Ниш: Протест угоститеља због нових мера Кризног штаба

На протест, на који се претходних дана позивало преко друштвених мрежа и чији иницијатор је остао непознат, дошли су музичари, фотографи и сви они који живе од угоститељства

Због мера државе, кажу окупљени, угрожен им је живот и рад (Фото: Јужне вести/Н.М.)

Позиву да се протестује због мера државе по којима ће други викенд заредом радити само продавнице хране, апотеке и бензинске пумпе, одазвали су се угоститељи који се противе затварању локала. Придружили су им се музичари, фотографи, радници обезбеђења, цвећари, козметичари и остали. Свима њима је, како се чуло на данашњем скупу у центру Ниша, ускраћено да раде од почетка епидемије и угрожен је живот њихових породица, због чега је најављен протест испред Скупштине Србије у недељу.

На протест, на који се претходних дана позивало преко друштвених мрежа и чији иницијатор је остао непознат, дошли су музичари, фотографи и сви они који живе од угоститељства.

Најгласнији су били угоститељи, који су поручили да због забране рада локала у последње време, а и од како је проглашена епидемија вируса корона у Србији, не могу да зараде довољно да плате раднике и све доприносе држави.

Нама је ускраћено да радимо 11,12 месеци, а морамо да плаћамо доприносе. Одакле могу да зарадим новац за плате, кад ми је држава забранила да радим. Некима су блокирали рачуне. Да ли председник Вучић зна то, или је необавештен као Коштуница. Имам 10 радника у сталном радном односу, више не знам како да платим. Добио сам од Пореске да платим 588.000 динара, а фирма не сме да ради – истиче један од угоститеља.

Из перспективе угоститеља и привредника мере државе изгледају овако (Фото: Јужне вести/Н.М.)

Кажу да новац за плате радницима, који су добили од државе, није довољна помоћ у ситуацији када не могу да раде и да зараде, а у обавези су да плате доприносе за раднике и порез држави.

То није никаква помоћ – поручују.

Са скупа су послали и питања Кризном штабу, који доноси мере за спречавање ширења вируса корона, како је дозвољено да у Скупштини седи 250 људи, да се одржавају концерти, а да је њима забрањено да организују весеља и поручују да би држава треба најпре требало да препозна да угоститељи и сви који са њима сарађују постоје, као и њихове проблеме.

Придружујемо се захтевима угоститеља, јер смо поред њих и ми угрожени. Сви ми хранимо породице, отприлике су 4 човека угрожена по једном угоститељу или музичару. Огроман број људи зависи од овога што ми радимо. Ако су прописане мере за све делатности, нека се пропишу мере у којима сви можемо макар да зарадимо за живот. Ако може да се одржи концерт у трећини неке сале, мислим да је могуће да донесу – поручује музичар Александар Поповић.

Аранђеловац: Протест угоститеља, музичара и туристичких радника

Неки од окупљених за државу имају два предлога – да се свима забрани да раде, или да се, у складу са одлукама по којима продавнице, апотеке и бензинске пумпе могу раде, и угоститељима дозволи да раде у истој мери.

Као решење предлажу и отпис пореза, што сматрају адекватном мером у ситуацији када ништа не зарађују.

Не од 5 до 8, него затворити све на месец дана на глобалном нивоу и то је једини начин да се све ово реши. Треба предузети радикалне мере. Је л’ корона делује само викендом? Напада људе после 8 увече? Мени ту ништа није јасно. Ако сте решили да затварате, затворите све на 2 недеље, обуставите било какав контакт људи. А овако пођемо један корак напред, назад два – поручује део угоститеља.

Да ли ће неки од предлога са данашњег скупа у Нишу узети у разматрање, чуће се после седнице Кризног штаба, која је најављена за понедељак. До тада, за дане викенда Штаб је одлучио да буду отворене само продавнице хране, апотеке и бензинске пумпе.

Подсетимо, због мера које ограничавају рад локала нишки угоститељи протестовали су и у септембру прошле године.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Јужне вести, 12. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Nema sustine ovde. Dok trazimo zatvaranje (sve na mesec dana) oni ce da zatvaraju kako i sta hoce. Moramo da trazimo ukudanje svih mera jer su sulude. Sigurna sam kad bi sve radilo da bi bio isti broj umrlih a da bismo bar mentalno bili zdravi. Gledajte svojim ocima a ne TV ocima. I ne slusajte sta pricaju nego gledajte sta rade. Probudite se.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading