Студија лондонског Колеџа и универзитета у Единбургу: Људи који одбијају вакцинацију су мање интелигентни (2021)

Људи који одбијају да се вакцинишу у просеку имају мање когнитивних способности, односно мање интелигенције, показало истраживање

Извор: bizlife

Први пут објављено 17. 7. 2021.

Прво истраживање повезаности IQ-а и колебљивости

Аутори нове студије у уводу пишу да је током пандемије откривено више чинилаца који дају јасна предвиђања нивоа колебљивости према вакцинацији против ковида-19.

Међутим, иако постоје истраживања која су показала да људи с нижим нивоима когнитивних способности имају проблема с нефармаколошким епидемиолошким мерама (држање дистанце, маске, хигијена итд.), улога интелигенције у одбијању вакцине против ковида-19 раније није била истражена.

Предраг Кон: Рационално размишљати о раздвајању вакцинисаних и невакцинисаних (2021)

Тим научника, углавном епидемиолога и психолога с Лондонског универзитетског колеџа у и Универзитета у Единбургу одлучио је стога да тестира повезаност резултата низа тестова интелигенције и колебљивости према вакцинацији на основу пријава сопствених ставова. Истраживање је спроведено након што је вакцина Астра Зенека успешно прошла испитивања.

Коришћени су подаци хиљада људи

У истраживању су коришћени подаци из студије COVID Survey која прати пандемију, а саставни је део лонгитудиналне студије Understanding Society (Main Survey) која већ низ година на разне теме прати десетине хиљада домова у Великој Британији.

У недељи непосредно након објаве резултата успешног тестирања првог делотворног цепива (новембар/ децембар 2020) прикупљени су подаци о намерама од 11.740 особа (6.702 жене) у доби од 16 до 95 година.

Александар Вучић: Подржавам обавезну вакцинацију, али Устав то не дозвољава

Резултати испитивања општих когнитивних функција утврђени су пак на основу шест тестова прикупљених у Main Survey-у 2011/12, пре почетка пандемије.

Међу учесницима испитивања око 17.2%, односно њих 1.842, назначило је да се двоуми око вакцинације.

Искључене су могућности утицаја других чинилаца

Аутори су прво резултате контролисали на такав начин да искључе могуће утицаје доби, пола и етничке припадности. То је било важно учинити јер је очекивано да ће, на пример, старији који невакцинисањем ризикују више, бити мање колебљиви.

Међутим, и поред тога студија је показала да је вероватноћа колебљивости према вакцинацији и даље значајно већа међу особама с мањим когнитивним способностима.

Тим је такође прилагодио истраживање за ментално и телесно здравље, као и за статус заштите дома, али ни то није имало утицаја на резултате.

Брисел: Да ли обавезна вакцинација спасава животе или угрожава слободе?

С друге стране, контрола спроведена за степен образовања довела је до делимичног слабљења резултата. Другим речима, степен образовања утицао је на колебљивост (образованији су били мање колебљиви), али чак и када је његов утицај искључен, вероватноћа утицаја интелигенције на колебљивост и даље је остала значајна.

Научници у раду ипак истичу да њихово истраживање има једно важно ограничење, а то је да се темељи на изјавама људи о њиховим намерама, а не на њиховом стварном понашању. Другим речима, аутори нису имали информације о томе ко се од учесника у стварности вакцинисао, а ко није.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Индекс.хр/BIZlife, 13. 7. 2021)



Categories: Гостинска соба

Tags: , , , ,

6 replies

  1. Онда су домаће животиње некако најинтелигентније и најобразованије јер никада не одбијају шприцање. А тек комарци запрашивање. Жив пример интелигенције…

    70
    1
  2. Nauka odavno nije objektivna, već je pod uticajem kompanija koje finansiraju određene projekte. Kada bi naučna ustanova radila na istraživanju moguće štetnoti mobilnih telefona ili mikrotalasnih pećnica, rezultat, može biti samo jedan – nije štetno. U protivnom naučna ustanova može staviti ključ u bravu, jer joj niko nikada više neće ponuditi da radi sličan projekat. Iz istog razloga preko 50% naučnih ispitivanja o efikasnosti ljekova su LAŽNI, jar daju, od finasijera ŽELJENI, a ne ISTINITI NAUČNI rezultat.

    52
  3. Овим су само показали свој коефицијент интелигенције. Што би народ рекао „ беспослен поп и јариће крсти“ – без увреде.

    42
  4. “Научници у раду ипак истичу да њихово истраживање има једно важно ограничење, а то је да се темељи на изјавама људи о њиховим намерама, а не на њиховом стварном понашању. Другим речима, аутори нису имали информације о томе ко се од учесника у стварности вакцинисао, а ко није.”
    Може ли неко озбиљан (не мора да буде научник) да каже после овога да то “истраживање” вреди чак и пишљивог боба. Стварно – наука. И научници.

    27
  5. Ако је неко и преминуо од вакцине то само значи да би преминуо раније да се није вакцинисао.

    18
  6. Често цитирам неког клинца који је на узрасту од 12 година констатовао: Статистика, каква је то наука?! Статистика служи да узбуди глупе људе.

    Добар статистичар макар једно мора да призна – корелација не значи и узрочност. Корелација је конструкт, један могући свет, не истина по себи.

    Иначе, баш малочас сам имала привилегију да се огледам у беспрекорном сјају дивног – нимало колебљивог – бистрог и чистог менсашког ума. Чо`ек невакцинисан.
    Верујем, с ваљаним разлогом 😉

    3
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading