Украјина „привремено” изгубила прилаз Азовском мору, Руси испалили ракету пет пута бржу од звука

Руско министарство одбране саопштило да је руска војска хиперсоничним оружјем „кинжал” уништила велико украјинско подземно војно складиште

Фото: Инстаграм

KИЈЕВ – Украјинско министарство одбране саопштило је да је та земља „привремено” изгубила прилаз Азовском мору у време када руска војска стеже обруч око главне луке Маријупољ, пренео је данас Ројтерс.

„Руски окупатори су делимично успели у операцијама у Доњецку, привремено су ускратили Украјини приступ Азовском мору”, навело је министарство одбране у саопштењу, преноси Танјуг.

Русија је у петак саопштила да стеже обруч око Маријупоља, где се процењује, наводи Ројтерс, да је око 80 одсто домова оштећено, а да би до 1.000 људи могло да буде заробљено у склоништима испод уништеног градског позоришта.

Русија је још 1. марта навела да су њене снаге одсекле украјинску војску од приступа Азовском мору.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 3. 2022)

Какву су ракету, пет пута бржу од звука, Руси испалили на Украјину

Споменути „Кх-47М2 кинжал”, хиперсонична је аеробалистичка ваздух-земља-море ракета с нуклеарном способношћу. Може да се лансира из бомбардера Ту-22М3 или пресретача МиГ-31К. У овом руском нападу није коришћено нуклеарно пуњење, већ је извесно да је реч о конвенционалној ракети

Фото: Снимак екрана

Руско министарство одбране саопштило да је руска војска хиперсоничним оружјем „кинжал” уништила велико украјинско подземно војно складиште.

Што су то заправо Руси испалили на Украјину, какав је то хиперсонични пројектил?

Игор Конашенков, портпарол руског министарства одбране је изјавио како је Русија у Украјини први пут користила ово хиперсонично оружје. Према његовим тврдњама, ракете „кинжал” уништиле су украјинско војно складиште у Ивано-Франкивској области. у селу Дељатин.

Споменути „Кх-47М2 кинжал”, хиперсонична је аеробалистичка ваздух-земља-море ракета с нуклеарном способношћу. Може да се лансира из бомбардера Ту-22М3 или пресретача МиГ-31К. У овом руском нападу није коришћено нуклеарно пуњење, већ је извесно да је реч о конвенционалној ракети.

Њена предност је што у овом тренутку не постоји противракетна одбрана која је способна да пресретне овај хиперсонични пројектил, због чега је трка за развој овог типа оружја тако важна.

Овакви пројектили путују пет пута брже од звука (око 6100 км/ч што значи да прелазе више од километар и по у секунди), а руски балистички пројектили „кинжал”, наводно могу постићи брзину од 10 маха, што је око 12.300 км/ч, и прећи удаљеност до 1900 километара. Прецизност на тој удаљености је мања од једног метра, тврде упућени.

Веома битно је да овим пројектилом може да се маневрише пре него што погоди циљ. Не креће се једноставном и једнолинијском путањом и зато га је практично немогуће пратити и уништити.

Аутоматизовани систем прима информације са радара и сателита. Истовремено, самостално идентификује најважније циљеве и одлучује – како их уништити.

„Кинжал” може да гађа статичне и мобилне мете као што су, на пример, носачи авиона. Неколико секунди од лансирања, пројектил убрзава до хиперсоничне брзине и способан је да изводи маневре у свим фазама лета како би избегао непријатељску противракетну одбрану.

Такве ракете се спуштају на ниже висине од других балистичких пројектила, што значи да могу да лете испод зона које покривају радарски системи. Осим тога, њихова ултрабрзина противнику не оставља пуно времена за реакцију.

„Кинжал”, што на руском значи бодеж, има двоструку способност – конвенционалну и нуклеарну – и због тога је светска јавност забринута – јер како је могуће знати носи ли надолазећа претња конвенционалне или нуклеарне бојеве главе терета од 480 килограма? Према писању руске новинске агенције ТАС, прво тестирајуће лансирање „кинжала” обављено је на Арктику крајем 2019. године.

Велике светске силе, попут Русије, Кине и САД-а, већ се неко време утркују у развоју хиперсоничне ракете. Осим ове три силе, хиперсонично оружје развија и Индија, а такве ракете у свом арсеналу наводно имају и Француска и Јапан.

О. Милановић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Ponavljam, ja nisam stručan za vojna pitanja.

    Ali ZNAM da je PORUKA poslata:
    Amerima,
    Englezima,
    Australijancima.
    Kanađanima i
    Novo Zelanđanima.

    Istovremeno i njihovim MARIOENETAMA, ma gde ONI bili GEOGRAFSKI.

    Poruka glasi:

    KINŽAL.

    Prevod na svim jezicima SVETA je ISTI.

    NOŽ, IZNENADA, BILO GDE I BILO KAD.

    Spasa NEMA.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading