Амбасадори Квинте поручили да је Косово независно и да подржавају све његове одлуке

Представници Квинте кажу да је Приштина одлуке донела у складу са Бриселским споразумом, да је то све већ договорено, изјавио Горан Ракић

Скоро 200.000 Албанаца за четири месеца пријавило се за одлазак са КиМ (Извор: РТС)

Градоначелницима четири општине са севера Косова на састанку са амбасадорима Квинте поручено је да је „Косово независно и да те земље подржавају све одлуке Косова“, изјавио је данас председник Српске листе и министар за заједнице и повратак у Влади Косова Горан Ракић.

Он је новинарима у Влади Србије рекао да је начелни договор био да тај састанак, одржан у понедељак, буде затворен за јавност, без слика и саопштења, али да су „због тежине и озбиљности поруке“ имали одговорност да објасне шта се десило на том састанку. „На састанку, који је трајао око два сата, где су градоначелници упознали амбасадоре са проблемима у тим општинама, кључне поруке које су могли чути од амбасадора земаља Квинте су следеће – да њихове земље подржавају косовску независност и да они, као функционери тих земаља, такође, подржавају независност“, казао је Ракић, пренела је Бета.

Рамуш Харадинај: Косовску спољну политику води Америка

Према његовим речима, амбасадори су истакли и да подржавају одлуке које Приштина доноси, посебно о таблицама и увођењу улазно/излазног документа који би се издавао Србима при уласку и изласку са Косова.

„Они се позивају да је Приштина то урадила у складу са Бриселским споразумом, да је то све већ договорено“, додао је Ракић и додао да је од њих тражено да „прихвате реалност да је Косово независно“. Додао је да су се градоначелници успротивили и навели да те одлуке нису у складу са Бриселским споразумом и истакао да је то за Србе на северу апсолутно неприхватљиво. Ракић је нагласио да све треба решавати дијалогом и за бриселским столом и додао да очекује да ће у Бриселу 18. августа бити пронађен начин како да се превазиђе криза.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 8. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Када то изјављују поставља се разумно питање на којим су травама наши „преговарачи“ када ћутке прелазе преко тога. Да нису мале куце које уживају да их господари мало медијски помазе и то им је довољно да буду задовољни.
    Преговараче стављам под знаке навода јер под тим условима у суштини нема преговора већ диктирање услова и понижавање српске стране.
    Они нама показују како се разговара, пардон „преговара“, са вазалима. У преводу стално нам показују ону ствар између белих бубрега а наши „преговарачи“ морају да ћуте са киселим осмехом на лицу јер знају да повремено ту алатку морају и да лизну. Таква су правила у тим круговима.
    Политика СНС, а посебно приступ АВ, је доживела тотални фијаско и то треба јавно признати. Тај фијаско се десио и пре потписивања фамозног Бриселског споразума а после тог чин самоупуцавања не у ноге већ у главу негативни ефекти су се само умножавали.
    Једино позитивно је што сви знају о чему је реч и што гнев обичног Србина само расте. Не треба да будемо изненађени ако у једном тренутку „преговарачи“ и екипе са њима и око њих у пакету са представницима окупационих снага буду проглашени легитимним метама у поступку скидања окова колонијализма/окупације. На Балакну су по том питању богата искуства.
    Не бих желео да будем на њиховом месту.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading