Усвојена резолуција о Сребреници: За гласало 84, против 19, а уздржано 68 земаља од 193 чланице УН

Црна Гора, као и Хрватска, Албанија, Словенија гласали су за резолуцију о Сребреници. Мађарска је била против. Грчка је била уздржана, док су Бугарска и Румунија гласале за резолуцију

Фото: Танјуг

У Генералној скупштини УН завршено је гласање о резолуцији о Сребреници, коју су предложиле Немачка и Руанда.

Седница је почела излагањем представнице Немачке у УН Антје Лендерсен која је образложила текст резолуције о Сребреници. Након тога је уследила расправа а онда и гласање.

„За“ је гласало 84, против 19, а уздржано 68 земаља од 193 чланице УН.

Према правилима гласања Генерална скупштина је тиме усвојила нацрт резолуције.

Број оних који су гласали за резолуцију о Сребреници је знатно мањи од половине чланица Уједињених нација.

Председник Александар Вучић упитао је уочи гласања зашто се резолуција о Сребреници доноси баш сада и зашто се на њој радило тајно. Указао је да ће усвајање резолуције отворити Пандорину кутију и да ће се свет суочити са низом оптужби за геноцид и да она неће донети помирење у региону, преноси РТ Балкан.

Промјеном правила усвојен нацрт резолуције о Сребреници – више гласова против и уздржаних него „за”

Промјеном правила спонзори резолуције и велике силе успјеле су да у Генералној скупштини УН добију подршку за резолуцију о Сребреници. Од 193 земље с правом гласа, 84 је гласало „за”, 19 држава је било против, а уздржано 68. Док 22 земље уопште нису гласале, преноси Искра писање РТ Републике Српске.

Извор: Искра

Мађарска против, Грчка уздржана, Црна Гора гласала за резолуцију

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је резолуцију о Сребреници, иако је више било против и уздржаних.

Црна Гора, као и Хрватска, Албанија, Словенија гласали су за резолуцију о Сребреници.

Мађарска је била против.

Грчка је била уздржана, док су Бугарска и Румунија гласале за резолуцију, преноси Искра.

Погледајте како су гласале све земље:

Кликните на слику за увећање (Извор: РТ Балкан)

Прочитајте још



Categories: Гостинска соба

Tags: , ,

11 replies

  1. Коментар админа са телеграм груое Сирија-Стаљинград:

    ,,Овако, као и би разочаран сам гласом Ирана не знам који q им је то требао. Што се тиче остатка Осовине Отпора Сирија је против, Либан уздржан. Јемен схватите да не представљају Хути већ марионетска влада која је признала и Космет. Либија исто тако није Хафтар већ исламисти из Триполија. Поменуо бих још Алжир и Емирате од арапских земаља и мени највеће изненађење Азербејџан. Не правдам никога фрустриран сам и ја али почнимо прво од себе – Лукашенко нам је поклонио мкдернизоване МИГ-ове а ми смо му увели санкције. У октобру 2022 смо гласали за резолуцију којом се осуђује припајање 4 региона Русији и да не помињем даље.
    Едит – Од арапских земаља и Мароко и Бахреин уздржани. А од исламских Сомалија, Нигерија, Афганистан и тако даље. Схватам вашу фрустрацију али молим вас имајте контролу са коментарима нема потребе да одмах дрвљем и камењем на све муслимане. Ако ћемо тако горе што су рецимо православци попут Румуна и Црне Горе гласали за или словени – Чешка и Пољска него неки Кувајт. Све у свему ово је све дизање прашине и није правно обавезујуће тако да опуштено.”

    15
    5
  2. Данас 2024. у Новом Јорку у Општој скупштини Уједињених нација, где су 193 државе чланице, Резолуцију Четвртог Немачког Рајха о србском “геноциду” над усташама исламистима у Сребреници 1995. нису прихватиле скоро три петине или 57,48 одсто или 109 држава (19 противне, 68 уздржане и 22 ћутке).
    Ову необавезну србождерску обзнану у Четвртом Јевропском Рајху, где су 27 држава чланица, су прихватиле шест седмина илу 85,19 одсто или 23 државе.
    Живео јевропски пут Александра Вучића!

    17
  3. Мир Вам, Србље моје мученичко ! Спокојно НЕ ПРИСТАЈЕМО, ДОСТОЈАНСТВЕНО ПРЕЗИРЕМО, У РАДОСТИ ПАТЊЕ ТАЈИНСКИ У НЕПОСТОЈАЊЕ ОДБАЦУЈЕМО ВСАКУ резолуцију, мишљење, савет, наредбу, указ, уговор, договор, наговор и изговор наших смртних, ђавоиманих и наказних, изопачених и дијаболичних непријатеља од усташа, балија, монтенегрина, алпских срба, уздржаних злотвора, неопредељених злогука и злодуха, до римокатоличких, протестантских скотова, хијена и аспида, било да су англи, саси, немци, курци, палци, педери, педофили, нормани, романи, козојебци, пркнољуби, чмарбрабоњци, кајмак испод препуцијума, вучићи, дачићи, другосрбијанци, западњаци, опет курци, опет палци, брозови измећари и балегари, шиптари, бугари, румуни, жабари, мачкари, свингери, зоофили, богоиздајници и христоубице, жидовска копилад, сунећени јаловичари и сви други, трећи..шести, ини… Ми смо Заветни, Спасов народ, кушан и распет, прогнан и издан, али Његови смо – ЖИВОМЕ СЕ ПОКЛОНИМО ! И РУСА СЕ ДРЖИМО ! На здравост и спасење и ово Вам искушење, Србље моје, мученици и сведоци !

    28
    3
  4. Мој народ није геноцидан само зато што је то рекао неки Алија, потомак неког Илије који је прадедовску веру заменио вером оних који су србску нејач набијали на колце. Мој народ није геноцидан само зато што је то рекао неки Били потомак неких Теодора и Џорџа који су децу староседелаца (које назваше Индијанци) истребљивали до нестанка. Нити зато што је то рекао неки Џо, потомак неког Ричарда који је спаљивао Вијетнамску и Корејску децу, децу Никарагве, Панаме, Ирака, Авганистана, Сирије, децу европске Југославије и Србије. Мој народ није геноцидан зато што то каже неки Чарлс, потомак неког Џорџа који је Индијску децу бацао крокидилима, који је децу Абориџина истребљивао до нестанка. Мој народ није геноцидан само зато што то каже неки Реџеп, потомак неког Мустафе који је Јерменску децу и Јерменски народ истребљивао скоро до нестанка. Мој народ није геноцидан само зато што то каже неки Зоран, потомак неког Анта, који је правио логоре за Србску децу и клао их камама до потуног истребљења. Мој народ није геноцидан само зато што су то рекли Милојко и Јаков, потомци неког Секуле, који је подржавао Анту кољача. Мој народ није геноцидан само зато што то каже неки Хашим који је Србској нејачи вадио органе и продавао их потомцима Ричарда, Теодора, Џорџа, Алије, Мустафе, Анта….
    Мој НАРОД НИЈЕ ГЕНОЦИДАН.

    22
  5. Спреман за смрт

    Луткарска представа
    За велику и малу дјецу
    Теледиригованих змија
    Пред крваву фарсу

    Крстим емоције
    Бистрим вид
    Релаксирам мишице
    Пред ударац

    Учим се да лучим
    Добро од зла
    Да држим равнотежу
    Да будем ја

    Кротим бијес
    На пајаце привида
    Некад браћу
    Слуге зловида

    Спреман за смрт
    Уморан од кошмара
    Спреман за васкрс
    Да ја будем ја

    Момчило

    13
  6. Белгија је гласала ЗА…Треба прочитати само основно о белгијском Конгу да се закључи да они реч геноцид неби више смели да изговарају, а кад други о томе причају да из пристојности напусте просторију. Немачка је дала иницијативу…Немачка је наравно Америка јер је од 1945. окупирана, али без обзира, кад други народи покрену тему геноцида, Немци треба да узму своје Baumaschinnen, да ископају велику рупу и да де цео народ тамо сакрије, па кад се разговор заврши, да питају смеју ли сад да изађу.

    20
  7. Да сам ја био на месту тзв. Председника који јавно изрече да не сме да каже да је у Јасеновцу био геноцид јер ће наљутити кроасане и не дозвољава резолуцију о кроасанском геноциду у скупштини Србије ( за коју се не треба шврћкати по Њујоршким продавницама обуће и гардеробе на рачун српског народа , као за резолуцију о Сребреници) питао бих онај геноцидни скуп само једно питање. Да ли ће се ова резолуција поштовати као она под бројем 1244 ? Међутим њега то не занима јер његовим спонзорима такво питање не одговара.

    14
    2
  8. @Зоран

    Резолуција 1244 је донета од стране Савета безбедности УН и правно је обавезујућа, док ова разолуција Генералне скупштине УН није, већ би требала да има политичку тежину, коју не може имати због бескрајног лицемерја које је у позадини.

    Ова мала примедба не мења чињеницу да је суштински Ваш коментар на месту.

    13
  9. Јучер 2024. у Новом Јорку у Општој скупштини Уједињених нација, где су 56 држава чланице ОИС (Организација исламске сарадње), Резолуцију Четвртог Немачког Рајха о србском “геноциду” над усташама исламистима у Сребреници 1995. нису прихватиле скоро три петине или 53,57 одсто или 30 држава ОИС (противне Комори, Мали и Сирија, 19 уздржане и 8 ћутке).
    Ову необавезну србождерску обзнану није прихватила само једна седмина или 14,81 одсто или 4 државе Четвртог Јевропског Рајха (противна Мађарска и уздржане Грчка,
    Кипар и Словачка).
    Нужно је гурнути све склоно паду.
    Запад је за пад.

    12
  10. Епилог ове фарсе од резолуције очекиван. Било је нереално очекивати другачији. За посљедицу ће имати још загађенији и тако већ загађен амбијент у овој дејтонској долини плача коју зову БиХ гдје ће бошњачке политичке елите почесто посезати за овом резолуцијом када буду генерисале нове и нове кризе. Имаће рефлексије и на односе ових земаља,

    Да ли ће имати још неких посљедица, о том потом, биће покушаја и притисака, но видјећемо. Оно што је добро јесте спознаја да је неразумно подвлађивати и имати превише разумијевања за оне задојене србомржњом, а сви који су подржали овај пасјалук јесу.

    И наравно да је сврха и ове фарсе око резолуције и овог пасјалука Србима ставити терет кривице и жигосати покољења која долазе за вијек вијекова, и наравно да ће код мислећих Срба учврстити истинољубље, и наравно да ће са презиром одбацити ово силовање и истине и историје и интелекта.

    Јер се кроз резолуцију подваљује лажна интерпретација, догађаји у јулу 1995-е познати као сребренички масакр, колико год произвољно тумачили дефиницију геноцида, никако се не могу окарактерисати геноцидом. Војно способни мушкарци муслиманске заједнице су од 13-ог јула 95-е изложени егзекуцијама не због тога шта су и ко су него због тога шта су те војне формације чиниле у претходном периоду.

    Јер се кроз резолуцију силује историја. До 11.јула 1995.године јесте окончана бриљантно одраћена операција ВРС “Криваја 95” којом су неутралисани војни ефективи тзв АБиХ, јединице које су претходне три године чиниле покоље по околним српским селима, али до 11.јула 1995.године, није почињен нити један злочин. Нити један. 11.јули не може бити дан сјећања на било шта.

    Јер се кеоз резолуцију силује интелект. Недопустиво је и одвратно изабрати догађај за сјећање на простору гдје смо имали много стравичнијих и језивијих стратишта у ХХ вијеку, Јасеновац, Стару Градишку, Јадовно, Гаравице, Стари Брод, Дракулић, истицањем и фокусирање само на догађај из јула 1995-е потискују се и унижавају сва друга стратишта, на што због дуга према тим нашим мученицима немамо право

    10

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading