РТ Балкан: У Србији дато 293.229 доза спорне Астра Зенека вакцине

Прву дозу добило 143.707 људи, од тог броја 133.359 је примило и другу дозу, а само 15.592 и трећу, речено из Канцеларије за ИТ и еУправу

Фото: Christopher Furlong/Getty Images

Две недеље од када је са европског тржишта компанија „Астра Зенека” добровољно повукла регистрацију своје вакцине против ковида-19 (Vaxzevria), јавност у Србији напокон је у прилици да сазна колико је грађана код нас имунизовано овим спорним цепивом.

Из Канцеларије за ИТ и еУправу за РТ Балкан су саопштили да је, према подацима којима располажу, у Србији укупно аплицирано 293.229 доза Астра Зенека вакцине.

„Прву дозу добило је 143.707 људи, од тог броја 133.359 је примило и другу дозу, а само 15.592 и трећу”, јавили су Канцеларије за ИТ и еУправу и додали да је још 447 особа примило само другу дозу у Србији, а 94 само трећу дозу у Србији.

Ковид вакцина Астра Зенеке од 7. маја 2024. нема одобрење за употребу у ЕУ

На питање колико странаца и наших људи из дијаспоре је примило спорну вакцину против ковида, из канцеларије наводе да је од укупног броја издатих доза, страним држављанима са боравиштем у Србији аплицирано 1.908 доза „Астра Зенека” вакцине.

„Прву дозу добило је 916 људи, од тог броја 883 је примило и другу дозу, а само 100 и трећу. Поред њих, осам особа примило је само другу дозу у Србији, а једна само трећу дозу у Србији,” истакли су из владине канцеларије.

Нагласили су да је страним држављанима без боравишта у нашој земљи издато 49.818 доза „Астра Зенека” вакцине.

„Прву дозу добило је 27.102 људи, од тог броја 22.038 је примило и другу дозу, а само 423 и трећу. Такође, 214 особа је код нас примило само другу дозу, а 41 само трећу”, одговорили су нам из еУправе.

Астра Зенека признала да њена ковид вакцина може довести до крвних угрушака и смрти

Установљено је да вакцина британског произвођача која се развијала на Оксфорд универзитету и која је међу првима пласирана на тржиште, изазива опасне и ретке нуспојаве и може да створи ТТС – тромбозу са синдромом тромбоцитопеније, односно згрушавање крви и низак број тромбоцита који могу довести до смрти.

Први проблеми

Први проблеми са „Астра Зенеком” уследили су већ на почетку имунизације, у марту 2021. године.

Тада је неколико ЕУ земаља привремено суспендовало употребу ове вакцине, због сумње и забринутости да изазива крвне угрушке.

Међутим, 18. марта те године ЕМА је саопштила да је вакцина безбедна и ефикасна и да не постоји доказана узрочно-последична веза примања вакцине са повећаним ризиком од настанка крвних угрушака.

Зоран Радовановић: Не прекидати вакцинацију Астра Зенеком, сумње нису доказане (2021)

Британски Заједнички одбор за вакцинацију и имунизацију препоручио да се одраслима, млађим од 30 година понуди алтернатива овој вакцини, а потом је 7. маја 2021. променио препоруку, саветујући да се алтернатива понуди млађима од 40 година.

У јуну 2021. године Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је вакцина „Астра Зенеке”безбедна и делотворна за људе старије од 18 година”.

Међутим, све чешћи смртни случајеви демантовали су ове организације.

Ана Брнабић и представник „Астра Зенеке“ потписали Меморандум у оквиру БИО4 кампа

У Великој Британији је уследила групна тужба 51 вакцинисане особе и њихових породица, који су тражили одштету од 126 милиона долара.

У судским документима поднетим Вишем суду у фебруару ове године, „Астра Зенека” је признала да вакцина „може у веома ретким случајевима да изазове ТТС – тромбозу са синдромом тромбоцитопеније”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан/Искра, 21. 5. 2024)



Categories: Гостинска соба

Tags: , , ,

2 replies

  1. ja sam vakcinisana sa sve tri doze i nemam nikakve probleme – čisto onako da napišem

    1
    8
  2. Чудна је ова хорска заглушујућа тишина српске медецинске струке и игнорисање бројних чланака и анализа угледних лекара по свету, па чак и произвођача вакцина о пробоју безбедности и штетног утицаја на свеукупни општи имунитет у значајном проценту после масовне примене експерименталних вакцина против короне и на значајан пораст турбо канцера, колабирања спортиста на терену пред камерама и изненадне смрти код младе популације од 2021. године на овамо. Коментара овде нема никаквих, ни слагања ни демантија, као што коментара нема ни о саставу још нерегистрованих вакцина и евентуалном присуству графена, фрагмената ДНК …

    Ова тишина можда не би била чудна да нисмо имали онолику галаму и срчаност и упоран позив за масовну и хитну имунизацију за време пандемије, управо од медецинске струке, којој смо аплаудирали са балкона и ако су тражили пацке и стигму за неповерљиве.

    Чудна је ова заглушујућа тишина, јер се медецинска струка тада (за време пандемије) здушно борила за наше здравље, а сада се исто ради о нашем здрављу подједнако.

    Мада, можда и није чудна ова заглушујућа тишина, јер је тишине било и у току пандемије, али за скоро све друге болети и сезонски грип који је напрасно нестао.

    Ипак биће чудно, ако ларма крене када се Торлак залети.

    13

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading