Ненад Поповић: Производња руске вакцине „Спутњик В“ у Торлаку почиње до 20. маја

До 16. априла у нашу земљу требало би да стигну мање количине супстанце од које ће бити направљене валидационе серије вакцине у Институту Торлак, објаснио министра без портфеља у Влади Србије

Ненад Поповић и Денис Мантуров (Извор: НСПМ)

Производња руске вакцине Спутњик В у Институту Торлак почиње до 20. маја ове године и Србија ће тиме постати прва земља на територији Европе где ће бити произведена ова вакцина, потврђено је на састанку министра без портфеља у Влади Србије Ненада Поповића и руског министра индустрије и трговине Дениса Мантурова, саопштено је у четвртак.

Поповић и Мантуров су потврдили Мапу пута коју су предложили стручњаци руског Министарства индустрије и трговине, Руског фонда директних инвестиција, Института Гамалеја и фармацеутске компаније „Генеријум“, саопштено је из Поповићевог кабинета.

„Ова Мапа пута израђена је на основу руског искуства у успостављању производње вакцине Спутњик В у неколико фабрика на територији Руске Федерације. Планирано је да у првом циклусу производње у Институту Торлак произведемо четири милиона вакцина“, рекао је Поповић.

Он је истакао да је на састанку председника Србије Александра Вучића и заменика председника руске Владе Јурија Борисова, 15. фебруара у Београду, дат налог да се у року од месец дана припреми Мапа пута за успостављање производње руске вакцине у Србији.

„Урадили смо то и пре задатог рока“, рекао је Поповић и најавио да ће до краја марта бити потписан Споразум о трансферу технологија са руским партнерима.

Фото: Бета/АП

„До 16. априла у нашу земљу требало би да стигну мање количине супстанце од које ће бити направљене валидационе серије вакцине у Институту Торлак. Ове валидационе серије, у року од неколико дана, биће послате назад у Русију на анализу коју спроводи реномирани Институт Гамалеја“, објаснио је Поповић, наводећи да испитивање пристиглих узорака у Институту Гамалеја траје 21 дан.

„После потврде њихове исправности, руска страна започиње регуларну испоруку већих количина супстанце која се користи за производњу вакцина у Србији. Почетак производње вакцине у Институту Торлак планиран је до 20. маја“, навео је Поповић.

Он је истакао да „прва фаза“ производње руске вакцине у Србији подразумева транспорт супстанце, пуњење бочица у складу са највишим технолошким стандардима, паковање и дистрибуцију вакцина у Србији и региону.

„Након успостављања прве фазе производње, започињемо израду Студије изводљивости о производњи у такозваном ‘пуном циклусу’, која подразумева производњу супстанце у Србији. То ће захтевати набавку сложене технолошке опреме и проширење производних капацитета Торлака, али верујемо да производња у пуном циклусу може да буде започета до краја ове године“, рекао је Поповић и захвалио руским партнерима на помоћи у локализацији производње вакцине Спутњик В у Србији.

Поповић је оценио да је то „историјски тренутак за Србију“ и да је уз помоћ Русије бити обновљен „суверенитет у производњи вакцина“, у чему је Србија, по његовој оцени, „некада била један од лидера у Европи”.

Опрема: Стање ствари

(Фонет/НСПМ, 11. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар