Спутњик: Пројекат „глобалне Британије“ на Балкану – од „болесника са Босфора“ до паљења ватре на Косову

Британија је способна као глобална сила да пројектује своје интересе широм света, па није чудно што се појављују информације о појачаном утицају те земље у последњим догађајима на КиМ

Фото: Мет Данам/АП фото

Одувек је Велика Британија на простору југоисточне Европе пројектовала своје националне и државне интересе, а у овом тренутку кад је поново постала самостална држава, односно држава ван ЕУ, жели да афирмише пројекат тзв. „глобалне Британије“ и задржи свој утицај и на Балкану, каже за Спутњик историчар Саша Адамовић.

Подсећамо, Велика Британија подржала је акцију владе Аљбина Куртија „против организованог криминала“ на северу Косова, у којој су специјалци РОСУ бојевом муницијом пуцали на цивиле Србе. Председник Србије Александар Вучић оптужио је Британију да стоји иза напада РОСУ на Србе.

То је нама Британија дала…

Према Адамовићевим речима, могло би се чак рећи и да су Британија и њене специјализоване службе увек имале традицију да се посебно баве овим простором.

Саша Адамовић (Фото: Спутњик)

„Историјски нам је то добро познато и добро је документовано, тако да су сад општа места да су британске службе, односно британска политика и те како имала пресудан утицај, примера ради, у државном удару од 27. марта 1941. године, или готово пресудан утицај у довођењу Јосипа Броза Тита на власт 1945. године. Значи, утицај Британије и њених служби на нашем простору је увек био евидентан“, истиче Адамовић.

Гурке на Косову — подстицање инцидената на северу

Британија је способна као глобална сила да пројектује своје интересе широм света, а с обзиром да је једна од најважнијих држава спонзора тзв. косовске независности, није чудно што се појављују информације о појачаном утицају те земље у последњим догађајима на Косову и Метохији.

Појава Гурки, елитне јединице британске војске на Косову, три дана уочи последњих инцидената на северу покрајине не би требало да нас изненади, јер је очито да су британске службе имале одређена сазнања да ће доћи до инцидената, каже Адамовић и додаје да не би искључио могућност да су Британци те инциденте умногоме подстакли.

Вође антисрпске политике

Он подсећа да се током протеклих година смањио амерички контингент из састава Кфора и да он више није највећи у оквиру тих мултинационалних снага. Истиче да је амерички контингент Кфора заправо минималан и да су Американци дошли до тог нивоа да су се малтене повукли са Косова и Метохије.

Приштина: Енглеска амбасада и НАТО поздравили акцију полиције тзв. Косова

„Чак и ако Американци због неких других глобалних проблема, пре свега у Индо-пацифику, проблеме на Балкану стављају у други план, Велика Британија ће традиционално остати заинтересована за оно што се овде дешава и у будућности ће бити нека врста предводника у тим занимљивим, односно контроверзним догађајима“, сматра наш саговорник.

Британија у УН — без уважавања српских интереса

Адамовић додаје да Велика Британија и даље чврсто стоји на становишту да се тзв. косовска независност мора реализовати и не виде се назнаке да је политика у тој земљи спремна да преиспита свој однос према Косову или Републици Српској.

Зато не би требало да нас изненађује или чуди што ће се Британија свим снагама трудити да задржи свој утицај, не толико пресудан као што је био у прошлости, али и даље веома значајан, истиче Адамовић и подсећа на реаговања Британије на простору Балкана, поготово кад наступа у Савету безбедности Уједињених нација.

Спутњик: Енглески тајни пројекат – како да Срби заволе независно Косово

Обично су наступи британског амбасадора изразито противсрпски оријентисани, без уважавања српских националних и државних интереса и на простору Косова и Метохије и Босне и Херцеговине, наглашава Адамовић.

Од неговања „болесника са Босфора“ до два светска рата

Велика Британија се одувек трудила да има значајно присуство на Балкану, дуго времена је била главни заштитник империје која је била на издисају — Османског царства и захваљујући њој је „болесник са Босфора“ продужио свој боравак на Балкану за још читав један век.

Такође, историјски су познати утицаји Британије на књаза Милоша, а спекулише се и о њеном утицају и на друге важне догађаје у српској историји, а могуће је чак међу утицаје Британаца на Балкану убројати и избијање Првог светског рата управо на нашем простору.

Ото фон Бизмарк и Бенџамин Дизраели

„У то време Велика Британија је имала велики интерес да спречи немачку изградњу пруге Берлин—Багдад, која би дала можда одлучујућу геополитичку предност великој немачкој држави, чија је намера била да оспори владавину британске империје на крају 19. и почетком 20. века. Да не причамо о Другом светском рату кад је Британија намеравала да спречи Краљевину Југославију, поучену искуством страдањем српског народа у Првом светском рату, да задржи неутралност у новом сукобу великих сила“, закључио је Адамовић.

Владимир Судар 

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 19. 10. 2021)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Бритонским архивама из периода око 2. Св. рата 90-тих је продужен притвор на још 50 година. Све су индиције да се у њима штошта може прочитати о др. Павелићу и његовом покрету.

    9
    1

Оставите коментар