Приштина: Енглеска амбасада и НАТО поздравили акцију полиције тзв. Косова

Подржавамо косовску владу у очувању владавине права на целом Косову, саопштила је амбасада Велике Британије у Приштини

Фото: AP Photo/Matt Dunham

Деловање против организованог криминала је у интересу свих грађана Косова и ми подржавамо косовску владу у очувању владавине права на целом Косову, саопштила је амбасада Велике Британије на Косову поводом јучерашње акције полиције.

“Напори да се ова акција опструише насиљем, као и употреба запаљиве реторике, само помаже онима који желе да створе поделе међу заједницама на Косову”, наведено је на Твитер налогу амбасаде.

Указује се и да су забринути због извештаја о застрашивању новинара који покушавају да раде свој посао и извештавају о чињеницама на терену.

“Новинари имају право да раде у сигурном окружењу, а они који то угрожавају треба да одговарају”, саопштила је амбасада Велике Британије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вести онлајн, 14. 10. 2021)

НАТО: Полиција тзв. Косова извела акцију спровођења закона

Полиција Косова је саопштила да је јутрос извела акцију против мреже кријумчара у више региона и да је ухапшено осам особа, међу којима и по једна српске и бошњачке националности

Извор: Shutterstock

КФОР и његова команда НАТО су данас саопштили да је Полиција Косова извела акцију спровођења закона и да су у сталном контакту са релевантним косовским институцијама, пренела је приштинска агенција telegrafi.com.

У одговору за ту агенцију, НАТО је навео да „косовска полиција спроводи операцију спровођења закона на целом Косову“.

„Мисија КФОР коју води НАТО у сталној је комуникацији са свим релевантним институцијама на Косову и са представницима међународне заједнице“, наводи се у одговору.

Наведено је и да та мисија „остаје потпуно усредсређена на свакодневну примену свог мандата УН и према Резолуцији 1244 Савета безбедности УН из 1999“, а како би, како је наглашено, „наставила да јамчи безбедно и сигурно окружење и слободу кретања за све заједнице које живе на Косову“.

У одговору је наведено и да КФОР „наставља да подржава недавни споразум између Косова и Србије у вези регистарских ознака“.

Ово је друга седмица да се Кфор налази на прелазима Јариње и Брњак, након договора о регистарским таблицама којем је претходила блокада саобраћајнице од стране локалних Срба.

Полиција Косова је саопштила да је извела „акцију против мреже кријумчара у више региона“ и да је ухапшено осам особа, међу којима и по једна српске и бошњачке националности“.

Наведено је и да је полицијска акција протекла без проблема, осим у северној (Косовској) Митровици где су се, како је указано, „криминалне групе организовано окупиле, направиле блокаде на путевима разним превозним средствима“.

Додаје се у саопштењу да су они „у обрачуну са цариницима и полицијом користили гасне боце, шок бомбе и ручне бомбе“ и да су, како је истакнуто „и пуцале из ватреног оружја“.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 14. 10. 2021)

Александар Вучић: Знам шта нам је чинити, заштитићемо наш народ на КиМ

Они (Косово) немају право да имају своју војску, а то што измишљају Косовске безбедносне снаге уз помоћ странаца то је друго, рекао је Вучић

Александар Вучић (Фото: Бета – А.Х.)

ПАНЧЕВО – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да „зна шта нам је чинити”, уколико косовски Албанци поново упадну на север Косова и узнемиравају српски народ и додао да се нада да никада нећемо имати прилику да видимо на који ће начин то урадити.

Вучић је након обиласка фабрике и развојног центра компаније „Бросе” у Панчеву рекао, одговарајући на питање новинара како ће заштитити Србе на КИМ, да они могу да пробају све што могу против Срба па ће видети шта ће се десити.

„Срби су ме разумели. Нисам то рекао под емоционалним притиском. Када схватите да сте сатерани као земља у ћошак остаје вам да се предате или борите. Предаја није опција, а неки други виде да ли ће да оправдавају дивљање Албанаца на северу. Ја знам шта је нама чинити, заштитићемо наш народ. Тачка. Како, надам се да никада нећете морати да видите”, рекао је Вучић.

Он је подсетио новинарку, која је постављајући питање о томе како ће заштитити Србе апострофирала наводну обавезу Србије по Бриселском споразуму, рекао да је питање постављено без знања шта пише у Бриселском споразуму.

Пећ: Каменована кућа Румене Љубић, једине Српкиње у граду

„То нема везе са тим споразумом” рекао он и објаснио да постоји једино анекс са НАТО-ом у вези доласка оклопних возила на север.

„Они (Косово) немају право да имају своју војску, а то што измишљају Косовске безбедносне снаге уз помоћ странаца то је друго. Јасно је да немају право да долазе на север без сагласности четири градоначелника и Кфор-а. Ово је 7 или 8 упад не би ли приказали силу”, рекао је Вучић и додао да је то кршење онога што је НАТО потписао и самог духа дијалога.

„Добијао сам извештаје шта медији тајкунски пишу и да су забринути за безбедност Срба. Имао сам у виду безбедност и положај Срба, оно што сам имао жељу да кажем рекао сам и немам намеру да ишта додам”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

На питање да ли је проверио у каквим условима живе кинески радници у Србији, Вучић је рекао да није председник Кине да би то проверавао и да је то посао за „наше кинеске пријатеље”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар