Београд: Краљица Драга Обреновић добија улицу

Ова улица симболично везује еру из које је потекао краљевски пар Обреновића и савремени Београд, одајући пошту не само краљици Драги Обреновић, већ и самој историји наше престонице

Краљица Драга (Фото: Википедија)

Комисија за споменике и називе тргова и улица прихватила је предлог новинарке Оливере Милетовић и заменика градоначелника Београда Горана Весића да једна од новоформираних улица у оквиру пројекта Београд на води добије име по краљици Драги Обреновић.

Одборници Скупштине Града Београда размотриће ову иницијативу на седници која се одржава у понедељак, 25. октобра, и донеће одлуку о именовању улице, саопштио је градски Секретаријат за информисање, пренео је Танјуг.

У образложењу предлога, Милетовић и Весић навели су да је Драга Обреновић била прва Српкиња која је била краљица после Косовске битке.

Када су атентатори у ноћи између 28. и 29. маја 1903. године упали у двор, краљица Драга је стала испред краља Александра покушавајући пред убицама да га заштити, а убијена је са 18 метака. Њен супруг, краљ Александар, упуцан је са 30 куршума. Завереници су њихова тела потом оскрнавили сабљама, подсећа се.

Радио Тамо далеко: Шта је династија Обреновић даривала своме Отачаству?

Стицајем несрећних околности и свега што се догодило после њихове смрти, као и жељом оних који су учествовали у убиству да оправдају тај злочин, краљица Драга је једина српска краљица која нема улицу у Београду, што је велика историјска неправда, наводи се у саопштењу.

Драга Обреновић покренула је акцију за помоћ српском светогорском манастиру Хиландар. Враћени су дугови манастира који је, попут манастира Зограф, могао да постане бугарски. Краљ Александар је 1896. године посетио манастир, а почетком 20. века Србија је, први пут у историји, законски уредила помоћ манастиру Хиландар због чега се, како се додаје, и данас име краљице Драге са поштовањем помиње у Хиландару.

Име краљице Драге Обреновић добиће улица која се тренутно формира у оквиру пројекта Београд на води, а чији почетак ће бити мало иза старе Железничке станице чији први путници су били краљ Милан Обреновић, краљица Наталија Обреновић и престолонаследник Александар Обреновић.

Улица наставља ка обали Саве и завршава се између савремених стамбених и угоститељских комплекса зграда који постају симбол модернијег и развијенијег Београда.

Ова улица симболично везује еру из које је потекао краљевски пар Обреновића и савремени Београд, одајући пошту не само краљици Драги Обреновић, већ и самој историји наше престонице.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 10. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

9 replies

  1. Хвала Богу.

    14
    6
  2. Наравно да немам ништа против ове иницијативе, али кад видим ко је ту иницијативу покренуо и где ће бити та улица, тада ме спопадне мучнина.
    Џаба им је што се заклањају иза националних величина и подижу себи својеврсне “цркве покајнице” у форми арапских облакодера и руских мега-скулптура. Радикали-мутанти остају заробљени у своју примитивистичко-простачку љуштуру која их генетски уобручава на “дно каце”. Отуда, шта год они радили или говорили, никад они неће променити слику о себи која говори да су опоганили све чега су се дотакли.

    19
    2
  3. Кад дижу споменик “невино страдалим” мађарским фашистима у Новом Саду, није никакво чудо да назову улицу по проститутки која је спавала и са Миланом и са његовим сином Александром. Једини незадовољни Мајским превратом били су страни амбасадори, обичан народ славио је повратак слободе и крај аустрофилске и русофобске политике. Прочитати Црњанског “Конак” и Валентина Пикуља “Имам част”. Људи, пробудите се !

    12
    8
  4. „Обичан народ“ данас гласа за СНС у фрапантном проценту. Дакле теза да је „обичан народ“ маја 1903. нешто славио – а има и другачијих – није мерило ничега.
    Страни амбасадори незадовољни? Руском није сметало, аустријском није сметало (пустили краља низ воду јер је изневерио поверење и једних и других), такође ни немачком, ако се не варам. Једино је Енглез отишао из Београда и имао је право што је то учинио.
    Грех регицида ‘903 никада није опран, краља и краљицу вероломно су измасакрирали војници који су се том истом краљу заклели на верност, а довели су на престо династију масона. Уосталом, може се прочитати да је краљ Петар пре преузимања крвљу окупаног трона слао писмо у Беч, у којем се заклео да ће с Аустријом увек имати најбоље могуће односе.
    За мене, српска пропаст 20. века почиње трагедијом званом Мајски преврат.

    11
    8
  5. @ AI За неког пропаст, за другог наставак славне борбе за слободу. За неког чин патриотизма уваженог господина Весића, за друге колаборација са окупатором. Избор је ваш, као што је био 1941.

    5
    8
  6. Покрет обнове српске краљевине могао би кренути са тријумвиратом Алекс-андера , одраслих људи без дара читања , вербално образованим на препричаним идејама из прошлости које једино вербално и умеју да преносе . Њихова сфинга , компилација , пачворк , могла би задовољити комплетну јавност и делатнике са јавношћу и у јавности овог времена .

  7. Ako neko za srpsku kraljicu kaze da je prostitutka, ja slobodno mogu da kazem da taj nije Srbin, jer je tako izabrao.
    Takodje je izabrao da su bolji Karadordjevi: pogledajmo kad zagusti kako to izgleda: Karadjordje pobegao preko Dunava, prvi Petar pobegao preko Albanije i poveo vojsku i narod u propast, aleksandar unistio Srbiju i napravio od nje jugoslaviju, drugi Petar pobegao u London.
    A sta su radili Obrenovici? Sve suprotno od toga.

    10
    11
  8. @Матија
    Проститутке су они који су их масакрирали 1903 и чије злочине, деструкцију и неморал баштинимо до данас!

  9. @ матија
    Нама је доста лажне и фалсификоване историје карађорђевићевске! Дојадило је да убице (и пљачкаши Архива) из крваве 1903 пишу и преправљају историју убијених!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading