Британци дали гаранцију за 5Г ауто-пут у Србији

Уједињено Краљевство има огромно искуство и стручност не само у изградњи путева, већ и у секторима попут железничке иновације и зелене енергије, рекла Шан Маклеод, британска амбасадорка у Србији 

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Британска извозна кредитна агенција УКЕФ (UK Export Finance) обезбедила је зајам у износу од 430 милион евра за изградњу 5Г аутопута у Србији, потврђено је данас на Глобалном инвестиционом самиту у Лондону.

„Пројекат изградње Моравског коридора (Е-761) тако постаје први пројекат у Србији који ће користити подршку најстарије светске извозне кредитне агенције, а укупан износ који је УКЕФ определио за кредитирање локалних пројеката је око четири милијарде фунти“, саопштено је из Амбасаде Велике Британије у Београду, преноси Екапија.

Предвиђено је да Моравски коридор споји Појате и Прељину и буде једна од најмодернијих саобраћајница у региону, будући да пројекат турско-британског конзорцијума „Бехтел-ЕНКА“ предвиђа најновију телекомуникацијску опрему, сигнализацију и технологију за контролу поплава, односно системе за заштиту животне средине.

УКЕФ се од других националних кредитних агенција разликује по својој флексибилности: постоји обавеза да само до 20 одсто вредности кредита буде потрошено на британске ланце снабдевања – било да је реч о добрима или услугама – а услови враћања су конкурентни у поређењу са онима које наплаћују друге ОЕЦД кредитне агенције, наводи се у саопштењу.

УКЕФ такође може да обезбеди гаранције за финансирање у српском динару и за УКЕФ подршку могу да се пријаве и приватне и државне компаније.

„Одушевљена сам јер је данас потврђена УКЕФ подршка за пројекат Моравски коридор. Ова најава је потврда да радимо на јачању односа Велике Британије и Србије усмереним ка будућност. Уједињено Краљевство има огромно искуство и стручност не само у изградњи путева, већ и у секторима попут железничке иновације и зелене енергије. Ови сектори су кључни за будући развој Србије и ширег региона Западног Балкана“, рекла је Шан Маклеод, британска амбасадорка у Србији.

Зајам даје „Џеј-пи Морган Чејс банк“ „Коридорима Србије“ на 13 година, уз каматну стопу од 0,5 одсто годишње, увећана за шестомесечни еурибор, уз гаранцију УКЕФ, пише Екапија.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 19. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Ту се дакле очекује највише проблема па се траса вишеструко осигурава.

Оставите коментар