Спутњик: Шта ће моћи Срби на 5Г ауто-путу – вожња без возача, нема спавања ни судара

За разлику од 4Г мреже, мрежа најновије пете генерације је много боља јер омогућава огроман капацитет информација које се преносе

Фото: CC0

Ако вам се деси да на будућем 5Г ауто-путу од Појата до Прељине, првом те врсте у Србији, будете задремали за воланом, има ко ће и о томе да брине. Мобилна мрежа најновије генерације ће да контролише чак и поспаност возача ако у аутомобилу има примопредајник 5Г. Па ако треба и да га буди.

Овако је сликовито за Спутњик објаснила значај увођења 5Г мреже на ауто-путевима, Ирина Рељин, стручњак за телекомуникације и информационе технологије и професорка београдског Електротехничког факултета(ЕТФ) у пензији.

За изградњу првог 5Г аутопута у Србији који ће на Моравском коридору да споји Појате и Прељину, зајам у износу од 430 милиона евра је обезбедила Британска извозна кредитна агенција (УКЕФ). На том пројекту ће, од раније је познато, радити турско-британски конзорцијум „Бехтел-ЕНКА“ и УКЕФ је гарант зајма који „Коридорима Србије“ даје ГП „Морган Чејс” банка на 13 година, уз каматну стопу од 0,5 одсто годишње.

Без спавања за воланом и судара

Пројекат предвиђа најновију телекомуникацијску опрему, а управо избегавање судара и безбедност саобраћаја је, како истиче Рељинова, највећи значај увођења 5Г мреже на уто-путевима, захваљујући којој је могућа потпуна контрола онога што се дешава на друму и у аутомобилу.

Британци дали гаранцију за 5Г ауто-пут у Србији

„Пет Г омогућава да обављате комплетну контролу саобраћаја на тим путевима, а то значи да можете да имате не само видео надзор, већ да се могу контролисати и аутоматска возила, она без возача“, напомиње наша саговорница.

Увођење 5Г, наравно, не значи да на Моравском коридору, када буде завршен, неће моћи да се виде аутомобили старије генерације у којима нема примопредајника 5Г. Ти времешни су у Србији и најбројнији и њима преостаје да користе предности безбедније вожње ауто-путем, али и захваљујући информацијама о стању на друму које могу да обезбеде посредством 4Г мреже, односно мобилне телефоније.

5Г ће мењати човека за воланом

Онима са најновијим моделима аутомобила који имају уграђен примопредајник 5Г, нова мрежа, која ће бити присутна целом дужином будућег Моравског коридора од Појата до Прељине, због минималног кашњења у преносу информација, практично ће омогућити мењање човека за воланом.

Захваљујући брзини преноса информација 5Г мрежа може да замени човекове реакције и да контролише аутоматска возила без возача (Фото: CC0/ADMC)

За разлику од 4Г мреже, мрежа најновије пете генерације је, како каже Рељинова, много боља јер омогућава огроман капацитет информација које се преносе.

„Значи да велики број корисника може да приступи тој мрежи и користи информације, а оно што је за нас најзначајније то су мала кашњења у преносу информација. Та кашњења су на нивоу перцепције човека. Зато се сматра да 5Г може да замени човекове реакције. Ако користите аутомобил без возача онда се претпоставља да у том случају све мора да функционише онако како би возач реаговао. Брзином којом би просечан људски организам реаговао тако реагује и софтвер који користи 5Г мрежу“, објашњава професорка ЕТФ.

Много информација и хитра реакција

То значи да ако се нешто дешава на друму што захтева хитну интервенцију, до ње ће доћи оном брзином којом би реаговао и човек. Поента је, међутим, у томе да се захваљујући великој количини информација о томе шта се дешава на друму, на сваком његовом километру, управо предупреде нежељени догађаји, поготово судари са фаталним исходом.

Она напомиње да 5Г има свој одвојени опсег радиофреквенција који ће контролисати искључиво саобраћај. Он ради на пет гигахерца, што су релативно високе фреквенције и додељен је управо контроли саобраћаја, без могућност мешања са осталим саобраћајем на мрежи.

Већ постоји и експериментална 6Г мрежа и очекује се да она у свету буде примењена за десетак година (Фото: Pixabay)

Рељинова је указала на то да и 4Г системи имају релативно мала кашњења у преносу информација на основу којих се на путу реагује, али да се показало да су та кашњења много већа него код 5Г мреже и да компликоване и опасне случајеве у саобраћају, на пример у раскрсницама, она не може да „покрије“.

Експерименте су, како напомиње, у Европи радиле групе држава, Француска, Немачка и Холандија и велики произвођачи опреме за мобилне системе, Нокија и Ериксона. На основу експеримената, прво рађених у Скандинавији, видело се да 4Г неће моћи да реши све ситуације.

Великом брзином до промена

На констатацију да Србија још нема у употреби 5Г мрежу и да је крајем марта 2020. године у Научно-технолошком парку Београд тек у пробни рад пуштена прва 5Г базна станица у Србији, она каже да је уверена да бисмо и ми могли релативно брзо да достигнемо тај стандард.

Каже да је овог лета била у Америци и да је 5Г готово свуда заступљена и да је до тога дошло за кратко време.

„Када је то почело у Америци пре две године била сам тамо и од тада је то толико брзо развијано да је то невероватно. Ви нон стоп имате рекламе на ауто-путу и објашњења шта све може да се користи. То је добро и за фабрике. Ви на том ауто-путу можете да имате производне хале, складишта која ће захваљујући 5Г бити аутоматизована и контролисана, за шта вам треба мање људи“, истиче наша саговорница.

Ирина Рељин (Фото: N1)

Мрежа најновије генерације је на путевима присутна и у развијеним земљама Западне Европе, а у нашем окружењу, колико јој је познато, у томе је највише одмакла Мађарска која је највише радила на аутоматским возилима без возача и имају тестна возила и тестне траке за то.

Сада је то толико присутно у свету да више готово да не можете да кажете ко то није увео. Сви то раде, то је нешто што је неопходно и оно што ја знам јесте да сада постоји експериментална 6Г мрежа и да се у нашим инжењерским круговима итекако говори о томе када ће бити увођена 6Г мрежа. Очекује се да то буде негде 2030. године уведено у свету“, истакла је Рељинова.

Све то, како напомиње, не значи да они који у аутомобилу немају примопредајник 5Г неће моћи на 5Г ауто-пут. Они ће моћи да користите само оне благодети које су свима доступне захваљујући мобилној мрежи претходних генерација које такође пружају информације о дешавањима на путу.

Мира Канкараш Тркља

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 20. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

6 replies

 1. Моћи ће то Срби на ауто-путу, отприлике 2050-те. Можда. Наравно ако питате оне Давосџије, нико осим “елите” ни не треба да има приватни ауто, па онда не знам који ће им оваква технологија. Једно друго искључује.

  14
 2. @Марк Еугеникос

  Струка цени да ће вакцинисани моћи и раније а чиповани одмах по пресецању врпце. Они ће моћи и пешке, на бициклу или у колицима зависно од тога шта ће коме претећи после дигитализације односно отплате 1945-те органске рате кредита.

  За технички преглед биће потребна само исправна антена забодена на одгов(N)арајуће место.

  10
 3. Ова врста пљачке је уобичајена за колонијалне просторе.

  Наиме, први корак је да интернационална удруга криминалаца ММФ или Светска Банка да колонији кредит на, рецимо, пет милијарди долара (око 4 млјрд фунти).

  Кредит је строго намењен за инфраструктурне радове.

  “Фазон” је у томе да у градитељским радовима морају учествовати фирме колонизатора.

  Они то чине по цени која је далеко већа од реалне.

  На пример, реална цена је 3 милијарде долара, али колонизатор процењује на 5 и даје толики кредит.

  Подизвођачи могу бити локални. Они коштају 1 милијарду (или мање!) а 4 иде страном извођачу.

  Дакле од тих пет милијарди четири ни не уђе у земљу Србију, пардон, неку тамо колонију.

  Колики је стварни рачун који колонизаторска фирма испоручи ММФ-у, то не знамо. Али је за претпоставити да је близу “реалне” од око 2 милијарде.

  ММФ дакле плати 2 милијарде фирми из колонизаторске земље и једну локалним подизвођачима.

  Епилог: сиротиња раја колонијалне територије отплаћује дугорочни кредит на пет милијарди за нешто што је коштало 3. Све са каматом. Мала је утеха да је 6-мсечни еурибор сада негативан (око -0.5%) али то не мења главну шему…

  18
  1
 4. Добра шала овај текст. Па мени СББ не излази из куће. Нису кадри да ми обезбеде вај фај сигнал без прекида и успоравања , а Д3 ми мало мало па ресетују да бих имао нормалну слику . Они ће да контролишу возила на ауто путу ; цврц Милојка . Ако се нечастиви буде овим путем појавио целом свету истог момента, како неки старци говоре, онда имамо среће – то неће скоро бити…

 5. Госпоџа усплахирено, са све извијеним обрвама, чији избријани сјај треба да скрене поглед са ресто гротеске, напомиње “…за шта вам треба мање људи“. Надам се да ће, са појавом 5,6Г, и потреба за сподобама врсте, која се диви непостојећим америчким ауто-путевима, такође нестати, и сходно томе, та врста, изумрети.
  Ономад нам рекоше да ће лепота спасити свет, а свет је запао у живо блато јер су ружни имбе*или сели у бојеви тенак.

 6. Колико видим главни циљ је смањење броја људи.Што је циљ и ове вакцине

Оставите коментар