ЕУ и амбасаде Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД: Ентитети без права на отцепљење од БиХ

Поново изражавамо своје опредељење за територијални интегритет и фундаменталну структуру БиХ као јединствене, суверене државе са два ентитета који немају право на отцепљење од БиХ, наводи се у саопштењу

Фото: Танјуг/Пинтерест

САРАЈЕВО – Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД, као и специјални представник ЕУ у Сарајеву издале су заједничко саопштење поводом закључака Народне скупштине Републике Српске.

„Поново изражавамо своје опредељење за територијални интегритет и фундаменталну структуру Босне и Херцеговине као јединствене, суверене државе са два ентитета који немају право на отцепљење од БиХ”, наводи се у заједничком саопштењу, преноси „Кликс”.

У време када се земља суочава са бројним проблемима, укључујући пандемију, позивају све институције власти да се фокусирају на задовољење потреба њених грађана, укључујући потребу за реформама неопходним за економски опоравак и напредак на путу ка ЕУ, а не на изјаве које уносе поделе.

Жељко Комшић: Ако се Република Српска отцепи, нестала би за два дана

„Пут напред за БиХ је јасно формулисан у Мишљењу ЕУ и ОХР-овој агенди 5+2, и то је оно на шта треба да се фокусирају институције које траже окончање међународне супервизије. У међувремену, настављамо пружати подршку и високом представнику и ЕУФОР”, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Истиче се да високи представник наставља са кључном улогом у спровођењу цивилног дела Дејтонског мировног споразума, у складу са својим мандатом и овлашћењима која му је дала међународна заједница.

НСРС усвојила је у среду у Бањалуци закључке у вези са оценом рада високог представника, применом Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ у периоду разговора о именовању новог високог представника. Усвојена је и информација о примени Анекса 10 Дејтонског мировног споразума.

Народна скупштина РС: Не можемо прихватити наметање било које личности за високог представника

Скупштина РС сматра да је време да БиХ са своја два ентитета и три конститутивна народа преузме одговорност за властити развој у складу са Дејтонским споразумом и међународним правом, а ако то не буде на дневном реду у скорије време, треба покренути разговоре о мирном разлазу, наводи се у закључцима скупштинске већине.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар