе жбир вири

    Мајстор привида – кнез лажи
    У лице сад ми се смије
    Узалуд истину тражиш
    Кад за њу вријеме није

    Момчило

    26
  2. -Pa draga gospodjo Bodganović, najpre da izrazim zadovoljsto da ste zapazili moj komentar na svoj prethodni tekst, i da ste upravo njega citirali u ovom svom tekstu:

    “Покушај анестезирања јавности и релативизације надолазеће катастрофе“.

    -Da, ja sam autor pomenutog citata, evo ga:

    https://stanjestvari.com/2023/03/03/nemoc-i-uteha/#comments

    Razumem da ste ste nasli pogodjeni, ali nema potrebe za spinovanjem, kako se to popularno kaze. Stavili ste, naime, ovde, moj komentar u kontekst besede monaha Arsenija Jovanovica.

    Moj komentar se NIJE odnosio na bilo sta drugo, do na sadrzaj Vaseg pomenutog teksta.
    Niko ne spori da se mi ne plasimo ni ala ni vrana, niti bilo sta sto je uvazeni Arsenije Jovanovic izneo. Ono na sta sam ja svojim komentarom zeleo da ukazem, je da Vi u prethodnom tekstu izbegavate da prozovete, imenom i prezimenom, coveka koji je doveo drzavu na ivicu katastrofe, iz koje ja zaista (sem Bozjim providjenjem i nekim cudom) ne vidim kako cemo se izvuci. To vise nije ni ivica, on je presao tacku bez povratka. Vi ostavljate nadu (“realnu nadu da naredne Bele poklade…”) u trenutku kad je predsednik, javno pred svakolikim srpstvom na RTS-u, na direktno pitanje voditelja, da li je ovaj sporazum ustvari priznanje Kosmeta – na to daje potvrdan odgovor! I posle toga, cak i ovaj tekst zavrsavate nekom “nadom”

    А „највиши“, сетимо се, као мото на свом борбеном штиту давно истакоше витешку заповест: „Предаја није опција.“ Остаје им само да сада своју заклетву учине стварном и заветном.

    O kakvoj nadi govorite, kad je onaj na koga mislite razvejao sve nedoumice oko toga?

    Nemam nikakvu dilemu da je Vama, kao vrsnom intelektualcu, sve ovo jasno.
    Ono sto Vam zameram, jeste upravo ono sto sam u komentaru i rekao – izbegavate da stvari nazovete pravim imenom, relativizujuci ono sto se desava.

    25
    3
  3. Ево нас ту где јесмо. Дуго смо се шверцовали, крали Богу дане и гурали главу у песак мислећи да се неминовно неће догодити. Нису уцењени политичари ти који су издали и издају Србију. То је њена такозвана елита, корумпирана и кукавичка која заслужује само најдубље гађење. Не само она институционализована, попут тзв Академије или Матице Српске. Сада имамо издају и од стране црквеног врха и епископа.

    Имамо на делу де факто издају тзв слободних интелектуалаца који Косово бране спорадичним објавама на веб сајту посвећеном одбрани KиMа. С мене па на уштап потпишу неку петицију да себи умире савест. Затворили су се у уске кругове и не примајући никога са стране штите своје привилигије. Више се људи скупи да брани једно њихово радно место него што их изађе да макар изласком на улицу изрази неслагање са издајом, почетком сопственог уништења, уништења својих будућих генерација и сећања на своје претке. Кукавичлук их спречава да коначно кажу која је то највећа Лаж о Косову. Салонски расправљају о идентитету свог народа и његовој историји плашећи се и цензуришући да се не изађе са нечим изван оквира који им је одређен и који је истовремено и оквир њихових привилегија.

    Слушали смо бесконачне јалове расправе о литијама за време параде срама које су неки искористили за своју најприземнију промоцију и селфије. Било је тада речи да ако их већ није било поводом те содомитске представе да се припремо за општенародне, свесрпске, које неће бити могуће зауставити блокирањем само две улице. Да звоњава са свих цркава позове на окупљање од најмањих заселака до скупова у свим општинским центрима. Да те скупове за спас народа и наше деце започну локални свештеници и виђени људи у локалним срединама и које нико не би могао да заустави.

    Кукавичка елита уништава Србију и штити највеће пљачкаше у српској историји који не презају од убистава и буквалног млевења сваког ко им се нађе на путу. Парадоксално је да извршавамо самоубиство када нам се отворила нада и могућност да се ослободимо. Шта видимо cада, када би једна златна рука могла бити решење наших проблема? Најаву оснивања јединице од 5000 специјалаца. За коју сврху, за одбрану чега и од кога? Да ли је то само преторијанска стража плаћена народним парама да заштити издајy и оно што је опљачкано?

    21
    3
  4. Srbija na RASPEĆU.

    12.03.2003 godine ubiše Zorana Đinđića.
    11.03.2006 godine ubiše Slobodana Miloševića.

    12.03.2023 godine Đeneral Ratko Mladić napunio 80 godina.
    SREĆAN ROĐENDAN ĐENERALE.

    10
    3
  5. @Srbin koji pamti

    Црн је март за србски народ, ево допуне горњем списку:

    март 1999 — знамо…
    март 2004 — пожар у Хиландару, уништено две трећине манастира…
    март 2004 — погром Срба на КиМ — 20 цивила мучки убијених, четири хиљаде (4000) људи из кућа протераних, десетине цркава, манастира и гробаља порушених и оскрнављених…
    март 2023 — Прекоатлантско/бриселске дахије одредили, њима згодан датум, е да Србље на 2004-ту подсете, и најаве потписивање документа којег „би се марва постидјела и вепрови дивљи посрамили“…

  6. @Mister X

    “…Vi u prethodnom tekstu izbegavate da prozovete, imenom i prezimenom, coveka koji je doveo drzavu na ivicu katastrofe, iz koje ja zaista (sem Bozjim providjenjem i nekim cudom) ne vidim kako cemo se izvuci. To vise nije ni ivica, on je presao tacku bez povratka.”

    Мала исправка. У тексту горе треба да пише:

    “Ви у претходном тексту избегавате да прозовете, именом и презименом, човека који је довео државу на ивицу катастрофе… То више није ни Ивица, он је прешао тачку без повратка.”





  7. @Марк Еугеникос, ;-)))

  8. Камо даље

    Камо даље
    Од краја
    Камо даље
    Од себе

    Сви путеви
    Некуд воде
    А ми трчимо
    У круг

    Бијесна
    Аждаја
    Гризе
    Свој реп

    Момчило

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading