Ђељаљ Свечља: Данашњу акцију покренула савезничка служба – тужилац, судија и већина полицајаца Срби

Ни Вучић ни било ко други не може да заштити Бесима Зећирија од закона „Републике Косово“. То да ли је апотека 20 стопа са ове, или оне стране, није битно, рекао Свечља

Ђељаљ Свечља (Извор: НСПМ) 

„Министар унутрашњих послова“, Ђељаљ Свечља, рекао је да је данашњи случај акције на Северу Митровице против шверца робе покренула једна савезничка служба.

На конференцији за новинаре, Свечља је поновио да акција није усмерена против било које националне припадности.

Свечља: Тужилац и судија Срби, ухапшени Албанци

„Ова операција није усмерена против било које националности, ово је усмерено против криминалаца који су шверцовали илегалну робу на територији Косова. Тужилац у овом предмету је Србин, судија за претходни поступак је Србин, чланови полиције за брзо реаговање у Северној Митровици су углавном Срби. Већина ухапшених су Албанци, већина тражених су Албанци. Не ради се ни о каквој акцији државне репресије против било кога. Сви ови докази које сте видели су довољни докази да су ове радње више него потребне и ми ћемо наставити са таквим радњама. То је савезничка служба која је покренула овај случај и сарађивали смо са међународним представницима. Ово није активност која је упућена ка српској заједници на Косову. Власник апотеке у којој се дешавао шверц на високом нивоу и где су нападнути истражитељи је Албанац за којим се трага. Ни Вучић ни било ко други не може да заштити Бесима Зећирија од закона Републике Косово. То да ли је апотека 20 стопа са ове, или оне стране, није битно.

Енглеске Гурке поново на Косову и Метохији, вежбају сузбијање нереда

„Наставићемо да спроводимо закон свуда на Косову“, казао је Свечља.

Осам полицајаца повређено у акцији на северу

Свечља је саопштио је да је осам полицајаца повређено као последица напете ситуације на северу Митровице, због полицијске операције која је данас тамо предузета, против кријумчарења робе.

Свечља је затражио од званичних власти да изведе починиоце напада на званичнике пред лице правде.

„Косово је озбиљно изложено криминалу, наше институције су посвећене осигуравању мирног окружења. Данашња акција била је успешна у одузимању робе и хапшењу њихових кријумчара, а никада против других грађана. Већ имате информације да има осам повређених полицајаца. Позивам одговорне институције да реагују против оних који су напали званичнике“, рекао је Свечља током конференције за новинаре, заједно са генералним директором косовске полиције Самедином Мехметијем.

Упад РОСУ на север Косова и Метохије, један Србин рањен a десетине повређених

Свечља је такође споменуо нападе на новинаре на северу, рекавши да су и они били сведоци насиља тамо.

Косовска полиција спровела је у среду акцију против кријумчарења робе на неколико локација на Косову, укључујући регион Северне и Јужне Митровице, Приштине и Пећи.

Мехмети: Сумња се да је дошло до цурења информација у вези са операцијом

Директор полиције Самедин Мехмети рекао је да је операција која се данас догодила почела пре отприлике годину дана. Он је указао на то да је рација планирана да се изведе на 26 различитих локација, од којих 5 на северу Митровице и 4 у Звечану.

Он је истакао да се због отпора грађана на северу операција не може у потпуности извести на осам локација.

Акција планирана на 26 локација, 9 на Северу, али на 8 није могла да се изведе

„Ова операција је почела пре око годину дана и добро је прошла у свим другим деловима, осим на северу. Рације су планиране на 26 различитих локација. Прва акција у Приштини, затим 6 у Пећи, 10 у Јужној Митровици, 5 у Северној Митровици и 4 у Звечану. Сумња се да је дошло до цурења информација, ово се истражује. Од 9 локација на северу, на осам се није могла извести операција јер су грађани ометали развој операције. Као резултат тога, повређено је 10 службеника, 7 Албанаца, од којих три истражитеља, три оперативца специјалне јединице и три полицајца за брзе реакције. Једна од особа умешаних у напад на званичнике је такође повређена. Још нисмо потврдили да ли је њега повредила полиција или хици које је задобио од грађана“, рекао је Мехмети на конференцији за новинаре.

Вучић Србима са КиМ: Ако крену на вас насиљем, бићемо уз вас

Рекао је да је полиција гађана оружјем, било је и бацања ручних бомби борбеног типа. Такође и шок бомбе.

Повређени грађанин има кривични досије за тешку крађу, оптужен 2011

„Око 11 сати повукле су се све полицијске јединице које су учествовале у акцији. Што се додатних информација тиче, апотека у којој су нападнути полицајци је у поседу Албанца који је познат по криминалним активностима. На 26 локација, 8 особа је ухапшено, за 10 се трага, 10 полицајаца је повређено. Повреде су мање, сви су ван животне опасности. Повређен је један грађанин, неколико службених возила оштећено, нека су запаљена. Грађанин који је повређен је држављанин који има кривични досије, оптужен је 2011. године за тешку крађу”, рекао је Мехмети.

Представио је неке слике бомби које су бачене.

Мехмети је рекао да су прикупљени докази довољни за подизање кривичне пријаве.

Скраћивање наслова и опрема: Стање ствари

(Коссев/НСПМ, 13. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар