Један коментар на текст „Миодраг Буквић: Како сам се исцелио уз помоћ св. Нектарија Егинског“

Грчки термин „нектар“ има више значења: цветни сок, окрепљујуће пиће и пиће које је боговима на Олимпу давало бесмртност, пише коментатор Слободан на „Стању ствари“

Извор: Стање ствари

29.10.2021. године

Чудни су путеви Господњи!

Јуче сам у биоскопу гледао филм „Божији човек“ и све време током његовог трајања имао осећај да сам ту причу већ чуо, а такође сам био сигуран да о томе никада нисам ништа читао. Филм је на мене оставио дубок утисак и потерао на размишљања, па је испало добро што се пројекције филмова у биоскопима одржавају у мраку.

На крају филма је био кратки епилог о животу Светог Нектарија Егинског, по коме је снимљен овај филм. Тада сам почео да пребирем по својим мислима – да ли сам се негде већ срео са овим свецем?

Протојереј-ставрофор Ненад Андрић: Српска воштаница великом грчком старцу Нектарију (Виталису)

Узалуд, све до следећег јутра, када сам схватио да већ неколико година у торбици, са неким фотографијама и документима, носим иконицу коју ми је на летовању у Грчкој дао случајни пролазник на улици. Није се представио, него се након предаје иконице једноставно удаљио без речи. Било ми је јако чудно, јер се чак није ни окренуо да види моју реакцију, као да му то уопште није било битно.

Иконицу сам тада ставио у једну од преграда у торбици и заборавио на њу – нека ми опрости Свети Нектарије Егински!

Јутрос сам отворио торбицу, а у прегради ме је чекала пожутела иконица Светог Нектарија Егинског и поново смо се срели, иако је Он са мном већ неколико година.

Миодраг Буквић: Како сам се исцелио уз помоћ св. Нектарија Егинског

Грчки термин „нектар“ има више значења: цветни сок (привлачи пчеле и поспешује опрашивање биљака), окрепљујуће пиће и пиће које је боговима на Олимпу давало бесмртност. Јасно је због чега је „Божији човек“ приликом монашког пострига добио име „Нектариoс“ (Нектарије).

Слава Му и нека буде на утеху и другима који ишту окрепљење!

Слободан



Categories: Разномислије

Tags: ,

1 reply

  1. Буђење

    Када се
    Нова
    Димензија
    Отвори

    Када се
    Љубав
    У пјесму
    Претвори

    Тада
    Умирем
    Да бих се
    Родио

    Хвала Ти
    Што си ме
    Кроз сан
    Водио

    Момчило

    11

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading