Александар Вучић: Подржавам обавезну вакцинацију, али Устав то не дозвољава

Ако ме питате да ли бих лично био поборник онога што раде Макрон или Мицотакис, да сутра бих то урадио, али постоји ограничавајући фактор – Устав, рекао председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

ПАНЧЕВО – Председник Александар Вучић изјавио је данас да је он лично поборник идеје о обавезној вакцинацији за поједине категорије становништва, што је у Француској правило за здравствене раднике, али да у Србији тако нешто није могуће због Устава који то брани, јер би представљало кршење људских права.

Вучић је, такође, навео да ће 50 одсто вакцинисаних пунолетних Србија прећи у наредних дан или два.

Упитан да ли Србија може да прати Француску или Грчку по питању обавезне вакцинације за поједине категорије становништва, или ће можда дигитални сертификат бити потребан за улазак у клубове, биоскопе, позоришта, Вучић је приметио да је Немачка покушала нешто слично што и Француска, па одустала због људских права.

„Имамо Устав у којем су сви равноправни. Како да кажем било коме, шта год мислио, а поборник сам вакцинације, да можете да уђете у шопинг мол ако сте вакцинисани, а не можете ако нисте? Како онда да одбраним Устав, иако не кријем шта мислим о онима који не желе да приме вакцину”, упитао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је навео и да је последњих дана више људи вакцинисано, око 5.000 дневно, што, наравно, није довољно.

„Слаба је вакцинација, од Тутина, Сјенице, Новог Пазара, то су као црне рупе до Лајковца, Мионице, Уба. Не знам шта је у питању, можда ни ми нисмо добар посао обавили”, рекао је Вучић.

Како је рекао, расту бројеви заражених, око 20 одсто на недељном нивоу у последњих неколико седмица, што није забрињавајуће ове или следеће недеље, али биће за месец и по дана.

Тим пре, подсећа, што крећу фудбалске, кошаркашке утакмице, сви хоће слободне хале, а то само убрзава ширење заразе.

„Ако ме питате да ли бих лично био поборник онога што раде Макрон или Мицотакис, да сутра бих то урадио, али постоји ограничавајући фактор, Устав”, рекао је Вучић.

Он је додао да је страшна неодговорност према свима на онима који се не вакцинишу.

„Колико функционера имамо који се нису вакцинисали, а данас сам замолио једног министра да се сутра вакцинише”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

 1. Гле, ко нам се то сетио да је у овој земљи некад постојао и устав. Љуби га мајка , паметницу малу….

  12
 2. Уместо што нам соли памет боље нека невакцинисаним грађанима врати паре за које је купио вакцине. Кад треба да нам узме паре из џепа ту смо добри, а кад смо непослушни за глобалне агенде ради којих је постављен онда смо најгори на свету, али чак и тада њему наше паре не смрде. Што се тиче Устава судећи по томе колики је он „правник“ не би ме чудило да га промене да би удовољили онима који га највише крше.

 3. Уцена и присила је тешко кривично дело. Сви који вакцином уцењују грађане да остваре своја гарантована права мораће да одговарају. Такође они који угрожавају здравље грађана присиљавајући их да носе маске или да раде тестирања мораће да одговарају.

  10
 4. Где је логика код обавезне вакцинације? Нећемо вам дати да преживите да бисмо вам спасили живот ( или да бисмо спасили туђе животе)? Је л то логично? Чије то живите спасавате ако смо ми који смо невакцинисани „угрожени“ својом вољом? Ко вас је то овластио да нас невакцинисане штитите од нас самих? Чије животе спасавате ако су вакцине ефикасне и безбедне? А ако то нису (па зато неки не смеју да се вакцинишу) којим правом нас остале присиљавате на тај ризик? Ко дговара у случају последица вакцине? Где год је ризик ту мора бити слободе избора. Где нема гаранције ефикасности и безбедности ту не сме бити ни присиле и притисака. Иначе би то значило да живимо у систему хитлерових конц логора.

 5. “Истраживања“ др ветеринара МИЛАНА ШЕКЛЕРА у потпуности
  “оправдавају“ неУставне жеље нашег Председника ообвезној вакцинацији,
  јер су сви његови пацијенти 100 % заштићени примљеним вакцинама – говеда,
  кокошке, прасад, свиње, вепрови /веприне/, магарци /магарчине/, мазге /мазгови/,
  коњи /коњине/, кобиле /кобилетине/ , и остала популација његових пацијената,
  тако да човеколики мајмуни, мајмунице и мајмунчићи немају разлога да сумњају
  у исправност вакцина, и “добронамерност“ обавезне вакцинације.
  Додуше, не објашњава се да ли би та Уставом ометена жеља нашег Председника
  о обавезној вакцинацији била са или без ОБАВЕЗНОГ ПОТПИСА “ДОБРОВОЉНОГ“
  ПРИХВАТЊА ОБАВЕЗНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ од стране пацијената из популације
  др ветеринара МИЛАНА ШЕКЛЕРА.

Оставите коментар