Енглеске Гурке поново на Косову и Метохији, вежбају сузбијање нереда

Елитна енглеска јединица, Гурке, први пут је распоређена на КиМ у јуну 1999. године, непосредно по окончању агресије НАТО-а на СР Југославију, приликом уласка снага Кфора у складу с Кумановским споразумом

Фото: AP Photo/Visar Kryeziu

Снаге Кфора на Косову и Метохији појачане су Првим краљевским батаљоном Гурки, елитном јединицом Војске Велике Британије. Они су на подручје покрајине, како је саопштено, стигли због вежбе чија је главна тема сузбијање нереда.

Гурке на Космету учествују у вежби OPREX, која је заправо оперативна проба њиховог брзог размештања у случају кризе на овом простору.

Вежба Кфора у сузбијању нереда одржана је на подручју Ђаковице, а, може се рећи, домаћини Гурки су италијански припадници Кфора, који су се показали као поуздани заштитници српског становништва и манастира Високи Дечани. Мајор Тим Камингс, командант Чете Бе Првог краљевског батаљона Гурки, за сајт „Форсиз њуз” изјавио је да је на косовској полицији да прва реагује у случају великих нереда, а да би, ако они не ставе ситуацију под контролу, реаговао Кфор, односно НАТО.

„По доласку овде интегрисали смо се са јединицама савезника из НАТО-а које су у саставу Кфора“, објашњава мајор Пит Холтон-Харт, заменик команданта Првог краљевског батаљона Гурки.

Осим стратешке резерве из Велике Британије, у вежби су учествовале и јединице из Италије, Грчке, Турске, Албаније и Северне Македоније.

Гурке (Фото: Снимак екрана/British Army)

Гурке су овог пута са собом понеле опрему за сузбијање уличних нереда, што је ипак атипичан задатак за ову јединицу, коју чине припадници народа са Хималаја, из Непала, који су широм света познати као храбри и дисциплиновани војници лојални британској круни. Њихов препознатљиви симбол је закривљени нож куки. С британском војском стигли су до многих крајева света, па тако и на Космет.

Међу Гуркама које су тренутно у јужној покрајини Србије има и ветерана који су тамо били и у лето ратне 1999. године. Један од њих је и мајор Бабиндра Гурунг, данас старешина у логистици Првог краљевског батаљона Гурки.

„Био сам на овом подручју у време конфликта 1999. године, тада сам као млади војник овде распоређен под другачијим околностима“, кратко је изјавио за поменути сајт ветеран чувене британске јединице.

Иначе, Гурке су као стратешка резерва практично у својеврсном дежурству и у приправности да се, ако затреба, брзо размести из своје базе у месту Фолкстон у Великој Британији у јужну покрајину Србије, преноси Политика.

Гурке су први пут распоређене на КиМ у јуну 1999. године, непосредно по окончању агресије НАТО-а на СР Југославију, приликом уласка снага Кфора у складу с Кумановским споразумом.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 10. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар