Андреј Фурсов: Швабов ултиматум

Шваб је фигура. Притом, не прворазредна. Радећи као „глава која говори“ за играче и њихове господаре, Шваб је постао веома активан последњих година. Притом, у овој активности постаје све сличнији кловну

„Нећете поседовати ништа и бићете срећни“ (Извор: Друштвене мреже)

У овом чланку желео бих да елаборирам један сусрет на врху. Реч је о самиту на Балију, у Индонезији, лидера и представника двадесет највећих светских сила, Г-20, и глобалистичких структура попут Светског економског форума.

Стварни домаћин самита на Балију није био ни Бајден, ни председник Индонезије, већ Клаус Шваб. Посматрао сам га како наступа и схватио да ме он веома подсећа на Јегора Гајдара. Не спољашњошћу, већ као фигура.

С тим у вези, желим да кажем неколико речи о том човеку. И код нас и на Западу та фигура је надувана, па чак и демонизована, причом да је он малтене један од лидера светске владе. Шваб јесте написао неколико књига  – манифеста које изражавају интересе ултраглобалиста. Али то не значи да је он сам глобални играч.

А да се не бих враћао на питање ко је играч, а ко није играч, хтео бих да кажем неколико речи о типологији коју је својевремено предложио Бернд фон Витенбург. Он је сајентолог, односно члан једне окултне квази-религиозно-политичке организације која ради у блиском контакту са тајним службама. Витенбург добро зна о чему говори. Он зна како функционише моћ иза сцене. У књизи Шах планете Земља он развија читаву типологију људи који су повезани са Великом игром. Олег Маркејев у роману Оружје одмазде је веома активно користио ову шему и чак је допунио.

Андреј Фурсов: Ко су непријатељи човечанства и како они против њега ратују

Дакле, Бернд фон Витенбург је, говорећи о Игри, приметио да постоје три врсте људи. Први су они који утичу на оно што се дешава, други они који помно посматрају шта се дешава, а трећи – они који су изненађени оним што се дешава. Наравно, они који су изненађени не само да не разумеју шта је Игра, они уопште не знају да Игра траје. Они мисле да постоји неки живот. Они који утичу – у различитом степену, од једноставног учешћа до постављања правила – знају да је Игра покренута. Али и они који посматрају и такође знају да Игра траје, не учествују из разних разлога, већ је прате и анализирају. И живе, такорећи, по принципу esse, non videri – „бити, али не бити видљив“.

Међу учесницима Игре, фон Витенбург идентификује следеће категорије. Господар или господари Игре, играчи, помоћници играча, фигуре за игру и одбачене фигуре.

Ко су господари Игре? То су људи који не поштују никаква правила. Развијају их за друге, мењају их произвољно и диктирају их играчима. Играчи су они који заиста играју Игру, имају независност и слободу деловања, али само у оквиру правила која не могу да мењају. Како играчи вуку потезе? Уз помоћ фигура. Задатак фигуре је да изврши одређене радње. Притом, фигура не треба да следи било какве сопствене циљеве. Она треба да реагује само на наређења одозго.

Андреј Фурсов: Планови господара историје

Коначне циљеве не знају чак ни играчи, знају их само господари. Играчи знају правила. Фигура не може чак ни да погледом обухвати цело поље игре, то је прерогатив играча. Истовремено, фигура не би требало да зна да је фигура. Она и они око ње треба да мисле да је она играч и да се фокусирају на њу како би скренули пажњу са правих играча.

Ево како фон Витенбург у својој књизи Шах планете Земља описује процес стварања фигура: „Побијте сваку идеју да се игра Игра. Не дозволите да оне, фигуре, извуку било какву корист за себе. Сакријте циљ Игре, сачувајте такве услове да оне, фигуре, не могу да одбију учешће у Игри. Спречите их да се осећају задовољне обављеним послом. Учините да оне заиста тако раде. Споља гледано, оне могу изгледати свемоћне, али у стварности не би требало да имају никакву моћ. Понекад фигуре Игре дођу у ситуације чије значење не могу да разумеју. Али због различитих објективних околности, оне ипак морају да одустану од покушаја да докуче своју улогу у Игри“. То јест, фигуре су оне које се користе у мраку. Ако фигуре покушавају да схвате, онда их морају озбиљно потиснути. У супротном, фигуре би прешле у категорију играча и прекршиле би правила.

Понекад неке фигуре прерасту у играче, или барем у помоћне играче. У вези са оним што је речено, Витенбург поставља питање: „Да ли се владе могу категорисати као играчи или помоћни играчи?“ И одговара: „Хоће ли у савременом свету постојати влада која може слободно да одлучује о својој држави“. Кредити се дају само онима који прихватају правила Игре. Постоје земље попут САД, Кине, Русије. То је један ниво. Други ниво су, на пример, Костарика, Чад, Малави, Грчка.

Клаус Шваб, Урсула фон дер Лајен и Александар Вучић на Светском економском форуму у Давосу 2020. године (Извор: Амбасада Србије у Швајцарској)

Дакле, Шваб је, наравно, фигура, није играч. Притом, није прворазредна фигура. Изворно, он је био штићеник Кисинџера, који је и сам дуго био фигура, а затим су га пребацили у категорију помоћних играча. Штавише, у неким акутним међународним ситуацијама које су захтевале хитну реакцију, Кисинџер је неколико пута деловао као играч. Иначе, Кисинџеров ниво је за Шваба потпуно недостижан. Ако узмемо раније фазе почетка ХХ века, онда је, безусловно, таква фигура био пуковник Хауз, саветник председника Вилсона. Он није био играч. Играч је био човек за кога мало људи зна. То је Том Рајан. Хауз је извршавао његове одлуке и захтеве истом брзином којом су лидери тадашњих европских држава извршавали жеље пуковника Хауза.

Радећи као „глава која говори“ за играче и њихове господаре, Шваб је постао веома активан последњих година. Притом, у овој активности он постаје све сличнији кловну. И поред свега тога, Шваба примају председници и премијери. Дакле, радови потписани именом Шваб, без обзира да ли их је он сам написао или не, морају се читати веома пажљиво. Јер то су планови непријатеља. Треба их врло добро проучити. И није битно да ли је Шваб кловн или не, да ли је фигура или одбачена фигура. Он је „глава која говори“. Његова функција је да изнесе одређени став који одговара интересима његових господара.

Дакле, Шваб је одиграо веома велику улогу на самиту на Балију. Он је одржао уводни говор и рекао: „Морамо се одупрети дубоком системском и структурном реструктурирању нашег света, тренутним трендовима. Свет ће изгледати другачије након што прођемо кроз ову транзицију“. То јест, Шваб је признао да се свет систематски мења у правцу неприхватљивом за његове господаре. И треба учинити тако да се развија у правом смеру. Даље цитирам: „Како да се носимо са овом транзицијом која ће трајати неколико година? Ако реструктурирате компанију, ви отписујете трошкове и трпе акционари. Али ако реструктурирате привреду, резултат ће бити пад расположивог дохотка, што ће довести до великих друштвених немира. Четврта индустријска револуција, а ми смо на прекретници, технологија ће у потпуности променити оно што радимо и променити оно што јесмо“. Односно, по Швабу, економска и социјална криза се мора избећи уз помоћ Четврте индустријске револуције.

Влада РФ са Светским економским форумом потписала меморандум о формирању „Центра четврте индустријске револуције“ у Русији

Желим да вас подсетим да се Четврта индустријска револуција суштински разликује од прве три по томе што мења биолошку природу човека. То јест, према Швабу, прецизније према његовим господарима, Четврта индустријска револуција нема никакве везе са индустријом. Она мора да биолошки учврсти друштвену неједнакост како би спречила више економских криза и друштвених тензија које су опасне по господаре. И тај медицинско-биолошки утицај на човека треба да га промени тако да постане послушна особа.

А онда Шваб каже: „У Четвртој индустријској револуцији победници узимају све, па ако постанете први учесници WEF-а (The World Economic Forum), ви сте победници“. Односно, Шваб у ствари говори да ће у Четвртој индустријског револуцији бити победника, и они ће узети све, а биће и апсолутних губитника, који потом неће имати никакве шансе. То ће бити нижа каста, и њихова деца и унуци ће бити нижа каста, и тако даље. Шваб је свој говор на састанку на Балију закључио овако: „Влада и бизнис морају да сарађују да би постали брза риба. Није ствар у томе да велике рибе једу малу рибу, већ да брзе рибе једу спору рибу“.

Ово је драгоцено. Чињеница је да под „брзим рибама“ Шваб подразумева корпорације, а под „спорим“ државе. И да би постале брзе рибе, државе морају блиско сарађивати са корпорацијама. Из свега што је Шваб рекао произилази једно. Корпорације морају да у себи растворе државе, а, узгред, Шваб и његов Светски економски форум, и Карнеги фондација, стално се залажу за спајање обавештајних и агенција за спровођење закона са банкама и корпорацијама у јединствен комплекс, као што је британска Источноиндијска компанија, али прилагођена нашем времену. То је веома дубока власт која се формира и која ће морати да замени, с једне стране, државу. А, с друге стране, ако државе оду, онда нису потребне затворене наднационалне структуре – дубока моћ отклања ову контрадикцију.

Клаус Шваб (Извор: Сродство по избору)

Суштински, Шваб се обратио шефовима двадесет највећих држава света нечим сличним ултиматуму. И шта – неко му је приговорио, неко га отерао са говорнице, неко рекао, као Алиса „у земљи чуда”, кад је краљица почела да јој прети: „Ти си само шпил старих карата”? Не! Слушали су га врло пажљиво, јер су разумели да је он само службеник, али да иза њега стоје господари.

На крају састанка на Балију усвојен је завршни документ, декларација. Аналитичари и посматрачи описали су декларацију као „грубо кршење суверенитета националних држава“, што је у тој декларацији описано као „пожељни циљеви будућег развоја“:

 1. Увођење глобалних дигиталних пасоша и личних карата повезаних са глобалним дигиталним системима који регулишу кретање између држава. Здравље пре свега. Ово је такозвани пасош обавезне вакцинације. Упркос томе што у многим земљама изгледа да нико никога не тера да се вакцинише.
 2. Увођење дигиталних валута централних банака. Мислим да сви разумеју да дигитална валута није новац, већ средство за контролу понашања кроз праћење куповина.
 3. Интернет надзор и цензура под маском борбе против дезинформација. И на састанку Билдерберг клуба и на Балију било је речи о потреби борбе против дезинформација. У ствари, то је управо промоција дезинформација.
 4. Проширивање глобалног апарата за биосигурност пред новим претњама пандемије. У ствари, говоримо о стварању још једног тела наднационалног управљања, које аутоматски потискује суверенитет. Друго, претпоставља се да ће пандемије бити неизбежне.
 5. Неопходност реформи у производњи и дистрибуцији хране. Иза ове рационализоване тезе крије се удар на мала и средња домаћинства и контрола шта се може, а шта не може јести. Сви учесници састанка су ставили своје потписе. Русију је представљао Лавров. А министар здравља Мурашко, који је био присутан на састанку (колега Урсуле фон дер Лајен – и он је гинеколог), рекао је да ће Руска Федерација развити сарадњу са СЗО… Помислио сам, да ли сам погрешно чуо? Са истом оном СЗО, са којом Гејтс и Рокфелери активно комуницирају, која промовише нове западне вредности као универзалне? Упркос чињеници да се ми залажемо за традиционалне вредности и суверенитет.

Рокфелерова задужбина и СЗО: Удруживање ради приправности на пандемију у условима климатских промјена

Схватам ја да функционер, па чак и високи функционер, није власт, поготово не у Русији. Наша власт службеника било ког ранга може демантовати, отерати у ћошак. Али глупост и сервилност пред Постзападом морају имати неку границу. И мора постојати разумевање – пред вама је непријатељ, у његовој кући хлеб је горак. Тако треба да буде увек, а у садашњим условима ово је било немогуће не разумети. Ово је таква ситуација – корак напред, два корака назад.

С руског посрбио: Желидраг Никчевић

Опрема: Стање ствари

(Завтра/Искра, 29. 5. 2023)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

12 replies

 1. Судећи по томе шта је Лавров потписао, изгледа да је наша нада да ће Мајчица да победи сатанисте, а не да им се придружи, узалудна?!

  15
 2. „Неопходност реформи у производњи и дистрибуцији хране. Иза ове рационализоване тезе крије се удар на мала и средња домаћинства и контрола шта се може, а шта не може јести. Сви учесници састанка су ставили своје потписе. Русију је представљао Лавров. А министар здравља Мурашко, који је био присутан на састанку (колега Урсуле фон дер Лајен – и он је гинеколог), рекао је да ће Руска Федерација развити сарадњу са СЗО… Помислио сам, да ли сам погрешно чуо? Са истом оном СЗО, са којом Гејтс и Рокфелери активно комуницирају, која промовише нове западне вредности као универзалне? Упркос чињеници да се ми залажемо за традиционалне вредности и суверенитет.“ Да ли неко и после овога има дилему о природи режима у Русији?

  17
  2
 3. Господ би помогао када би имао коме, да парафразирам патријарха Павла. Слично, и Фурсов би отворио очи некоме код нас када би имао коме. Имамо насмејану Фигуру са слике која је описана у тексту:

  Побијте сваку идеју да се игра Игра. Не дозволите да оне, фигуре, извуку било какву корист за себе. Сакријте циљ Игре, сачувајте такве услове да оне, фигуре, не могу да одбију учешће у Игри. Спречите их да се осећају задовољне обављеним послом. Учините да оне заиста тако раде. Споља гледано, оне могу изгледати свемоћне, али у стварности не би требало да имају никакву моћ. То јест, фигуре су оне које се користе у мраку. Ако фигуре покушавају да схвате, онда их морају озбиљно потиснути.

  Мислим да је ова Фигура довољно паметна да ни не помишља да је Играч. Она зна а и многи од наc који виде даље од носа, да она не може да одбије учешће у Игри. И тако све до коначне српске пропасти. Наравно, она неће извући било какву корист за себе и пре или касније ће бити ‘потиснута’.

  Ови који су помињани ових дана, тзв патриотска интелоигенција, га одржава у (политичком) животу својим фантазијама о демократији и тихим говорењем, бајаги да би неко начуљио уши јер они имају шта да кажу. Неки су већ раније били свесни да је демократија Игра а да су демократе они који су послушни Играчима (тј. Господарима). Ти Господари су већ креирали и друге варијанте исте Игре – комунизам, фашизам, социјализам, капитализам, итд. Још од старе Атине је свима, осим нашим надобудним интелигентима, познато да је демократија означава власт племена. Неки мисле да је карикирање када се каже да такви покушају да утерују демократију у народ заливањем цвећа.

  Сада већ и они најспорији (чија брзина тежи једном иксану изражено у дудуцима) увиђају да је демократско уређење једна газда-Јездина пирамидална игра, најбољи систем контроле којим на пример, можете за пар дана целом свету, укључујући и јапанског цара, навући маску на лице и оставити га да сатима, сам као шупак, седи десетине метара дистанциран од свих за време отварања Олимпијаде. Многи, углавном без икакве личне користи, хипнотисано попут јелена у које су уперене светлости фарова, иду у сусрет српској пропасти. Да парафразирам једног од бивших баскеташа – Србија ће бити демократска, са или без Срба.

  Један други баскеташ веома присутан у јавности са пропагирањем економског програма, је све супротно од тога, иако је по својој изјави три месеца био петоктобарац али још увек говори о Милошевићевом ‘национал-социјализму’. Да не буде да опањкавам бивше баскеташе, МЕ ће промовисати једног трећег у кандидата за Председника који обећава да неће бити Фигура, па да видимо.

  Узгед, изгледа да сам нажалост давно био у праву када сам рекао ће групица окупљена око веб сајта са бомбастичним називом одбране Косова, а која је све заједно објавила десет пута мање коментара него сам Зоћа уз сав његов рад око лампека и затињавање луле која одише, пре гледати како нам Косово дефинитивно отимају него што ће изрећи истину о Косову. То је аналоган случај са поменутом Фигуром којој неће бити омогућено да напусти Игру нити ће моћи, као што мисли, да на миру у пензији крцка десетине милијарди опљачканих долара.

  Иако то већ дуго траје, тек сада наступа време великог српског стида и срама у свету, где Шиптари почињу агресивно да дижу главу и славе ово што се сада догађа, као потврду да су они одувек били у праву и да је над њима извршен геноцид. Иду и у стару историју презентујући западњацима да су они староседеоци Балкана а Срби нека недефинисана мешавина која је дошла из руских мочвара.

  Као што су годинама на свим порталима наши интелигенти били истомишљеници са хрватским усташама да је Слоба био наци-фашиста и крив за све ратове, тако имамо истомислеништво шиптарских козо*еба са нашим водећим патриотским интелигентима, академицима и не малим бројем овдашњих коментатора од којих весели банаћанин филке није био једини, истина сада са нешто мањом дозом агресије и фрустрације.

  22
  4
 4. Hvala Bogu da je i ovo mister Fursov spomenuo. Svi mi obicni ljudi celoga sveta ostali smo sami. Nema nam pomoci ni Rusije ni Kine ni Trampa i belih sesira. Da se okrenemo iskreno Bogu pa da oduva ove spodobe u njihove rupe iz kojih su se izmigoljili, ako nije prekasno. A ako je prekasno, da molimo Boga da sto pre dodje po drugi put.

  18
 5. Brnaba je s njim potpisala ugovor, da smo mi zemlja za ekperimentisanje: Davos treba razjuriti. Proterati iz Srbije.

  21
 6. Уф… занима ме неколико ствари овде.

  а) Да ли је неко од коментатора прочитао, или макар прегледао, текст декларације са самита Г-20 у Балију (15. – 16. новембар 2022), мислим на свих 1186 страница текста у пдф формату?
  https://www.g20.org/content/dam/gtwenty/gtwenty_new/about_g20/previous-summit-documents/2022-bali/G20%20Bali%20Leaders%27%20Declaration,%2015-16%20November%202022.pdf

  б) Да ли неко мисли да је товариш Фурсов прочитао свих 1186 страница текста?

  в) Нисам у објављеном документу нигде видео потписе, т.ј. никакве странице са потписима учесника (министара) као представника држава чланица Г-20. Ако је нешто потписано, то је у одвојеном необјављеном документу па није могуће проверити.

  г) Реч пасош (passport) се у целој декларацији појављује само два пута, али у контексту образовања, неког програма за онлајн образовање који се зове Образовни пасош (Learning Passport), а што нема везе са пасошем као путним документом.

  д) Дигиталне валуте се помињу првенствено у контексту прекограничних плаћања (cross-border payments), и то свега шест пута у целој декларацији. Коришћење дигиталних валута централних банака за прекогранична плаћања је неспорно. Када Кина купује нафту од Ирана и плаћа у јуанима, наравно да ће то да уради електронски. Да неће можда да шаљу бродове пуне папирног новца?

  Итд…

  За крај да поновим нешто што сам рекао и раније: ако неко тражи нешто чега нема, тим ће лакше пропустити оно чега има, што је класични шибицарски трик.

  @Онорије АЕ Илирије

  Ако нас је уредник спојио, признајем да нисам још стигао да проверим. Комбинација гужве на послу, некаквог назеба који ме је баш сморио претходних неколико дана, и инсталирања новог ВПН-а на кућној мрежи. Праштај.

  4
  8
 7. Pa mi ovde imamo institut i armiju zaposlenh u Srbiji koji treba da implementiraju davosku agendu. Potpisala i gura premijerka lično. Takođe, imamo i buduću fabriku crva (Nestle) nedaleko od Bg. Digitalizovano je skoro sve po njihovom nalogu. Obaveštavajte nas detaljnije o ovome, narod ne zna.

  16
 8. proterati odavde sve davoske sluge, uključujući i premijerku

  10
 9. brnaba, go home

 10. opkoliti kuće gde žive

 11. Mi smo Švabova druga laboratorija u svetu, za IV industrijsku revoluciju. Potpisala Brnabić lično (digitalizacija je prvi korak, zato je i postavljena). Zatvoriti sve njihove ispostave i procesuirati *******.

 12. SZO i Davos spremaju nove pandemije, intervencije, fiksanja, zatvaranje granica, i otimanje lične imovine (zbog toga razoružavanje). Pratite…

Оставите коментар