Данас: Вучићев други покушај „унутрашњег дијалога“ о КиМ

Вучић не жели да јавно износи било какав детаљ о решењима која се нуде преговарачким странама, и подвлачи да би то нанело штету „нашој позицији“

Александар Вучић и Ивица Дачић (Фото: FoNet/Nenad Đorđević)

Александар Вучић поново покушава да води „унутрашњи дијалог“ о Косову јер жели да задобије што ширу подршку у случају евентуалног постизања договора с косовским Албанцима у наредних неколико месеци.

То каже за Данас извор из западних дипломатских кругова коментаришући најновије поруке председника Србије.

Вучић је, подсетимо, приликом обраћања јавности у петак навео да је спреман да се одазове позиву председника Народне скупштине Ивице Дачића да поднесе извештај парламент о бриселским преговорима Београда и Приштине, прецизирајући да ће се то вероватно десити након нове рунде разговора, као и да је спреман да о истој теми разговара и са представницима ванпарламентарне опозиције.

У међувремену, Дачић је за Танјуг изјавио да ће се седница посвећена наведеном извештају највероватније одржати 22. или 23. јуна. Будући да се очекује да се Вучић са косовским премијером Аљбином Куртијем састане средином овог месеца у Бриселу, уз посредовање изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, он ће се посланицима обратити по повратку из седишта ЕУ.

Како је прецизирао, разговори о КиМ требало да „резултирају формирањем листе заједничких принципа за дијалог у будућности“.

Поводом таквих најава, у дипломатским кулоарима се наводи да је добро што процес преговора „постаје транспарентан“, али се поставља питање зашто је Вучићев режим „толико дуго чекао“ да поднесе извештај.

Истовремено, као отежавајућа околност доживљава се чињеница да је у очима „већине“ званичника ЕУ, нарочито оних који се баве Србијом, актуелни сазив Народне скупштине „малтене лишен опозиције, због чега личи на парламент, рецимо, Белорусије“.

„Наивно је веровати да ће и Вучићеви политички противници имати било какву истакнуту улогу у том формулисању листе принципа за наставак преговора, јер је позната његова склоност да води главну реч у свему. Уколико се и део опозиције који је већ изразио спремност да се укључи у разговоре и буде за нешто питао, биће то само неки детаљи, без суштинске важности“, тврди западни дипломата.

Подсетимо, коалиција Национално-демократска алтернатива (НАДА), коју чине ДСС, ПОКС и 19 удружења грађана, већ је поздравила „отварање могућности за организовање дијалога државотворних странака о решавању питања КиМ“ и указала да ће прихватити евентуални позив Вучића да учествује у тим разговорима.

Извор нашег листа истиче и да председник Србије наведеним плановима покушава и да парира косовском премијеру Аљбину Куртију. Курти, који на Западу има репутацију „неугодног“ преговарача, у поређењу са бившим косовским председником Хашимом Тачијем, већ се састао са двојицом од тројице лидера опозиционих странака у Приштини.

Како је пренео РТС на свом порталу, он је рекао да ће у контексту дијалога имати расправу у Скупштини „у вези са тренутним стањем у досадашњем процесу дијалога, да се види где се стигло у погледу претходних споразума, њихове примене и утицаја“. Поводом предстојећег сусрета са Вучићем у Бриселу, Курти је изјавио да ће се разговарати „о предстојећем, а не о наставку претходног дијалога“.

Александар Вучић је прошле седмице, уочи доласка Лајчака и америчког изасланика Метјуа Палмера у Београд, у више наврата поновио да очекује да ће „порасти притисак“ на Србију у контексту косовског проблема, укључујући констатацију да му „нико не нуди јабуке и колаче“.

Ипак, „тон“ је умногоме стишао након њихове посете, изјавивши да је имао „коректне разговоре“.

Како је Данас недавно објавио, у дипломатским кулоарима се учестало говори да је у оптицају  поново „модел две Немачке“, што би подразумевало да Београд званично не призна Косово, али да омогући Приштини да добије чланство у Уједињеним нацијама.

Председник Србије, с друге стране, не жели да јавно износи било какав детаљ о решењима која се нуде преговарачким странама, и подвлачи да би то нанело штету „нашој позицији“.

Полузаборављени разговори

Унутрашњи дијалог о Косову, који је Вучић најавио у ауторском тексту за Блиц јула 2017, започет је неколико месеци касније, када је основана Радна група за пружање подршке вођењу унутрашњег дијалога. Ти разговори водили су се углавном организовањем округлих столова. Портал EWB пренео је својевремено да је одржано тридесетак састанака, са различитим представницима академске заједнице, спортских и студентских удружења, организација окупљених у Националном конвенту о ЕУ, представницима Срба са Косова… Опозиција није учествовала у таквом процесу, а недуго потом у јавности се све гласније почело причати да постоји идеја поделе Косова, односно разграничења, што председник Србије никад није демантовао.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 7. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading