Клаус Шваб одлази са места шефа Светског економског форума после више од 50 година

Шваб ће се повући са места извршног председника и прећи на улогу неизвршног председника, с тиме да промена његове улоге чека на одобрење швајцарске владе

Клаус Шваб (Фото: Halil Sagirkaya/Anadolu via Getty Images)

Оснивач и председник Светског економског форума, Клаус Шваб, напустиће ову позицију и прећи на неку од неизвршних функција, наводи портал „Семафор”.

Шваб је водио Светски економски форум више од 50 година, тачније од 1971. године кад га је основао.

Након што је завршио у болници, Шваб је у имејлу запосленима најавио своје намере, а особа повезана са организацијом је поделила ту информацију са познатим магазином „Семафор”.

Он ће се повући са места извршног председника и прећи на улогу неизвршног председника, рекао је, додајући да промена његове улоге чека на одобрење швајцарске владе, али би требало да буде финализована пре годишњег састанка СЕФ 2025. године.

Андреј Фурсов: Швабов ултиматум

Шваб није именовао свог наследника, али је рекао да је током протекле године извршни одбор групе, „под вођством председника Борге Брендеа, преузео пуну извршну одговорност”.

Бренде је бивши лидер норвешких конзервативаца.

Форум није одговорио на „Семафоров” захтев за коментар у вези са Швабовом одлуком.

Осамдесетшестогодишњи Шваб је синоним за ову организацију којом управља више од 50 година.

Србија постала чланица Алијансе за управљање вештачком интелигенцијом Светског економског форума

У почетку познат као Европски менаџмент форум, ране верзије догађаја привлачиле су знатно мање учесника у Давосу него хиљаде које сада долазе у швајцарски планински град.

Наслеђивање у СЕФ-у било је предмет интензивних спекулација, а чланак у „Политику” који је износио могуће кандидате узбуркао је скуп 2023. године.

Према оцени саме организације, сада годишњи састанак СЕФ-а у Давосу сваке године привлачи десетине високих светских лидера и извршних директора, са више од 50 шефова држава који ће присуствовати ове године.

Љиљана Богдановић: Грозница или Из Давоса пољупце нам шаље сам Клаус Шваб

Форум функционише слично као породични бизнис, са Швабовом децом која су именована на високе позиције, док његова супруга Хилде води фондацију организације и церемоније додела награда у Давосу.

Светски економски форум је 1992. године оформио специјалну групу коју је назвао „Млади глобални лидери”, а реч је о особама млађим од 40 година, који представљају нову генерацију лидера чија остварења и потенцијали имају утицај на цели свет.

Између осталих, групу су похађали и Емануел Макрон и Џастин Трудо као и многи други политички лидери из целог света.

Вук Јеремић на сајту СЕФ-а (Извор: Светски економски форум)

СЕФ, иако непрофитна организација, остварила је скоро 500 милиона долара прихода 2023. године и 200 милиона швајцарских франака, известио је „Семафор” прошле године.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан/Искра, 22. 5. 2024)



Categories: Гостинска соба

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading