Nova.rs: Мађарска објавила цене вакцина, у Србији о томе ћуте

Објављено је и да је мађарски премијер, Виктор Орбан, данас дочекао контигент од 450 хиљада кинеских вакцина

Фото: TASS/Profimedia

Мађарска је објавила цене по којима је набавила руску и кинеску вакцину – пренели су мађарски медији. За разлику од Мађарске државни врх Србије и даље крије цену вакцина. Председник Александар Вучић свакодневно се хвали успешном куповином нових доза вакцине, али цену не открива. Најпрецизније што је до сада рекао је да ће грађани, када виде цену, „споменик да му подигну“.

Како преносе мађарски медији, руска вакцина Спутњик В кошта 17 евра, док кинески Синофарм кошта 63 евра.

Цена се односи на две дозе, које су довољне за једну особу.

Објављено је и да је мађарски премијер, Виктор Орбан, данас дочекао контигент од 450 хиљада кинеских вакцина.

ЕУ још није одобрила кинеску и руску вакцине, али им је Мађарска дала зелено светло за хитну употребу.

За разлику од Мађарске, где је цена вакцина објављена у медијима, у Србији је овај податак и даље тајна. Александар Вучић стално најављује куповину нових доза вакцине, али никад не објављује њихову цену.

Никаквих прецизних информација нема осим што је Вучић казао да је кинеска вакцина најскупља, те да је кроз разговор са председником Кине договорено да цена буде мања за Србију и да ће грађани Србије када буду видели цену, “споменик да му подигну“.

“Мене није срамота да молим за Србију и добили смо кинеску испод цене, иако је реч о најскупљој. Не смем да кажем цену, јер ће сви онда од Кинеза по тој цени да траже. Ја због њих не смем да кажем”, рекао је Вучић.

Претходно су представници државе казали и да су подаци из уговора о набавци вакцине које је Србија склопила са компанијом Фајзер – тајни. Премијерка Ана Брнабић је изјавила да „ниједна земља не прича о ценама, чак ни ЕУ која колективно преговара“, и да због тога не може да каже колико је Србију коштала набавка вакцина против корона вируса.

Извор: N1

Цене свих вакцина о чијој набавци је Европска комисија  преговарала с фармацеутским компанијама обелодањене су, истина случајно, крајем фебруара.

Комисија у Бриселу изразила је велико незадовољство што су цене вакцина на кратко грешком изашле на видело и брзо повучене са Твитера белгијског државног секретара за буџет, али је лист Стандард ипак успео да их забележи.

Лист је објавио да је за вакцину Астра-Зенека преговорима постигнута цена од 1,78 евра по дози, Џонсон-Џонсон 6,93 евра, за Санофи/ГСК 7,56 евра, за Фајзер-Бионтек 12 евра, и за вакцину Модерна 14,68 евра.

Европска комисија је ставила до знања да је откривање цена вакцина озбиљно кршење тајности комерцијалних преговора, јер фармацеутске компаније никако не желе да се зна коју су цену спремне да понуде Европској унији зато што им то онда сужава простор за преговоре с другим клијентима у свету.

Опрема: Стање ствари

(Nova.rs, 11. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ako je placeno jeftinije naravno da mora da se cuti.

Оставите коментар