Аљбин Курти: Имамо рок да се међусобно признање спроведе до пролећа

Споразум није о таблицама, важиће само до краја преговора француско-немачком предлогу, изјавио премијер тзв. Косова

Аљбин Курти (Фото: AFP 2021/ARMEND NIMANI)

Споразум Београда и Приштине, који подсећа на онај две Немачке након Другог светског рата, требало би да омогући интеграцију Косова у међународне институције, укључујући и Уједињене нације, оценио је у интервјуу за црногорску Градску РТВ премијер Косова Аљбин Курти.

Преговори са Србијом око нормализације односа између Косова и Србије, како истиче, заснивају се на понуди Европске уније, коју је подржао и Берлин и Париз.

„Од деветог септембра ове године, ми имамо један модел на који ћемо се ослањати током наших будућих преговора, који морају да почну одмах. Заправо, ту се каже да за неколико дана, па отприлике до следећег пролећа, требало би да имамо споразум за потпуну нормализацију односа. У међувремену, договорили смо се да Косово не наставља са казнама за аутомобиле који имају илегалне таблице КМ и друге из времена владавине Милошевића. Србија неће више издавати такве таблице и ми им дајемо могућност, простор од неколико месеци, као мере за међусобно поверење, да бисмо постигли овај договор који је веома важан, не само за Косово и Србију, него и за цео наш регион”, истакао је Курти.

Нагласио је да је након проглашења независности Косово постало нормална држава, „али да Србија то није“, и да је то ствар, како каже, српског народа, преноси портал ЦДМ.

„Ни наши односи нису нормални. Нормализација односа значи да на крају имамо један споразум, договор који је међународно правно обавезујући и у којем, као фокус, имамо међусобно признање. Знате да Косово не признаје Србију, Србија не признаје Косово, и сада имамо рок да се то међусобно признавање спроведе негде до пролећа следеће године. То је договор који је постигнут и који је Србија прихватила”, казао је Курти.

Александар Вучић: КМ таблице остају, али се неће издавати нове

Србија је, додаје, прихватила и да се отворе преговори који ће бити базирани на тој понуди из Брисела, а који су подржани од стране Француске, Немачке и САД. План је, како каже, да се идуће или оне наредне недеље организује састанак у Бриселу, где ће се почети са преговорима о нормализацији односа.

„Од 33 споразума који су у постигли Косово и Србија у Бриселу, две трећине тих споразума Србија није извршила, није имплементирала. Имамо горко искуство са Србијом у смислу да потписати и имплементирати споразум су две потпуно различите ствари. Радићу на томе да потписивање споразума и његова имплементација дођу у исти контекст”, наглашава Курти.

Сматра да то неће бити лако, али и да није немогуће.

„Сада имамо Брисел, Париз, Берлин и Вашингтон као гаранцију. Зато ову декларацију видимо као позитиван прогресиван корак, у правом смеру”, истакао је Курти.

Курти наводи да у споразуму о нормализацији односа Београда и Приштине има елемената који су преузети од модела две Немачке, који је омогућио њихово чланство у међународним организацијама.

(Спутњик/Искра, 26. 11. 2022)

Аљбин Курти: Споразум није о таблицама, већ о преговорима о немачко-француском плану

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тврди да споразум који су синоћ постигли главни преговарачи Београда и Приштине није исти споразум који је двема странама понуђен током преговора у Бриселу у понедељак.

Курти је у парламенту тзв. Косова рекао да није реч о споразуму о регистарским таблицама, већ, како тврди, о договору да се преговара о немачко-француском предлогу за решавање косовског питања, преноси Танјуг.

Каже и да је став Приштине остао исти, али да се „променила позиција шефа европске дипломатије Жозепа Бореља“.

Жозеп Борељ: Београд и Приштина постигли договор о таблицама

Објаснио је да је циљ Приштине био да „француско-немачки предлог за нормализацију односа са Београдом постане предмет разговора у Бриселу“.

„Синоћни договор није договор о регистарским таблицама. Даћемо простор преговорима о предлогу ЕУ, који се раније звао француско-немачки предлог“, рекао је Курти.

Он тврди да ће споразум о регистарским таблицама важити док се не заврше преговори о француско-немачком предлогу.

Додао је и да је текст споразума постигнутог синоћ „двоструко дужи од оног предложеног у понедељак“.

(РТ Балкан, 24. 11. 2022)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар