Курир: Били сте на Мундијалу и имате чудне симптоме? Епидемиолог упозорава – могуће је да имате камиљи грип од ког сваки трећи умире

Постоји свињски, птичји и човечији грип, али ово је блискоисточни респираторни синдром. То је тешка болест, а сваки трећи регистровани болесник умре, рекао др Зоран Радовановић

Зоран Радовановић (Фото: Курир ТВ)

Љубитељима фудбала, који се враћају из Катара, саветује се да прате да ли имају симптоме „камиљег грипа“, потенцијално смртоносне респираторне инфекције.

О каквој је инфекцији реч новинар Курир ТВ Предраг Жамбок питао је епидемиолога др Зорана Радовановића.

– Постоји свињски, птичји и човечији грип, али ово је блискоисточни респираторни синдром. То је тешка болест, а сваки трећи регистровани болесник умре. Болест постоји од 2012. а оболело је 2.600 људи, док је 1.000 умрло – појашњава епидемиолог.

Извор: Снимак екрана

Прокоментарисао је могућност избијања епидемије по завршетку Светског првенства.

– Оно чега се плашимо није да ли ће га неко донети у Србију пошто би на пример од 10 случајева, у следећем таласу било 7, па би се болест спонтано смирила. Али, оно чега се плашимо је да се што више људи заражава, већа је вероватноћа је да ће у неком од њих доћи до мутације и облика болести који се лакше преноси с човека на човека – истиче Радовановић.

Зоран Радовановић: Изложени сандук патријарха извор заразе, верници љубе исто место и преносе пљувачку

Доктор ипак напомиње да болест може да проузрокује озбиљније последице у једном случају.

– То може да се деси појединачно, мада ти људи иду на утакмице по стадионима, не одлазе на камиље фарме. Мало њих конзумира непастеризовано камиље млеко, чак су и домороци то престали. Оно што је проблем је да се зарази особа која има смањену отпорност, било да има трансплантиран огран или болује од сиде. Не деси се уобичајено него се јако дуго развуче инфекција и вирус мутира.

Опрема: Стање ствари

(Курир, 13. 12. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

4 replies

  1. Дуг наслов (“кликбејт угођај”), није имало места а биће да је неопходно додати: НИЈЕ С*АЊЕ СТВАРИ!!!

    10
  2. Камиљи грип разара Французе пред финале с Аргентином

    https://sputnikportal.rs/20221215/francuska-rabio-upamekano-koman-desan-kamilji-grip-mundijal-sport-fudbal-1148021251.html

  3. ЧИТАЛИ СТЕ КУРИР, БЛИЦ, ИНФОРМЕР ИЛИ СРПСКИ ТЕЛЕГРАФ? ЧУДНО СЕ ОСЕЋАТЕ?
    Експерт упозорава: „Не удаљавајте се од тоалета и припремите резерве папира!“





    13
  4. Е овај стручњак кад се не би јавио са неким сензационалним најавама о грозним болештинама! Ено му др Кона, што се с њим није удружио.а и тај др Кон се нешто не јавља, да није можда у питању камиљи грип!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading