Војислав М. Станојчић: У Народној скупштини стање редовно или Ђурђевдански обрачун са Ђиласом

Зашто је судство „Ђиласово“ М. Атлагић није нашао за сходно да објасни, али је Ђиласу поставио 27 питања

„НИН“ је недавно објавио карикатуру Душана Петричића, који је зграду српске Народне скупштине, представио као „Истурено одељење клинике за психијатријске болести др Лаза Лазаревић“.

Извор: НИН

Ако се некоме на први поглед учинило да је карикатуриста претерао и да стање није толико озбиљно као што га он види, требало би да одвоји део слободног времена и наоружа се стрпљењем како би видео и чуо шта ти такозвани народни посланици говоре и какве одлуке доносе.

Сасвим случајно на Ђурђевдан (а то је могао да буде и било који други дан заседања Народне скупштине) пратио сам излагања неких посланика напредњака и једног њиховог коалиционог партнера.

Овог шестог маја на дневном реду био је избор судија за основне и прекршајне судове. Посланици који су се о томе изјашњавали, не би остали живи (бар ови које сам слушао) кад би у првом делу свога излагања пропустили да се диве А. Вучићу а у завршници да се не обруше филипикама (ђиласикама) на председника Странке слободе и правде.

Фото: Стање ствари

Маријан Ристичевић је објаснио својим колегама у Скупштини како у Србији „има и честитих и поштених судија – веровали или не – али већина није таква, јер се боје Драгана Ђиласа. Не треба да се боје да суде зато што Ђилас и Јеремић прете да ће се обрачунати са судијама и медијима“.

Угљеша Мрдић је најпре је отпевао оду председнику своје странке, да би се затим посветио Ђиласу и његовима којима „не одговара правна држава, јер не могу да отимају новац од грађана и стављају га у своје џепове“.

Није изостао ни Верољуб Арсић који је закључио да је Ђилас могао да заради новац јер је имао послушне судије који нису смели да га гоне. (Како ствари данас стоје, испада да је он и сада и те како моћан. Иако је прошло девет година откако је СНС на власти, она му још није нашла доказе о преварама и крађама, поднела тужбу и сместила га на робију).

Драган Ђилас (Фото: Странка слободе и правде)

Посланици СНС-а (сем најмлађих) углавном су прелетачи, а највеће чудо међу њима је извесни Адам Шукало. Он је до пре две-три године био посланик у Републици Српској, затим се преселио у Србију, доспео чак и у најновији сазив Скупштине, па је, сасвим природно, и он имао шта да каже о Ђиласу:

„У двојцу Ђилас-Шолак један је баждарио на секунде, а други на канале како би изнели новац на егзотичне дестинације… Нећемо се смирити“, поручује им Шукало, „док вас не истерамо на чистац и пред суд правде“.

Готово да се само по себи разуме да није изостала ни реч чувеног професора Марка Атлагића, који се прославио прошлогодишњим нападом на глумицу Секу Саблић. „Ђиласово судство“, рекао је, „направило је један од највећих скандала у свету: изабрало је мртвог судију, а тадашња председница Високог савета судства, Ната Месаровић чак је изјавила како је обавила разговор са њим!“

Марко Атлагић (Фото: Медија центар Београд)

Зашто је судство „Ђиласово“ М. Атлагић није нашао за сходно да објасни, али је Ђиласу поставио 27 питања, рекавши да се неће смирити док он на њих не одговори „ на својој ЦИА Н1 телевизији“.

Миленко Јованов поставио је питање да ли се ишта дешава по питању истраге у вези са рачунима Драгана Ђиласа у иностранству и када се могу очекивати резултати? „Ђилас је имао потребу да се обрати јавности“, прокоментарисао је његово иступање на телевизији, „показујући намеру да настави тамо где је стао. Он не мисли да је било где погрешио, не мисли да је то што је док је био на власти, својим фирмама, захваљујући позицији, обезбедио 619 милиона евра лоше. Не, он жели још, 630 милиона евра, 700 милиона, милијарду евра, сматра да би сутра требало да се врати на власт да би прексутра наставио тамо где је стао“.

Ако сам – када сам видео Петричићеву карикатуру – помислио да је њена порука претерана и увредљива за такозване народне посланике, после иступања у Скупштини неких од њих овог шестог маја почео сам да је више ценим.

Прочитајте јошCategories: Судбина као политика

Tags: , , , , ,

Оставите коментар