Директор JУСП Jaсeнoвaц пoднеo oстaвку: У хрватској јавности нису спорни геноцид над Јеврејима и Ромима али јесте геноцид над Србима

Ја сам и у име установе у којој сам био директор о усташким злочинима над Србима у Другом светском рату говорио као о геноциду, рекао Иво Пејаковић

Сајт ЈУСП Јасеновац (Извор: Снимак екрана)

ЗАГРЕБ – Директор ЈУСП Јасеновац Иво Пејаковић поднео је оставку, због, како је рекао, текста у загребачком Вечерњем листу и на CroFact-у, односно тврдње о нетачностима на интернет страницама те јавне установе.

„Неке тврдње су неспретно формулисане и одлучио сам да поднесем оставку”, потврдио је Пејаковић за портал хрватског недељника Новости. Нагласио је да му се чини да је, како је навео, „дошло такво време”.

Новости, међутим, пишу да је јасно да је оставка Пејаковића последица и нарасле екстремно десне атмосфере у друштву и ширег политичког контекста.

Пејаковић је, појашњава се, оставку поднео након што је на порталу Вечерњег објављен чланак CroFact-а, новог пројекта за проверу тачности о неточним подацима објављеним на интернет страницама ЈУСП Јасеновац.

POZADINA SUKOBA Hasanbegović: Pitajte Pupovca zašto je ravnatelj Jasenovca dao ostavku; SDSS-ovac mu odmah odgovorio

У CroFact-у су удружени Лексикографски завод Мирослав Крлежа, Хрватски институт за историју и Хрватско-меморијално документацијски центар Домовинског рата. Владимир Гајгер са Хрватског института за историју писао је за CroFact о тврдњама објављеним на интернет страницама ЈУСП-а Јасеновац о састанку одржаном 4. јуна 1941. у Загребу у немачком посланству на којем је, уз остало, закључено да се „српско питање” у НДХ реши „масовним исељавањем Срба у Србију, масовним убијањима на терену и депортовањем у концентрационе логоре”.

Гајгер је навео да изворно архивско градиво и историографски радови показују да су те тврдње неутемељене, односно да се не спомиње да је на том састанку усташа с представницима Трећег рајха разматрано „да се српско питање реши масовним исељавањем Срба у Србију, масовним убијањима на терену и депортовањем у концентрационим логорима”, а не спомиње се ни да су нацисти властима НДХ одобрили „већ раније преузете мере за коначно решење српског питања у НДХ”.

Пејаковић је у телефонском разговору за Новости рекао да је дошло такво време и да је у оваквој ситуацији одлучио да поднесе оставку те да више није хтео  да учествује у тим расправама.

Иво Пејаковић (Фото: Сандро Лендлер)

На питање да појасни шта мисли када каже „оваква ситуација”, Пејаковић каже да је политичка ситуација изазовна и на унутрашњем и на спољном плану.

За неколико дана ће се у седишту УН у Њујорку расправљати о резолуцији о тзв. геноциду у Сребреници, а у црногорском парламенту о декларацији која се тиче усташког логора Јасеновац и тамо почињеног геноцида, подсећа портал.

„Потребно је заузети став и одредити које правне термине користити. Треба дефинисати термине шта се догодило у НДХ”, казао је Пејаковић.

У јавности, што укључује и власт, нису спорни Холокауст над Јеврејима и геноцид над Ромима почињени у Јасеновцу и НДХ генерално, али је спорно питање „геноцида над Србима”, навео је Пејаковић. За њега лично та тврдња није спорна, он је и у име установе у којој је био директор о усташким злочинима над Србима у Другом светском рату говорио као о геноциду.

Из Спомен-подручја Јасеновац (Извор: ФБ Љиљане Раковић)

Међутим, за хрватску владајућу политику одговор на питање „шта се догодило Србима у НДХ” је другачији. Пре отприлике пет месеци министарка културе и медија Нина Обуљен Коржинек, у оквиру чијег министарства је и ЈУСП Јасеновац, на питање о иницијативи Међународног савеза за сећање на Холокауст (ИХРА), којим је Хрватска у то доба председавала, да се Јасеновац уврсти на Унескову листу светске баштине, говорила је искључиво о „очувању места страдања, места Холокауста над Јеврејима, геноциду над Ромима и масовних злочина”, говорила је и о трајним сведочењима злочина из прошлости и трајној успомени на њихове жртве. Србе уопште није споменула, па тако ни злочине почињене над њима, не само у НДХ него и у Јасеновцу, иако су бројно Срби највеће жртве тог усташког логора, подсећа портал.

Набујали ревизионистички и негационистички духови, наводе, сигурно не иду у прилог Пејаковићу и томе како он види обављање дужности директора ЈУСП-а Јасеновац.

Пејаковић је директор те јавне установе био од 2017. године. Јавност га памти по томе што је 2016. на традиционалној комеморацији у Јасеновцу групи негатора покушао да забрани да у Јасеновцу положе венац с натписом „страдалима од 1941. до 1951”, али је његово противљење осујетила тадашња директорка Наташа Јовичић.

Пејаковић је за Портал Новости рекао да је тренутно на отказном року и да сигурно неће наставити да ради у ЈУСП-у Јасеновац, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 5. 2024)



Categories: Гостинска соба

Tags: , , , , , , ,

4 replies

  1. Изгледа да је стварно дошло време за денацификацију која није никад није ни спроведена.
    Мени делује да је овај човек хрват бар по имену.
    Ако он као такав не може опстати на тој функцији онда је болест дебело узела маха код ” суседа” а питање је јели икада и престајала?
    Чудна времена су наступила жртве проглашавају за злочинце и обрнуто.
    Бојим се да ће правда морати бити успостављена на најгори могући начин.
    Нека нам је Господ на помоћи. Амин!

  2. Наводни разлог је јер се на страници те установе нашао слиједећи текст (https://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=9404#breadCrumbs) у којем се каже да је на састанку у њемачком посланству у Загребу 4. јуна 1941. закључено да се српско питање ријеши масовним исељавањем Срба у Србију, масовним убиствима на терену и депортацијом у концентрационе логоре.

    Како и пише у тексту, на тачност навода реаговао је Владимир Геигер (https://crofacta.hr/objave/jusp-jasenovac) који се позива на више хрватских историчара. Елем, састанак или конференција представника трећег рајха и НДХ је одржан тог дана 4.јуна 1941.године, он је и документован, спомиње га у својим мемоарима и Едмунд Глез фон Хорстенау, на њему се расправљало о много чему, и о присилном пресељењу Срба из НДХ у Србију, што се такође не оспорава и што је било пропраћено пљачком и терором над српским становништвом. Оно што Геигер оспорава јесте да је на том састанку или конференцији одлучено да се српско питање ријеши масовним убијањима, покољима и депортацијама у концентрационе логоре.

    Међутим ако погледамо хронологију злочина у НДХ примијетићемо да је интензитет усташки злочина у другој половини наја спаснуо (било их је али ни близу у обиму као у петходном периоду и посебно касније), да би баш након 4.јуна 1941.године добио на страховитом замаху, и у источној Херцеговини и у источној Босни и у свим крајевима Хрватске, а у Крајини убрзо ти масовни покољи добијају карактер стихије.

    Вјероватно на том састанку уз присуство свих њемачких представника (који као и сваки окупатор теже пацификацији на освојеним подручјима а то са покољима не иде) и није било расправе о масовним покољима Срба, но овакав нагли пораст интензитета масовних покоља над српским становништвом у свим дијеловима НДХ баш након 4.јуна 1941.године нам казује да је на то морао имати утицаја тај састанак. Реално немогуће је да су коловође усташких пирова кренули у такве масовне покоље а да врх у НДХ то није добио на том састанку “благослов” а могуће и дурективе Зигфрида Кашеа, “де јуре” амбасадора трећег рајха а “де факто” комесара нацистичке врхушке у НДХ.

    Написано на страници ЈУСП Јасеновац би било лако одбранити у борби аргументима, не и у овој и оваквој Хрватској

    7
    1
  3. “Новости, међутим, пишу да је јасно да је оставка Пејаковића последица и нарасле екстремно десне атмосфере у друштву и ширег политичког контекста.”

    Новости наравно нису у стању употребити одговарајући израз па то маскирају речима ” нарасле екстремно десне атмосфере у друштву “.
    Тачан израз би био повампирење усташлука који никада није ни нестао нити је до краја санкционисан. Штавише у тренутном геополитичком надметању усташе су на западу виђене као поуздан савезник.
    И то тако иде од Стаљинграда преко рата у Кореји до данашњих дана.
    Треба се надати да ће доћи дан кад ће и то зло бити збрисани са лица Земље. Просто ту другога начина нема.

  4. Више текстова поводом оставке директора хрватске ЈУСП Јасеновац, чак је и Иво Голдштајн био коректан (

    ) и све то добија нову димензију. Званичан разлог су како стоји у тексту наводне нетачности (које узгред буди речено и није тешко „одбранити“, у горњој објави сам дао своје виђење) у једном тексту на страници те установе, но није то но оно друго.

    Доста тога се нагомилало, ова Хрватска поодавно клизи у неоусташлук, у таквом загађеном амбијенту није лако радити. Гдје директор ЈУСП припреми пано за комеморацију са једним текстом а онда дођу заштитници националних интереса (читај неоусташе) па све то измијене, избаце појмове „геноцид над Србима“ и сличне. тако да то све добије другачију форму. Иво Пејаковић је својим чином поручио „наставите тако, али без мене“.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading